► ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ!   

► ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΝΑ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στο Παρίσι των εργαζομένων στην ενέργεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου.

Στη δεύτερη Κυριακή (27 Ιούνη) των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαιώθηκε η περιφρόνηση της εργατικής τάξης προς τα κόμματα της μπουρζουαζίας, του βοναπαρτισμού, του φασισμού, και του ρεφορμισμού, που είχε εκφραστεί την προηγούμενη Κυριακή (20 Ιούνη).

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόλις 34% ενώ πάνω από το 90% της νεολαίας αρνήθηκε να ψηφίσει!

Οι κύριοι χαμένοι των εκλογών ήταν το κόμμα LREM (Η Δημοκρατία Προχωρά) του Προέδρου Μακρόν, που υπολογίζεται ότι έλαβε λιγότερο του 10% των ψήφων και δεν κέρδισε καμμιά από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, και το φασιστικό κόμμα RN (Εθνικός Συναγερμός) της Μαρίν ΛεΠέν που μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά του και δεν κέρδισε καμιά περιφέρεια.

Πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στο πολιτικό σύστημα και στον Βοναπάρτη Μακρόν και το φασιστικό κόμμα της ΛεΠέν η οποία εδώ και χρόνια αποδέχεται και την ΕΕ και το ευρό ενώ κύρια πολιτικής της είναι ο ρατσισμός.

Τα δυο αυτά κόμματα θεωρούσαν τις περιφερειακές εκλογές ως πρόβα των προεδρικών εκλογών του Απρίλη 2022. Μετά την παταγώδη αποτυχία των δυο αυτών κομμάτων, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διεκδικήσουν την προεδρία. 

Τις 13 περιφέρειες κέρδισαν, 7 οι υποψήφιοι του κόμματος της Δεξιάς LRΡεπουμπλικανοί και των συνεργαζόμενων μικρότερων κομμάτων, και 5 οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS σε συνασπισμό με τους Ευρωπαίους Πράσινους και – σε αρκετές περιπτώσεις – του Κομουνιστικού Κόμματος Γαλλίας PCF. Την περιφέρεια της Κορσικής κέρδισε το τοπικό εθνικιστικό κόμμα.

Παρίσι, απεργιακή διαδήλωση Παρασκευή 10 Γενάρη 2020. Φωτό CGT

Το φασιστικό κόμμα της ΛεΠέν απέτυχε να κερδίσει τις δυο περιφέρειες – με αρκετά μεγάλο αγροτικό πληθυσμό – που είχε στόχο στη βόρειο-ανατολική και στη νότια Γαλλία, αν και στη δεύτερη έλαβε το 42,7% των ψήφων (στις εκλογές του 2015 είχε πάρει 45%) καθώς εκεί έχει εγκατασταθεί μεγάλο ποσοστό των Γάλλων ρατσιστών αποίκων από την Αλγερία. Οι φασίστες έχασαν αφού οι Σοσιαλιστές απέσυραν από το δεύτερο γύρο τον υποψήφιο τους για να υποστηρίξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών όπως είχε συμφωνηθεί σε εθνική κλίμακα.  

Οι φασίστες έχουν την υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους των αγροτών που αντιτάχτηκαν στην πολιτική της ΕΕ, και ενός κομματιού των απογοητευμένων εργατών και μικροαστών που προδόθηκαν από το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό κόμμα τα οποία υποστήριξαν το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων μετά από διαταγές τής ΕΕ.

Όμως η εργατική τάξη και η νεολαία στο Παρίσι και στις μεγάλες πόλεις έχει κατανικήσει τους τους φασίστες που δεν έχουν καταφέρει ποτέ να κερδίσουν υψηλά ποσοστά. Στην περιφέρεια του Παρισιού, όπου κέρδισε το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το φασιστικό κόμμα έλαβε 10,7% των ψήφων τη δεύτερη Κυριακή 27 Ιούνη. Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στη νοτιο-δυτική Γαλλία, οι φασίστες πήραν 14,2% των ψήφων. Την περιφέρεια κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 39,5%.

Το κόμμα του Μελανσόν LFI (Ανυπόταχτη Γαλλία) υπολογίζεται ότι πήρε γύρω στο 5% (συμμετείχε σε διάφορους συνασπισμούς σοσιαλιστών, οικολόγων κ.α) ενώ 1,5% – 3,5% έλαβε η Εργατική Πάλη (FO)στις διάφορες περιφέρειες. Το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡA) συμμετείχε μόνο σε μια περιφέρεια σε συνασπισμό με το κόμμα του Μελανσόν.

Την περιφρόνηση προς το καπιταλιστικό πολιτικό σύστημα και τα βαριά χτυπήματα των ψηφοφόρων προς τα κόμματα των τραπεζιτών του Μακρόν και των φασιστών της ΛεΠέν, πρέπει να εκμεταλλευτούν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες CGT και Εργατική Δύναμη που υποστηρίζουν το σοσιαλισμό.

Το πολιτικό σύστημα και η μπουρζουαζία στη Γαλλία βρίσκονται σε βαθιά κρίση παρά τους συνεχείς διχτατορικούς αντεργατικούς νόμους που ψηφίζει ο Μακρόν.

Από κινητοποίηση νοσοκομειακών στο Παρίσι 30 Απρίλη 2020.

Οι ομοσπονδίες CGT και Εργατική Δύναμη πρέπει να να καλέσουν στη συγκρότηση Συμβουλίων Δράσης εργατών, νεολαίας, φοιτητών, αγροτών και μικροεπαγγελματιών, με πρόγραμμα αυξήσεις, εργατικά δικαιώματα, επανεθνικοποιήσεις των βιομηχανιών, εθνικοποίηση των τραπεζών και έξοδο από την ΕΕ.

Πρέπει να οργανώσουν την εργατική τάξη σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας ανατροπής του Μακρόν, συντριβής της Δεξιάς και των φασιστών, και συγκρότησης επαναστατικής κυβέρνησης.

Είναι ώρα που οι πρωτοπόροι αγωνιστές της εργατικής τάξης και νεολαίας καλούνται στη συγκρότηση επαναστατικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για την εργατική εξουσία. 

Αν οι εργατικές ομοσπονδίες, και τα εργατικά κόμματα, δεν προχωρήσουν στο δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού, τότε ο στρατός και το βαθύ κράτος θα επέμβουν να επιβάλλουν διχτατορική κυβέρνηση.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s