► ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Το πανό του Δίκτυου Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό στη σημερινή πορεία στη Σταδίου. Φωτο Ε.Α.

Με τις σημερινές Πρωτομαγιάτικες απεργίες και πορείες η οργανωμένη εργατική τάξη μαζί με τη νεολαία και τους φοιτητές, προειδοποίησαν την κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη ότι θα παλέψουν αποφασιστικά και δυναμικά για τη συντριβή του αντεργατικού νομοσχέδιου που θα καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.  

Όπως ανάφεραν συνδικαλιστές, σήμερα η Πρωτομαγιάτικη απεργία (που κηρύχτηκε από τα εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και από την ΑΔΕΔΥ), είχε απόλυτη επιτυχία στις μεταφορές, στην ακτοπλοοία, στο μετρό και στον ηλεκτρικό, στις οικοδομές. Οι ηγεσίες των σωματείων λεωφορείων έγιναν απεργοσπάστες. Η απεργία είχε μερική επιτυχία στους Δήμους. Στην Αθήνα όλες οι τράπεζες ήταν ανοιχτές. Η ΑΔΕΔΥ δεν έδωσε στοιχεία για το δημόσιο τομέα (υπουργεία κλπ.).  

Στην Αθήνα πάνω από 12.000 εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές, μαθητές, μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες, συμμετείχαν με πολύχρωμα πανό και ενθουσιασμό στη συγκέντρωση ΚΚΕ-ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Τα κύρια συνθήματα στα πανό των εργατικών σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων ήταν ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας, ενάντια στη θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας, στο έλεγχο του κράτους στο μητρώο μελών και στις διαδικασίες των εργατικών σωματείων, στην πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (θα αντικατασταθούν με “προσωπικές”!), στην απαγόρευση, ουσιαστικά, των απεργιών (τα δικαστήρια θα κηρύττουν “παράνομη” μια απεργία με δικαιολογία “ψυχολογική πίεση”!) και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. 

Το πανό των εργαζομένων στα καταστήματα Public στη σημερινή πορεία. Φωτο Ε.Α.

Σχεδόν 5.000 συμμετείχαν στη συγκέντρωση ΚΚΕ-ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή με αντιπροσωπείες από διάφορους κλάδους εργασίας (τοπική αυτοδιοίκηση, οικοδομές, νοσοκομεία, τουρισμός-επισιτισμός, μουσικοί, εκπαιδευτικοί, μισθωτοί τεχνικοί, ιδιωτικοί υγεία, φάρμακο, καλλιτέχνες, κ.α.), φοιτητές, μαθητές και η Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας.

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση ανακοίνωσαν κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον αντεργατικό νόμο. Αλλά οι ηγεσίες των ΚΚΕ-ΠΑΜΕ αρνούνται τη δυναμική κινητοποίηση για την οργάνωση Γενικής Απεργίας Διαρκείας για τη συντριβή του νομοσχεδίου.

Στο σταθμό μετρό Πανεπιστήμιο και στη Σταδίου συγκεντρώθηκαν εργατικές ομοσπονδίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΛΜΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΜΕ-μεταφορές, ΟΑΕΔ) και εργατικά σωματεία (εργαζόμενοι σε επισιτισμό, χορό, ηθοποιοί, τηλεπικοινωνίες, εκπαιδευτικοί, υπουργείο πολιτισμού κ.α.) κύρια από το δημόσιο τομέα, καθώς και αντιπροσωπείες από τα κόμματα της Αριστεράς, ΣΕΚ (με πανό “Κάτω η Κυβέρνηση”) και ΟΚΔΕ (με πανό “Κάτω το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη και η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας”). Επίσης με την ΚΕΕΡΦΑ μετανάστες από Μπάνγκλαντες και πολιτικοί πρόσφυγες από Κουρδιστάν. Στην πορεία προς τη Βουλή συμμετείχαν περίπου 2.500.

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Δ. Μπράτης στην ομιλία του ανάφερε ότι σήμερα “είναι μέρα έναρξης των αγώνων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο”. 

Αυτά είναι λόγια. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ εδώ και πολύ καιρό, όπως οι προδότες της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, έχει παραδοθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ και των Μνημονίων για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. 

Το πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ (εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση) στη σημερινή πορεία της ΑΔΕΔΥ. Φωτό Ε.Α.

Ακολουθούσε σε απόσταση καλά οργανωμένη πορεία του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή σχεδόν 2.000 σε διάταξη ανά περιοχή. Στη συνέχεια το μπλοκ του ΜέΡΑ25, φεμινιστικές, ανθρωπιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, οι οργανώσεις Κόκκινο Νήμα, Project κ.α.

Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε πορεία πάνω από 3.000 φοιτητών, εργαζομένων και Αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Μπροστά ήταν το πανό συλλόγων του Πολυτεχνείου και μεγάλο μπλοκ φοιτητών/τριών που φώναζαν το δημοφιλές σύνθημα «Φτώχεια, βία, τρομοκρατία – Κάτω η Νέα Δημοκρατία!». Στην πορεία συμμετείχαν τα σωματεία βιβλίου, σερβιτόρων-μαγείρων, Πλαίσιο, Public,ΒΙΟΜΕ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι ΤΕΕ, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ΣΕΦΚ κ.α. 

Πήραν μέρος με τα πανό τους τα Αριστερά κόμματα Μ-Λ ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα, Πρωτοβουλία για Σύγχρονο Κομμουνιστικό Κόμμα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ, Σπάρτακος, Ξεκίνημα, ΕΕΚ, ΚΚΕ μ-λ. Ακολουθούσε μεγάλο μπλοκ αναρχικών συλλογικοτήτων (ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, Ρουβίκωνας κ.α.) νεολαίας και στο τέλος μαζική αντιπροσωπεία Κούρδων και Τούρκων αγωνιστών πολιτικών προσφύγων.

Στο τέλος της πορείας τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά σε νεαρούς διαδηλωτές που έριξαν μπογιές στο χτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην Πανεπιστημίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα το πρωί η ΠΕΝΕΝ (πανελλήνια ένωση ναυτών) πραγματοποίησε συγκέντρωση στο φέρι-μποτ “Φαιστός”. Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργος στην ενημερωτική ομιλία του τόνισε ότι κύριος στόχος κυβένησης και εφοπλιστών είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Αναφέρθηκε στην υψηλή ανεργία και στη δραματική μείωση της ακτοπλοοίας που έχει δημιουργήσει ρεκόρ ανεργίας στους ναυτεργάτες. Η κυβέρνηση, είπε ο Νταλακογεώργος, μείωσε κατά 80-90% τα πρόστιμα στους εφοπλιστές για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το “τερατώδες νομοσχέδιο”, όπως το χαραχτήρισε, καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί τις απεργίες. Κάλεσε σε οργάνωση νέων απεργιών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, Στέφενσον κ.α.) που υποστηρίζουν το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το πανό των φοιτητών του Πολυτεχνείου στη σημερινή απεργιακή πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή. Φωτο Ε.Α.

Η σημερινή απεργία και κινητοποιήσεις έδειξαν την αποφασιστικότητα της νεολαίας για αγώνα σύγκρουσης με τη χούντα Μητσοτάκη. Αλλά στο σύνολο τους οι σημερινές πορείες παράμειναν στο επίπεδο απλής διαμαρτυρίας – και γι’ αυτό φταιν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η απουσία μετρό και οι συνθήκες πανδημίας κορονοϊού μείωσαν τη συμμετοχή των εργαζομένων όπως και η διασπαστική προδοτική πολιτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στη ΓΣΕΕ. 

Τώρα είναι ώρα οργάνωσης πανεργατικής παλλαϊκής αντίστασης στο νομοσχέδιο από τις συνοικίες έως τις εργατικές ομοσπονδίες, με προοπτική την ενοποιημένη δράση της εργατικής τάξης και νεολαίας σε Γενική Απεργία Διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχέδιου ή την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων από την κοινότητα Μπανγκλαντές στην Ελλάδα στη σημερινή απεργιακή πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος. Φωτο Ε.Α.

Ακολουθεί η Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της “Εργατικής Αντίστασης” που διανεμήθηκε στις σημερινές κινητοποιήσεις:

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Η εργατική τάξη και η νεολαία με τις μαζικές διαδηλώσεις την Πέμπτη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, θα καταφέρουν ένα μεγάλο χτύπημα στη χούντα Μητσοτάκη των διχτατορικών νόμων, των λοκ-ντάουν και της βίας των ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ.

Η μαζική απεργία της Πέμπτης να γίνει αρχή τής συντριβής του αντεργατικού νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και περιορίζει δραστικά τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αλλά μια 24ωρη απεργία και μια πορεία δεν φτάνουν! Δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες! Απαιτείται όλη η ενοποιημένη δύναμη της εργατικής τάξης και νεολαίας σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα. 

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά σ’ όλη την Ευρώπη ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στην αστυνομοκρατία, στην εγκληματική πολιτική κορονοϊού της ΕΕ, στη ανεργία και φτώχεια.   

Στις πορείες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στις κινητοποιήσεις στις γειτονιές τους περασμένους δυο μήνες, η νεολαία, οι φοιτητές, οι κάτοικοι και τα εργατικά σωματεία κατατρόπωσαν τα ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ.

Το πανό εργατικών σωματείων στη σημερινή απεργιακή πορεία. Φωτο Ε.Α.

Τα Εργατικά Κέντρα σε Αθήνα και Πειραιά έχουν καθήκον να καλέσουν άμεσα μια Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση για το συντονισμό και οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχέδιου και της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια. 

Κέντρα Αγώνα να συγκροτηθούν σε Αθήνα, Πειραιά και σ’ όλες τις πόλεις.

Σε κάθε περιοχή να συγκροτηθούν από κατοίκους, φορείς, σωματεία Λαϊκές Συνελεύσεις (Συμβούλια Δράσης) για την ενοποιημένη δράση εργατών, νεολαίας, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών στη μάχη για τη συντριβή του νομοσχέδιου, για τη διάλυση ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ, για δημόσια υγεία και παιδεία, για εθνικοποίηση του κλάδου ιδιωτικής υγείας και των φαρμακοβιομηχανιών.   

Η Γιουροστάτ ανακοίνωσε νέα μείωση στο ΑΕΠ της Ευροζόνης και εκατομμυρία νέων ανέργων. Η ανάκαμψη που κηρύττει η ΕΕ και η Λαγκάρντ της ΕΚΤ δεν ήρθε. Αντίθετα, η πανδημία κορονοϊού συνεχίζεται και βαθαίνει την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πολιτική κρίση της ΕΕ.

Για να επιβιώσουν οι χρεοκοπημένες τράπεζες και ο καπιταλισμός, η ΕΕ διατάζει διχτατορική διακυβέρνηση, διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων και του συνδικαλισμού. Αυτό είναι το πρόγραμμα της χούντας Μητσοτάκη! 

Στην εποχή τής κατάρρευσης του καπιταλισμού, τα πρωτοπόρα τμήματα της νεολαίας, των φοιτητών και της εργατικής τάξης καλούνται να συγκροτήσουν επαναστατική ηγεσία για τη συντριβή των μνημονίων της χούντας Μητσοτάκη, για να ανοίξει ο δρόμος στην εργατική εξουσία. – Αθήνα 4/5/2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s