► «ΕΞΩ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!» ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

► ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΑ ΜΑΤ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΘ!

► ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ! ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Από τη φοιτητική πορεία της Πέμπτης στην Αθήνα. Φωτο Μάριος Λώλος

Χτες Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις δυναμικές φοιτητικές πορείες για την απόσυρση του νόμου 4777/21 Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που επιβάλλει αστυνομοκρατία και κάμερες μέσα στα πανεπιστήμια και αποκλείει δεκάδες χιλιάδες μαθητές/τριες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα οργανώνονται από περίπου 30 φοιτητικούς συλλόγους στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πολυτεχνείο, Πάντειο, Γεωπονική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο κ.α.

Μετά την κατάληξη των πορειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος φοιτητών/τριών κατευθύνθηκαν στις σχολές τους για συνελεύσεις.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στους φοιτητές και στην εργατική νεολαία που τους υποστηρίζει αλλά δεν τόλμησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο του χτιρίου.

Από την επιχείριση των ΜΑΤ χτες Πέμπτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο μετά τη λήξη της πορείας. Φωτο Μάριος Λώλος

Για άλλη μια φορά «Ο Ριζοσπάστης» κατηγορεί σήμερα Παρασκευή «μια ομάδα που δεν έχει σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους», ενώ σε ψήφισμα φοιτητικοί σύλλογοι που υποστηρίζουν το ΜΑΣ, αναφέρουν, «Η κυβέρνηση ας το πάρει χαμπάρι: Όσες αφορμές και αν ψάξουν να βρουν, όσο και αν αξιοποιήσουν τη δράση ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους Συλλόγους μας, η αστυνομία δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι της στις σχολές μας!».

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εργατική νεολαία, που κατηγορείται ως «αντιεξουσιαστές», «αναρχικοί» κλπ., ήταν στην πρωτοπορία της μάχης ενάντια στα ΜΑΤ στις μαζικές πορείες της Αθήνας (για την υπόθεση Κουφοντίνα) και στις κινητοποιήσεις σε Νέα Σμύρνη και σ’ άλλες περιοχές.

Αυτή η εργατική νεολαία έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει μέσα στις σχολές στους αγώνες. Αυτή δεν είναι η ουσία του Ασύλου; Αυτό δεν έκαναν οι εργάτες και εργατική νεολαία στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη 1973;

Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν οι σταλινικοί ηγέτες του ΚΚΕ ότι ζούμε σε μια επαναστατική περίοδο, στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης του καπιταλισμού και στη θανατηφόρα πανδημία κορονοϊού που την εκμεταλλεύονται οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις για να επιβάλλουν διχτατορικά μέτρα και αστυνομοκρατία και συντριβή όλων των βασικών εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Δεν είναι ώρα για απλές πορείες διαμαρτυρίας, αλλά για οργάνωση του πιο μεγάλου μετώπου εργατών – φοιτητών – νεολαίας – μικροεπαγγελματιών για μάχη ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη.

Η φοιτητική πορεία χτες Πέμπτη στην Αθήνα με τα συνθήματα του ΜΑΣ του ΚΚΕ. Ούτε λέξη για μέτωπο εργατών-φοιτητών και οργάνωση για ανατροπή της χούντας-θανάτου Μητοστάκη. Φωτό Ε.Α.

Στη Θεσσαλονίκη εξελίχτηκε άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές ενώ ξέσπασε μάχη μεταξύ αστυνομικών και νεαρών με μολότοφ. 

Οι φοιτητές με πρωτοβουλία του ΜΑΣ πραγματοποίησαν στο ύπαιθρο μαζική συγκέντρωση και αποφάσισαν διήμερα αποκλεισμό του ΑΠΘ και νέα πορεία στις 22 Απρίλη, καθώς και συμμετοχή στην πορεία της Πρωτομαγιάς (6 Μάη). 

Προχτές η χούντα Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι τα ΜΑΤ θα εγκατασταθούν από το Σεπτέμβρη μέσα στα Πανεπιστήμια! 

Στην πορεία της Αθήνας – Προπύλαια, Χαυτεία, Βουλή, Προπύλαια – συμμετείχαν πάνω από 1.500 φοιτητές/τριες και μικρές αντιπροσωπείες από την ΟΛΜΕ (το πανό της ανάφερε «Ασφαλή σχολεία για όλους τους μαθητές – Αύξηση δαπανών για παιδεία-υγεία), συλλόγους εκπαιδευτικών και μερικά αριστερά κόμματα. Παρά τις παραινέσεις και υποσχέσεις από ΠΑΜΕ, ΕΚΑ, και των αριστερών της Ταξικής Ενότητας στο ΕΚΑ, δεν υπήρχε ούτε ένα πανό εργατικού σωματείου στην πορεία.

Η κύρια δύναμη της πορείας ήταν οι φοιτητές/τριες που υποστηρίζουν το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) που έχει οργανώσει το ΚΚΕ. Έξω από τη Βουλή άναψαν για εντυπωσιασμό κόκκινα βεγγαλικά. 

Σε πλακέτες που κρατούσαν φοιτητές/τριες μπροστά στην πορεία τα συνθήματα ήταν «Έξω η αστυνομία από τις σχολές – οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες» και «Ως εδώ – ν’ ανοίξουν τώρα οι σχολές».

Το ΜΑΣ καλεί σε Πανελλαδική Συνάντηση όλων των φοιτητικών συλλόγων το Σάββατο 24 Απρίλη στην Πανεπιστημιούπολη Αθήνας.

Το πανό των καταλήψεων στη χτεσινή φοιτητική πορεία στην Αθήνα. Φωτο Ε.Α.

Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους οι «Κατειλλημένες Πρυτανείες ΕΜΠ – ΠΑΠΕΙ – Γεωπονικού» και η «Ανοιχτή Συνέλευση Πανεπιστημιούπολης» με κάλεσμα να γίνουν «Κέντρα Αγώνα οι σχολές».

Στην πορεία της Αθήνας διανεμήθηκε η «Ανακοίνωση Κατειλημμένης Πρυτανείας ΕΜΠ» που αναφέρει ότι η «κατάληψη αυτή να γίνει γόνιμο έδαφος για τη συνέχιση του αγώνα» και ότι,«η δυναμικότητα της κατάληψης ήταν που όρθωσε ανάχωμα απένατι στην καταστολή».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η κατάληψη ενώνει φοιτητές/τρις και κατοίκους ενώ ανατρέπει την «αδράνεια» των «γραφειοκρατικών πρακτικών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων» και καλεί σε δημιουργία κέντρου αγώνα για οργάνωση των αντιστάσεων.

Στη δισέλιδη αυτή ανακοίνωση αυτή δεν υπάρχει λέξη για το εργατικό κίνημα ούτε κάλεσμα για οργάνωση ενιαίου μετώπου εργατικής τάξης – νεολαίας, ενώ ούτε καν αναφέρεται η χούντα Μητσοτάκη.

Το μαχητικό φοιτητικό κίνημα, που ελκύει τα δυναμικά τμήματα εργατικής νεολαίας, με τις αντιφάσεις του, εξελίσσεται δυναμικά και βάζει επιταχτικά το ζήτημα της οργάνωσης του αγώνα για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Είναι καθήκον πρώτιστα των εργατικών συνδικαλιστικών σωματείων να προστρέξουν σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τους φοιτητές/τριες.

Οι σχολές δεν μπορεί να ανοίξουν απλά με μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως ζητά το ΚΚΕ από την Κυβέρνηση! Αυτό είναι ένα εντελώς απολίτικο σύνθημα! Οι σχολές πρέπει να λειτουργήσουν με καταλήψεις από τους φοιτητικούς συλλόγους, ως κέντρα αγώνα φοιτητών/τριών, εργατικής νεολαίας, εργατικών σωματείων και κατοίκων. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s