► ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ! • ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ “ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ” ΤΗΣ ΕΕ!

► ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΔΡΟ ΚΑΣΤΙΓΙΟ.

Από την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΕΝΕΝ στις 3 Μάη στο λιμάνι Πειραιά. Ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα Καβάλας, ΔΕΗ και οι φοιτητές βρίσκονται στην πρωτοπορία της αντίστασης στη χούντα Μητσοτάκη. Είναι ώρα οργάνωσης Γενικής Πολιτική Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή των Μνημονίων και ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη με έξοδο από ΕΕ. Φωτό Ε.Α.

Ένα ακόμη Μνημόνιο μεταξύ Κομισιόν/ΕΕ και Ελλάδας, για χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις 30,5 δισ. ευρό από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ψήφισε την περασμένη Παρασκευή η χούντα Μητσοτάκη με την υποστήριξη των μνημονιακών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης που ψήφισαν “παρών”. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. 

Το Σχέδιο Ανακάμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Plan) συμφωνήθηκε πριν ένα χρόνο με πρωτοβουλία της Κομισιόν. Είναι ένα πακέτο έκδοσης ομολόγων από την Κομισιόν για να αντλήσει 750 δισ. ευρό με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν (δάνεια με αυστηρούς μνημονιακούς όρους) και θα επιδοτηθούν οι χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την οικονομική και υγειονομική κρίση.

Με τη Συμφωνία-Μνημόνιο που επικυρώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, η Ελλάδα θα δανειστεί 12,7 δισ. ευρό, ενώ θα χρηματοδοτηθεί με 17,8 δισ. ευρό στα επόμενα 6 χρόνια.

Η Συμφωνία-Μνημόνιο προβλέπει εξαιρετικά βαρείς οικονομικούς και πολιτικούς όρους για τη ροή χρημάτων στην Ελλάδα: ο κύριος όρος είναι ότι η Ελλάδα πρέπει από το 2022 να πετυχαίνει κάθε χρόνο πλεονάσματα 3,7%!

Από τη γενική απεργία της 10ης Ιούνη με 20.000 διαδηλωτές/τριες στους δρόμους της Αθήνας, στη μεγαλύτερη πορεία ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη. Φωτό Ε.Α.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταναγκάσουν την εργατική τάξη και νεολαία σε μισθούς πείνας 500 ευρό και καθημερινής εργασίας 12 ωρών. 

Αυτός είναι βέβαια και ο στόχος του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη, για απλήρωτες υπερωρίες με αναγκαστική εργασία έως και 14 ωρών κάθε μέρα ακόμη και σαββατοκύριακα, ενώ με τη νομοθεσία τρίμηνων ατομικών συμβάσεων οι μισθοί και τα μεροκάμματα θα καταρρεύσουν με την ανεργία να αυξάνεται κατακόρυφα.        

Τα κεφάλαια τής Συμφωνίας-Μνημόνιο από το Σχέδιο Ανακάμψης και Ανθεκτικότητας θα καταλήξουν στις τράπεζες και μεγαλοεπιχειρήσεις καθώς μόνο αυτές θα κριθούν, από Επιτροπή, άξιες δανείων και επιδότησης!

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν ψίχουλα για τα μάτια του κόσμου. Οι προτάσεις για δάνεια/επιδότηση θα αξιολογούνται από Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (συγκροτήθηκε με απόφαση της Κυβέρνησης 5 Ιούνη 2021) με πρόεδρο τον Μητσοτάκη ώστε τα χρήματα να καταλήγουν στα σωστά χέρια!  

Φοιτητικό πανό στην απεργιακή πορεία της 10ης Ιούνη στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Οι νόμοι καταστολής και αστυνόμευσης των φοιτητών, απαγόρευσης διαδηλώσεων, διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων, όλα ήταν τα προαπαιτούμενα που διέταξε η ΕΕ για να αποχτήσει η μπουρζουαζία στην Ελλάδα χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Συμφωνία-Μνημόνιο του Σχέδιου Ανακάμψης και Ανθεκτικότητας, το “Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»” όπως το αποκαλεί η Κυβέρνηση, είναι πρόγραμμα αντεπανάστασης με κατά μέτωπο επίθεση στους εργαζομένους, νεολαία και μικροεπαγγελματίες από τη χούντα Μητσοτάκη που έχει την υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών ρεταλιών της μπουρζουαζίας. 

Την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου των ΕΠΑ ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ κατά +6,5% σε ετήσια βάση. Αυτή ηαύξηση δεν εντυπωσίασε τη Γουόλ Στριτ που παράπαιε όλο τον προηγούμενο μήνα κάτω από την πίεση της πανδημίας κορονοϊού και της εκφρασμένης απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού.

Παρόμοια και στην ΕΕ καθώς η Γιουροστάτ δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο της φετεινής χρονιάς που δείχνουν ανάπτυξη +2% στο ΑΕΠ της Ευροζώνης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και +13,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ΕΕ ήταν σε ύφεση για δυο συνεχή τρίμηνα (το τελευταίο του 2020 και το πρώτο του 2021).

Η αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ ήταν: Γαλλία +0,9%, Γερμανία +1,5%, Ιταλία +2,7% και Ισπανία +2,8% (δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για την Ελλάδα).  

Από τη μεγάλη απεργιακή πορεία στο Παρίσι τον Ιούνη εργαζομένων στον κλάδο ενέργειας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού. Φωτό CGT

Παρ’ ότι η αύξηση του ΑΕΠ αυτών των 4 κρατών σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 φαίνεται εντυπωσιακή (αυξήσεις από +9,2% έως +19,8%), οι τραπεζίτες και σπεκουλαδόροι είναι αρκετά ανήσυχοι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς το ΑΕΠ δεν έχει φτάσει στα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην ΕΕ και παγκόσμια με αποτέλεσμα τη μείωση στην παραγωγή και δυσκολίες στις μεταφορές. 

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Λαγκάρντ μίλησε για αύξηση της «ποσοτικής χαλάρωσης» (αγορά μετοχών, ομολόγων κ.α. κρατών, τραπεζών και επιχειρήσεων από την ΕΚΤ με μηδενικό επιτόκιο) για να καθησυχάσει τις τράπεζες. 

Αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, και της καπιταλιστικής οικονομίας, από μια έκρηξη της «φούσκας» πλασματικών κεφαλαίων (υπερτιμημένων μετοχών, ομολόγων, κόκκινων δανείων κ.α.) που θα οδηγήσει ακόμη και τη Ντόϊτσε Μπανκ στην άμεση κατάρρευση.

Και σε γενικές εξεγέρσεις εργαζομένων και νεολαίας σ’ όλη την Ευρώπη. –

► ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΔΡΟ ΚΑΣΤΙΓΙΟ.

Από την ορκωμοσία του Γκουίντο Μπεγίντο (αριστερά) ως πρωθυπουργού του Περού από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Περού Πέδρο Καστίγιο, την περασμένη Πέμπτη στην ιστορική τοποθεσία Πάμπα ντε λα Κίνουα όπου το 1824 συντρίφτηκε ο αποικιοκρατικός στρατός της Ισπανίας και η νίκη των επαναστατών οδήγησε στην ανεξαρτησία της Νότιας Αμερικής.  Φωτό Ernesto Arias

O νέος Πρόεδρος του Περού δάσκαλος Πέδρο Καστίγιο διόρισε ως Πρωθυπουργό της χώρας τον Γκουίντο Μπεγίντο, 41 χρονών ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος Ελεύθερο Περού το οποίο υποστήριξε τον Πρόεδρο Καστίγιο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος Καστίγιο, 52 χρονών, αναδείχτηκε ως ηγέτης μιας μεγάλης απεργίας των εκπαιδευτικών του Περού και προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Ο ιμπεριαλιστικός Τύπος τον χαραχτήρισε ως “ακροαριστερό” και “ανίδεο”.

Παρόμοια ο Τύπος της αμερικανικής και ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας χαραχτήρισε ως “κομουνιστή”, “φιλοτρομοκράτη”, “μαρξιστή”, και “ομοφοβικό” τον νέο Πρωθυπουργό Μπεγίντο ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξη του προς την Κούβα και Βενεζουέλα. Οι τραπεζίτες όμως καλοσόρισαν το διορισμό του οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέδρο Φράνκε ως “μετριοπαθή” νέου Υπουργού Οικονομικών.

Το Περού αντιμετωπίζει τεράστιας έχτασης πανδημία κορονοϊού και τη συνεχή οικονομική κρίση που οφείλεται στην κυριαρχία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χώρα μέσω της άρχουσας τάξης ολιγαρχών.

Η νέα κυβέρνηση Καστίγιο πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις των κύριων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, αρκετές ελέγχονται από αμερικανικές εταιρείες αλλά και κινεζικές, και να καλέσει στη δημιουργία ανεξάρτητων Συμβουλίων Αγροτών και Εργατών ενάντια στις συνωμοσίες του ιμπεριαλισμού και των ολιγαρχών. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s