► ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ! • ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ! 

► ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Μαχητές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (φωτό 2019).

Ταπεινωμένος ο αμερικανικός και νατοϊκός ιμπεριαλισμός αποχώρησε τη νύχτα της 1ης Ιούλη από την τεράστια στρατιωτική βάση Μπαγκράμ (βόρεια της Καμπούλ), και ο Πρόεδρος Μπάϊντεν ανακοίνωσε ότι όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021.

Πρόκειται για μια ιστορική ήττα του ιμπεριαλισμού που ενδυναμώνει τον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα στις ΕΠΑ και ΕΕ και την πάλη των εθνικών αντι-ιμπεριαλιστικών κινημάτων και κυβερνήσεων σ’ όλο τον κόσμο.

Η ήττα του ιμπεριαλισμού επιβεβαιώνει την πολιτική δράση της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς που θεωρεί τον αγώνα των εργαζομένων στις ιμπεριαλιστικές ΕΠΑ/ΕΕ και την πάλη των αντι-ιμπεριαλιστικών εθνικών κινημάτων και κυβερνήσεων (Κούβα, Βενεζουέλα, Συρία, Ιράν, κ.α.) ως ενότητα, ως κοινό αγώνα στις προοπτικές της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. 

Μόνο η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς καλεί παντού για την ήττα του ιμπεριαλισμού και ανατροπή του καπιταλισμού, για τη νίκη των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ακολουθεί την πολιτική των Μπολσεβίκων που διοργάνωσαν το Σεπτέμβρη 1920 το Συνέδριο των Λαών της Ανατολής, στο Μπακού του Αϊζερμπαϊτζάν, για την ενότητα της πάλης – κομουνιστικών κομμάτων και εθνικιστικών αντι-ιμπεριαλιστικών κινημάτων – με προοπτική τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Αποχώρηση Αμερικανικών στρατευμάτων από Αφγανιστάν.

Στη δεκαετία του 1960 η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς κάλεσε για υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης (παρά τις αντι-τροτσκιστικές κορόνες του Κάστρο μετά από πίεση της σταλινικής ΕΣΣΔ) και για τη νίκη των Βιέτ-κονγκ στο Βιετνάμ, καθώς επίσης για τη νίκη των αντι-ιμπεριαλιστικών κινημάτων στην Αφρική.

Είναι μέσα από τους δρόμους και προοπτικές τής παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης, της παγκόσμιας ενότητας και αλληλεγγύης της νεολαίας, των εργατών, των αγροτών και των καταπιεσμένων λαών, που εξελίσσεται ο σημερινός αγώνας ανατροπής του ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού.

Στρατεύματα της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Στο Αφγανιστάν προχωρούν οι Ταλιμπάν προς την τελική νίκη. Στη δεκαετία του 1980 οι Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν νίκησαν τις σοβιετικές δυνάμεις με όπλα από τις ΕΠΑ. Η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς είχε καλέσει για την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων και την ανάπτυξη ενός αντι-ιμπεριαλιστικού μετώπου στο Αφγανιστάν για την απελευθέρωση και πρόοδο των αγροτών και εργατών. 

Σήμερα στο Αφγανιστάν, όπως και στις άλλες καταπιεσμένες και καταστραμμένες από τον ιμπεριαλισμό χώρες, η προοπτική πρέπει να είναι στη βάση της θεωρίας και πραχτικής της Διαρκούς Επανάστασης: η εφαρμογή ενός προγράμματος εθνικοποίησης γης και μεγάλων επιχειρήσεων και κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. 

Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη ενός επαναστατικού μαρξιστικού κινήματος στο Αφγανιστάν που στηρίζεται στην ανάλυση της παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης του καπιταλισμού και στις συμμαχίες μεταξύ των αντι-ιμπεριαλιστκών κινημάτων και εργατικών κομμάτων και συνδικάτων. 

Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, φωτό 2020.

Αυτές τις μέρες συνομιλούν στην Τεχεράνη αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν (υπάρχουν διάφορες φράξιες), της αφγανικής μπουρζουαζίας με παρουσία Ιρανών και Ρώσων αντιπροσώπων και ίσως του Πακιστάν και Κίνας. Προφανώς επιχειρείται ένας περιορισμός της εξέγερσης των Ταλιμπάν που μπορεί να επεχταθεί ιδιαίτερα στο Πακιστάν και βόρεια στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας που διοικούνται από ολιγάρχες φίλους της Μόσχας.

Από πέρσι το Μάρτη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη (Ολλανδία) ερευνά τα εγκλήματα πολέμου του ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν παρά τη λυσσώδη αντίδραση των ΕΠΑ και Βρετανίας. 

Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί υπεύθυνοι του ιμπεριαλισμού πρέπει να καταδικαστούν στη Χάγη για τα εγκλήματα τους στο Αφγανιστάν. Στη χώρα πρέπει να εγκαθιδρυθεί αντι-ιμπεριαλιστική κυβέρνηση. – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s