► Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

► Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΩΝ ΕΠΑ, ΕΕ, ΙΣΡΑΗΛ!

► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Διαδήλωση ενάντια σε πόλεμο στη Συρία στις 14 Απρίλη 2018 στο Λος Άντζελες. Φωτό Damian Dovarganes

Με την εκλογή του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προετοιμάζει πολεμικές κρίσεις από την Ουκρανία έως την Κινεζική Θάλασσα. Σκοπός του είναι μέσα από νέους πολέμους και στρατιωτικές επεμβάσεις, να αποφύγει την πολιτική και οικονομική καταστροφή.

Αυτές τις μέρες στη Γουάσινγκτον οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συγκρούονται για το πόσο υψηλότερος θα είναι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός. 

Ο Μπάϊντεν δήλωσε ότι θα αυξήσει το στρατιωτικό προϋπολογισμό κατά 1,7% στα $753 δισ. (!), αύξηση $12,3 δισ. σε σχέση με πέρσι. Αλλά ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΝτόνελ, στις 9/4, κατηγόρησε τον Μπάϊντεν ότι αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η «πρόκληση» της Κίνας, που «φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την Αμερική ως η κυρίαρχη υπερδύναμη του κόσμου»! 

Σε σχετική επιστολή τους, Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές αναφέρουν ως «εχθρούς μας» την Κίνα και την Ρωσία. 

Το 2019 η κυβέρνηση των ΕΠΑ ξόδεψε $732 δισ. σε στρατιωτικές δαπάνες, που μάζεψε από τους φορολογούμενους, ένα κολοσιαίο ποσό που είναι υψηλότερο απ’ όλους μαζί τούς στρατιωτικούς προϋπολογισμούς της Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Γαλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Βραζιλίας! Όλες αυτές οι 10 χώρες μαζί ξόδεψαν $726 δισ. το 2019. 

Από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ των ΕΠΑ τον Ιούλη 2020. Γυναίκες συγκρότησαν Ομάδες Μανάδων που προστάτευαν τους διαδηλωτές από τη βία και τα τοξικά των Ομοσπονδιακών Αστυνομικών που είχε στείλει ο Πρόεδρος Ταμπ στην πόλη.

Σε στρατιωτικές δαπάνες κατευθύνονται τα τεράστια ποσά της “ποσοτικής χαλάρωσης” της Φεντ (Κεντρικής Τράπεζας), ενώ κάτι ψίχουλα διοχετεύονται στην εργατική τάξη και στα συνδικάτα (που υποστήριξαν στις εκλογές τον Μπάϊντεν) για να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις στον αμερικανικό λαό για “κάτι καλύτερο” μετά τον Τραμπ.

Όμως ο κορονοϊός θερίζει, η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μισθοί χαμηλοί, ο ρατσισμός και οι δολοφονίες Μαύρων από αστυνομικούς σταθερές. 

Εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, οι άνεργοι και οι άστεγοι έχουν δημιουργήσει ολόκληρες πόλεις φτώχειας και μιζέριας στις ΕΠΑ, ενώ οι δημόσιες και δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες καταρρέουν. 

Όμως αυξάνεται συνέχεια η αντίσταση της αμερικανικής νεολαίας, των φοιτητών, της εργατικής τάξης και των προοδευτικών στρωμάτων της μικροαστικής τάξης στο ρατσισμό, στην ανέχεια και στα πολεμικά σχέδια του Μπάϊντεν. 

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν βαδίζει προς τεράστια πολιτική κρίση καθώς θα ξεσπάσουν διαμαρτυρίες στη φιλοπόλεμη και ρατσιστική πολιτική της, παρ’ όλες τις προσπάθειες τής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που αρνήθηκε να καλέσει τους εργαζομένους να παλέψουν μαζί με τη νεολαία και τους Μαύρους ενάντια στη διχτατορική διακυβέρνηση του Τραμπ. 

Μητσοτάκης και Νετανιάχου στο Ισραήλ το Φλεβάρη 2021. Φωτό Γραφείο Έλληνα Πρωθυπουργού

Οι υποτελείς στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό Νετανιάχου, στο σιονιστικό ρατσιστικό Ισραήλ, και η χούντα-θανάτου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, είναι ήδη σε μια βαθειά πολιτική κρίση, παρά την πλήρη υποστήριξη τους από τον Μπάϊντεν και από την ΕΕ. 

Οι μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ ενάντια στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου – σε δίκη για οικονομικά εγκλήματα – συνεχίζονται καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν να σχηματιστεί κυβέρνηση από το συνασπισμό κομμάτων τής αντιπολίτευσης που πήρε περισσότερους ψήφους στις πρόσφατες εκλογές (23/3, τις τέταρτες τα τελευταία δυο χρόνια).

Αλλά ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρ. Ριβλίν προτίμησε τον Νετανιάχου με δικαιολογία ότι το κόμμα του Λικούντ (ακροδεξιό κόμμα που ψηφίζεται κύρια από τους παράνομους αποίκους των τελευταίων 40 χρόνων στη Δυτική Όχθη) ήρθε πρώτο στις εκλογές με 25% των ψήφων, όμως οι βουλευτές του μειώθηκαν κατά 7.  

Η πολιτική κρίση της χούντας-θανάτου Μητσοτάκη επίσης βαθαίνει καθώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πανδημία κορονοϊού και την οικονομική κατάρρευση. Με δόγμα οδηγό τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ο Μητσοτάκης εγκληματεί ενάντια στη δημόσια υγεία και η κυβέρνηση του είναι υπεύθυνη των συνεχών θανάτων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας έχει χτυπήσει προ πολλού το καμπανάκι για τουλάχιστον 40% πτωχεύσεις επιχειρήσεων αν σταματήσουν οι επιχορηγήσεις.

Τον Μητσοτάκη προσπαθούν να διασώσουν οι Αμερικανοί και η ΕΕ, όπως και ο Τσίπρας που πρότεινε “πολιτικό μορατόριουμ”!

Από τη φοιτητική πορεία στην Αθήνα (2/3/21). Την Πέμπτη 15 Απρίλη νέα πορεία στην Αθήνα, Προπύλαια 1 μμ. Φωτο Ε.Α.

Το κύριο όμως είναι ότι το ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σημαντικά εργατικά σωματεία αρνούνται να καλέσουν σε ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη. Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και ισχυρά εργατικά σωματεία, που υποστηρίζουν το ΚΚΕ, αντί να παλέψουν για ενοποίηση όλων των αγώνων και απεργιών, για οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, βαυκαλίζονται και σπέρνουν ψευδαισθήσεις με προτάσεις για μια 24ωρη απεργία και πορεία στην Αθήνα.

Αλλά μια απεργία δεν φτάνει!

Μπροστά στην καταστροφή που οδηγεί την Ελλάδα η χούντα Μητσοτάκη, με διχτατορικούς αντεργατικούς νόμους και αστυνομοκρατία, η αντίσταση της νεολαίας, των φοιτητών και της εργατικής τάξης πρέπει να εκφραστεί με πάλη για την ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης ανδρείκελο ΕΕ και ΕΠΑ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ! ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! Αυτά πρέπει να είναι τα συνθήματα και η προοπτική της απεργίας και πορείας της Πρωτομαγιάς!

Ο δρόμος για τη νίκη των εργαζομένων και της νεολαίας είναι ο δρόμος της ενότητας με πρόγραμμα Πανελλαδική Πανεργατική Συνέλευση για το συντονισμό της πάλης και οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας – και ποικίλες άλλες δράσεις – για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Για το σχηματισμό μέσα από τους σημερινούς αγώνες ενός μαρξιστικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού και της ΕΕ σε συμμαχία με την πάλη του ευρωπαϊκού προλεταριάτου, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –         

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s