► ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! 

► ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: “ΑΠΛΑ ΑΝΕΦΙΧΤΗ” Η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΗΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ! 

► ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ! ΚΑΤΩ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!

Πυρκαγιά στις Ροβιές Εύβοιας, 4/8. Φωτό Καθημερινή.

Η μνημονιακή χούντα Μητσοτάκη είναι απόλυτα υπεύθυνη για την εξάπλωση των δεκάδων πυρκαγιών, που ξεκίνησαν πριν 15 μέρες, με αποτέλεσμα καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών περιοχών και εκατοντάδων σπιτιών, ιδιαίτερα στις περιοχές Βαρυμπόμπης-Τατοΐου-Αφιδνών, βόρειας Εύβοιας, Ολυμπίας και Μεσσηνίας και παραμένουν ανεξέλεγχτες μετά από πέντε μέρες!

Στο τρίλεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα του σήμερα Πέμπτη βράδυ, ο Μητσοτάκης ομολόγησε ότι, “Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων [προστασίας ζωής, περιουσίας, φυσικού περιβάλλοντος, κρίσιμων υποδομών] είναι απλά ανέφικτη”!

Πρόκειται για φοβερή ομολογία ενοχής!

Η χούντα Μητσοτάκη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επέβαλε “κατάσταση συναγερμού” με απαγόρευση σ’ όλη τη χώρα μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, άλση και περιοχές Natura, όπου όμως η Κυβέρνηση έχει δώσει άδειες εγκατάστασης των τεράστιων ανεμογεννητριών.

Η χούντα Μητσοτάκη αποδείχτηκε ανίκανη να κατασβήσει τις πυρκαγιές γιατί ούτε οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης υπάρχει ούτε αρκετές δυνάμεις κατάσβεσης. Δήμαρχοι των περιοχών καταγγέλουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κρατικές υπηρεσίες, στο έδαφος και στον αέρα, που επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών, είναι μικρές και ανίσχυρες.

Τα μνημόνια της ΕΕ που υπόγραψαν Τσίπρας και Μητσοτάκης, επιβάλουν ξεπούλημα γης, ιδιωτικοποιήσεις και διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

Άποψη της Ακρόπολης μέσα στο καρκινογόνο νέφος που κάλυψε το Λεκανοπέδιο από τις πυρκαγιές 15 χιλ. από το κέντρο της Αθήνας. Φωτό Ορέστης Παναγιώτου

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, (4/8), υπάρχει “πολύ μεγάλη επιβάρυνση στον αέρα του Λεκανοπέδιου” από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που προκαλούν καρκίνους. 

Το Αστεροσκοπείο συνέστησε στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους!

Σύμφωνα με το κέντρο Beyond του Αστεροσκοπείου, 4/8, τις τελευταίες μέρες έχουν καεί Τουλάχιστον 60.000 στρέμματα και από το Μάη 2021 έχουν καεί 124.000 στρέμματα!

To κέντρο τονίζει ότι ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων για την περίοδο 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια αντιπυρική περιόδο. Το 2019 η καμένη έκταση ήταν 94.050 στρέμματα και το 2020 103.760 στρέμματα (πηγή ΕΟ Beyond, dasarxeio.com).

Βαρυμπόμπη Τρίτη 3/8. Φωτό Λύδια Βεροπούλου

Οι μνημονιακές χούντες, όπως και η χούντα Μητσοτάκη – που έστειλε και το στρατό στα μέτωπα πυρκαγιών – είναι υπεύθυνες του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και των τεράστιων καταστροφών.

Έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τα συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών και πορισμάτων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, καθώς οι διαταγές των Μνημονίων είναι ξεπούλημα της φύσης, καμιά δημόσια προστασία φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. 

Είναι ενδειχτικό του φαινομένου των πυρκαγιών στην Ελλάδα – αλλά και σε Τουρκία – ότι οι μεγαλύτερες ξεσπούν σε περιοχές με υψηλή αξία γης, τουριστικές περιοχές και περιοχές που έχουν οριστεί για δήθεν «ανάπτυξη». Μια τέτοια είναι και η περιοχή Βαρυμπόμπης-Τατοΐου.

Δημοσιεύματα στον Τύπο τους περασμένους μήνες ανάφεραν μια σειρά από σχέδια προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για εγκατάσταση επιχειρήσεων όλων των ειδών, πολυτελείς οικισμούς και ξενοδοχεία, με κύρια δικαιολογία την «αποκατάσταση» του δημόσιου χτήματος Τατοΐου.

Στο in.gr αναφέρθηκε ότι σχετικές μελέτες έχουν, “την υπογραφή της KPMG καθώς και της ομάδας «ΑΣΠΑ design» του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Σπύρου Τσαγκαράτου, η οποία έχει στο ενεργητικό της επιβλητικά έργα, όπως το Τhe Mall Athens, το Golden Hall, το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού κ.ά.”

Η πυρκαγιά στις αστικές περιοχές της Βαρυμπόμπης την Τρίτη 3/8. Φωτό Γιάννης Λιάκος

Σήμερα Πέμπτη (5/8) απόγευμα ο ΓΓ του ΚΚΕ Κουτσούμπας δήλωσε ότι τώρα, “Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια, τώρα είναι ώρα μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, τις λαϊκές περιουσίες, που απειλούν ανθρώπινες ζωές.”

Ο Κουτσούμπας αρνήθηκε να καλέσει σε κινητοποιήσεις την εργατική τάξη, νεολαία, αγρότες και μικροεπαγγελματίες ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη που έχει αφήσει την πανδημία κορονοϊού και τις πυρκαγιές ανεξέλεγχτες.

Παρόμοια λίγο αργότερα ο Μητσοτάκης κάλεσε, “σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα.”!

Σε αντίθεση με την αντιδραστική θέση του ΚΚΕ και την εγκληματική ανυπαρξία του Μητσοτάκη, καλούμε σε άμεση συγκρότηση Λαϊκών Συνελεύσεων από τους κατοίκους και τους εργαζομένους των περιοχών πυρκαγιάς, να πάρουν στα χέρια τους το συντονισμό της πάλης ενάντια στις πυρκαγιές και ενάντια στην καταστροφική και εγκληματική χούντα Μητσοτάκη για την ανατροπή της. Οι επιστήμονες και οι πυροσβέστες να συνεργαστούν μόνο με τις Λαϊκές Συνελεύσεις. –    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s