► ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΛΟΚ-ΝΤΑΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

► ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! ΜΑΧΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ – ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΣΤΟΛ! 

Από την πορεία 30.000 στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο ενάντια στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της δεξιάς κυβέρνησης Τζόνσον για τις διαδηλώσεις. Φωτό Reuters

Σε Βερολίνο, Λισαβόνα, Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης (από Φινλανδία έως Ρουμανία) πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο διαδηλώσεις και πορείες ενάντια στα διχτατορικά λοκ-ντάουν και στην αστυνομική καταστολή.

Συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών σ’ όλες τις πόλεις και δεκάδες συλλήψεις εργαζομένων και νεολαίας από τους αστυνομικούς ΜΑΤ.

Στη Βρετανία οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ καθώς η δεξιά συντηρητική κυβέρνηση με πρόσχημα το covid-19 έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τώρα προσπαθεί να ψηφίσει ένα απόλυτα αντιδραστικό αντιδημοκρατικό νόμο όπου η αστυνομία θα απαγορεύει και θα διαλύει τις διαδηλώσεις ακόμη και με δικαιολογία ότι κάνουν πολύ φασαρία οι φωνές των διαδηλωτών!

Διαδηλωτές στο αστυνομικό τμήμα του Bridewell στο Μπρίστολ με αιτήματα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενάντια στο λοκ-ντάουν και στην καταστολή. Φωτό Andrew Matthews

Το νομοσχέδιο προβλέπει φυλάκιση 10 χρόνων σ’ όποιον γκρεμίσει άγαλμα! Πέρσι στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ διαδηλωτές γκρέμισαν αγάλματα ρατσιστών και στρατηγών του ιμπεριαλισμού. 

Πριν από τη μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στο Λονδίνο, 60 βουλευτές κατέθεσαν κείμενο για την αλλαγή του νόμου που απαγορεύει διαδηλώσεις σε περίοδο λοκ-ντάουν. 

Οι διαδηλώσεις στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα δυναμικές μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας την προηγούμενη βδομάδα σε γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου ένας αστυνομικός δολοφόνησε τη Σάρα Έβεραρντ. 

Επίθεση διαδηλωτών στο αστυνομικό τμήμα Bridewell στο Μπρίστολ το περασμένο Σάββατο. Στις οδομαχίες έξω από το τμήμα κάηκαν αστυνομικά οχήματα, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Η αστυνομία δήλωσε ότι θα επιβάλλει πρόστιμα 200 λιρών σε κάθε διαδηλωτή! Φωτό Andrew Matthews

Ο καπιταλιστικός Τύπος της Ευρώπης φιλοξενεί τις δηλώσεις δημάρχων, βουλευτών και αστυνομικών ενάντια στους διαδηλωτές. Όλοι κατηγορούν τους διαδηλωτές που δεν φορούσαν μάσκα και ότι πρόκειται για ένα “συνονθύλευμα” δεξιών, αριστερών, αντιεξουσιαστών, απολίτικων αρνητών της πανδημίας κ.α.

Η ουσία είναι ότι η εργατική τάξη και η νεολαία σ’ όλη την Ευρώπη, από το Μπρίστολ έως τη Ρουμανία, έχουν ξεσηκωθεί όπως στην Ελλάδα ενάντια στα διχτατορικά λοκ-ντάουν, στη βία και καταστολή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των ΜΑΤ, στην ανεργία, στις απαγορεύσεις, στους θανάτους κορονοϊού και στο σκάνδαλο με τα εμβόλια καθώς τα δημόσια συστήματα υγείας καταρρέουν.

Τώρα είναι ώρα οργάνωσης απ΄όλους τους εργαζομένους, φοιτητές και νεολαία μαζικών κινητοποιήσεων για Γενική Απεργία ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη!

Από τη μαζική διαδήλωση του Σαββάτου στο Λονδίνο.

Το τροτσκιστικό κόμμα της Βρετανίας WRP (τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς) υποστήριξε όλες τις διαδηλώσεις και κάλεσε στην ανατροπή της κυβέρνησης, στον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στη διάλυση της αστυνομίας και των ΜΑΤ, και στην οργάνωση της εργατικής τάξης και νεολαίας για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Σύλληψη διαδηλωτή στο Κάσελ. Φωτο Yann Schreiber.
Τα γερμανικά ΜΑΤ στο Κάσελ το προηγούμενο Σάββατο πριν επιτεθούν στους διαδηλωτές. Φωτο Swen Pfoertner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s