► Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ! 

► ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

► ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΠΕΝΕΝ

► ΜΑΤ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ!

Από την απεργιακή πορεία της 6ης Μάη. Η νεολαία στην πρωτοπορία της πάλης για τη συντριβή του νομοσχέδιου Χατζηδάκη με Γενική Απεργία Διαρκείας. Φωτο Μάριος Λώλος

Με τον Υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη ανακοίνωσε χτες το νομοσχέδιο που επιβάλει συνθήκες ζούγκλας και διχτατορίας των αφεντικών στους χώρους δουλειάς, με “ελαστική” εργασία 12-15 ωρών την ημέρα 7 μέρες τη βδομάδα, και περιορίζει δραστικά το δικαίωμα απεργίας και τις λειτουργίες των εργατικών σωματείων, ενώ εξαφανίζει την Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). 

Το νομοσχέδιο αν ψηφιστεί θα οδηγήσει άμεσα σε μειώσεις μισθών και αύξηση της ανεργίας.     

Το νομοσχέδιο βάζει ταφόπετρα στο 8ωρο και στο πενθήμερο, που κέρδισαν οι εργαζόμενοι πριν 121 χρόνια, και δίνει δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν συνδικαλιστές και όποιον/α άλλον/η θέλουν και όποτε θέλουν, ενώ δεν θα έχουν υποχρέωση επαναπρόσληψης απολυμένου/ης ακόμα κι αν τα δικαστήρια αναγνωρίσουν παράνομες τις απολύσεις!

Το νομοσχέδιο δίνει δικαιώματα σε απεργοσπάστες να ζητήσουν από τα δικαστήρια την κήρυξη μιας απεργίας ως παράνομης ακόμη για λόγους “ψυχολογικής πίεσης” που μπορεί να είναι οτιδήποτε φανταστούν τ’ αφεντικά. Το δικαίωμα περιφρούρησης της απεργίας εξαφανίζεται από το νομοσχέδιο καθώς η “παρεμπόδιση” απεργοσπαστών θα θεωρείται ποινικό αδίκημα. Δικαίωμα κήρυξης απεργίας – μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία (!) ανοιχτής σε παρεμβάσεις – θα έχουν μόνο σωματεία που θα ενταχτούν σε κρατικό “ηλεκτρονικό αρχείο” όπου θα καταθέσουν όλα τα προσωπικά δεδομένα των μελών τους! Σε περίπτωση απεργίας, το 1/3 τουλάχιστον των εργαζομένων υποχρεωτικά θα εργάζεται. 

Από την απεργιακή πορεία της 6ης Μάη στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς που κυριαρχούν στον τουρισμό και σίτιση όπου εργάζεται ένα μεγάλο ποσοστό νεολαίας, γυναικών και μεταναστών-προσφύγων: εξαπλώνει παντού τη “μαύρη” εργασία και “μαύρες λίστες”, τις απόλυτα “ελαστικές σχέσεις” δουλειάς, τις απλήρωτες ώρες, τις απολύσεις, την απουσία ασφάλειας από ατυχήματα. 

Και προχωρά στην επιβολή της διχτατορίας των αφεντικών!

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη συμπληρώνει το νόμο για δραστικό περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων και το νόμο αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια με εγκατάσταση των ΜΑΤ μέσα στα χτίρια και στους ανοιχτούς χώρους των ιδρυμάτων.

Μ’ αυτούς τους νόμους διχτατορικής διακυβέρνησης, που διέταξε η ΕΕ και τα Μνημόνια, η χούντα Μητσοτάκη εξπολίζεται για να κηρύξει “παράνομη” κάθε μορφή αντίστασης της νεολαίας και της εργατικής τάξης στους θανάτους κορονοϊού, στη μαζική ανεργία, στους μισθούς πείνας, στην αστυνομοκρατία και καταπίεση. 

Σκοπός της χούντας Μητσοτάκη ειναι η συντριβή, με τη βία των ΜΑΤ και των δικαστηρίων, τής αντίστασης και η καθυπόταξη νεολαίας και εργατικής τάξης σε εργασιακό περιβάλλον ζούγκλας και διχτατορικής διακυβέρνησης, ώστε να επιβιώσουν τα αφεντικά, οι τραπεζίτες και το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα.

Από την απεργιακή πορεία της 6ης Μάη στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Όλη η οικονομία της ΕΕ και η χούντα Μητσοτάκη μαζί, η πιο αδύναμη οικονομία της Ευροζόνης, βρίσκονται σε βαθιά ύφεση αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και της πανδημίας κορονοϊού που έχει ακολουθήσει.  

Σύμφωνα με την έκθεση “Πρόληψη και διαχείριση μεγάλου αριθμού εταιρικών πτωχεύσεων” (28/4/2021) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συστημικού Ρίσκου (ESRB – που ανήκει στην ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) η Ευροζόνη θα αντιμετωπίσει κύρια από το φθινόπωρο ένα κύμα πτωχεύσεων που θα οδηγήσουν σε τεράστιο αριθμό απολύσεων καθώς θα μπει λουκέτο στο 1/3 των επιχειρήσεων!

Στις 10 Μάη η Γιουροστάτ ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 συνεχίστηκε η ύφεση που σημειώθηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. 

Από τη χτεσινή επίθεση με γκλομπ και χημικά των ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλωτές στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Στην Αντολική Ιερσουσαλήμ οι Σιονιστές προπαθούν να εκδιώξουν εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων από τα σπίτια τους για να τα δώσουν σε άποικους! Στη λωρίδα Γάζας οι βομβαρδισμοί από τα πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ δολοφόνησαν πάνω από 60 άντρες, γυναίκες και παιδιά. Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους και την άμεση διακοπή των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ. Επίσης να καλέσει σε μποϊκοτάζ ενάντια στη ρατσιστική σιονιστική οντότητα. Αυτή είναι η αληθινή Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό, όχι απλά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας! Φωτό Γιώργος Κονταρίνης

Στην Ανοιξιάτικη Έκθεση 2021 της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε χτες, υπογραμμίζεται η καταστροφική πορεία της πανδημίας στην οικονομία (οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί δεν αναφέρονται!) και χτυπά το καμπανάκι για την “αβεβαιότητα” και τα “ρίσκα” της οικονομίας καθώς οι προβλέψεις για γρήγορη και μεγάλη ανάπτυξη δεν δικαιώθηκαν. Δεν ήταν βέβαια παρά προπαγάνδα των τραπεζιτών της ΕΕ.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Ανοιξιάτικης Έκθεσης μυρίζουν οικονομική κατάρρευση και έκρηξη της οργής της νεολαίας και των εργαζομένων που θα φτάσει σε επίπεδα ξεσηκωμού.

Η ελληνική κυβέρνηση δανείστηκε πάνω από 25 δισ. ευρό για τους 12 μήνες (μέχρι σήμερα) της πανδημίας και το δημόσιο χρέος έφτασε στα 205,6% του ΑΕΠ το Δεκέμβρη 2020, ενώ το έλλειμμα προϋπολογισμού είναι γύρω στα 7,5% του ΑΕΠ! Αυτό είναι μια χρεοκοπία x 2 τής ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Η Κομισιόν όμως στηρίζεται στα «σωστά μέτρα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να προφητέψει αύξηση κατά 4,1% του ΑΕΠ φέτος και 6% το 2022 με στήριξη από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΚΤ. 

Για να σωθεί ο ελληνικός καπιταλισμός, η χούντα Μητσοτάκη επιβάλλει διχτατορικά μέτρα συντριβής των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, με τη βία των νόμων που ψηφίζει και των ΜΑΤ. Αυτό είναι το πρόγραμμα και ο στόχος της!

Από την απεργιακή πορεία 6 Μάη στην Αθήνα. Φωτο Ε.Α.

Σ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση η εργατική τάξη και νεολαία δεν μπορεί να μείνει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ούτε διαχωρισμών. Απαιτείται συγκρότηση ενιαίου μετώπου αντίστασης όλων των εργαζομένων, όλης της νεολαίας και των φοιτητών, όλων των αγροτών και μικροεπαγγελματιών.

Άμεσα τα Εργατικά Κέντρα σε Αθήνα και Πειραιά έχουν καθήκον να αποφασίσουν πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων και να καλέσουν Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση για το συντονισμό και οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχέδιου, του νόμου αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια και του νόμου για τις διαδηλώσεις.

Παράλληλα να συγκροτηθούν Κέντρα Αγώνα σε Αθήνα, Πειραιά και σ’ όλες τις πόλεις για την κινητοποίηση των εργατικών σωματείων.

Στις γειτονιές και περιοχές να συγκροτηθούν από κατοίκους, φορείς, και σωματεία Λαϊκές Συνελεύσεις (Συμβούλια Δράσης) για την κινητοποίηση όλου του λαού στη μάχη για τη συντριβή του νομοσχέδιου.

Μ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα αποφασιστικής σύγκρουσης με τη χούντα Μητσοτάκη, μπορούν να κινητοποιηθούν τα εργατικά σωματεία και όλη η εργατική τάξη, οι σύλλογοι φοιτητών και η νεολαία, με προοπτική την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη!

Είναι ένα πρόγραμμα ενότητας, δράσης για τη νίκη! –

► ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΠΕΝΕΝ

Το πανό της ΠΕΝΕΝ (ναύτες εμπορικού ναυτικού) σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας 14 Απρίλη 2020. Φωτό Ε.Α.

Ως συμβολή στο διάλογο για την αντιμετώπιση του αντεργατικού νομοσχέδιου της χούντας Μητσοτάκη, παρακάτω δημοσιεύουμε τις προτάσεις τής Απόφασης του Δ.Σ. της ΠΕΝΕΝ (13/5/2021) για την πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων – βαριά αρρώστια του κινήματος – πληροφορούμε ότι δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση μεταξύ ΠΕΝΕΝ και του ιστότοπου μας Εργατική Αντίσταση.

Στο πρώτο μέρος τής Απόφασης αναλύεται το νομοσχέδιο. Όλο το κείμενο στον ιστότοπο της ΠΕΝΕΝ penen.gr

 ΠΕΝΕΝ: “Ποιά πρέπει να είναι η απάντησή μας στο αντεργατικό τερατούργημα κυβέρνησης – κεφαλαίου”

“ […] Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις και τους σχεδιασμούς της συντριπτικής πλειοψηφίας του μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων προκύπτει ότι, ενώ σωστά τονίζεται ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές συνιστούν επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα και αυτές χαρακτηρίζονται ως ανατροπές του αιώνα(ιδιαίτερα για το 8ωρο), στην πράξη η προτεινόμενη γραμμή είναι μία από τα ίδια, στην ίδια δηλαδή πεπατημένη ….. Κάποιες συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις και μια ατελέσφορη 24ωρη απεργία!!

Η γραμμή αυτή έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα στην αναμέτρηση με τις κυβερνητικές επιλογές και τα παραγόμενα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους…..

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω διατυπώνει δημόσια τη θέση της ότι η απάντηση του ταξικού κινήματος στην νέα επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου πρέπει να είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη και με μορφές πάλης αντίστοιχες της σφοδρής επίθεσης που δεχόμαστε.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

1) Άμεσα με πρωτοβουλία των συνδικάτων να δημιουργηθεί Παναττικό κέντρο αγώνα με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις που εναντιώνονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο έκτρωμα, με ανάλογη συγκρότηση και στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.

2) Το κέντρο της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος) να μετατραπεί σε χώρο κινητοποίησης σε 24ωρη βάση, για τον σκοπό αυτό να δημιουργηθούν περίπτερα εργατικών σωματείων καταλαμβάνοντας όλο τον χώρο και σε ημερήσια βάση να γίνονται συγκεντρώσεις με στόχο η πλατεία Συντάγματος να μετατραπεί σε μια μεγάλη, μαζική, καθημερινή, αγωνιστική διαδήλωση των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας

Η πλατεία Συντάγματος ορίζεται έχοντας ως πολιτικό συμβολισμό την ίδια την Βουλή…

3) Να πραγματοποιηθούν στοχευμένες καταλήψεις επιχειρήσεων, κρατικών υπηρεσιών, δρόμων και άλλων εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση ενός πολύμορφου αγώνα που αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην κινητοποίηση, στην μαζική κάθοδο στον δρόμο πολλών χιλιάδων εργαζομένων που πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την πάλη, την αναμέτρηση, την σύγκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

4) Κήρυξη 48ωρης απεργίας πριν την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίουκαι απεργιακή κλιμάκωση όταν αυτό έρθει για ψήφιση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εξουσιοδότησε τα μέλη μας που συμμετέχουν στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να στηρίξουν αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο.” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s