► «ΦΑΣΙΣΤΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙ, ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ!» – Η ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

► ΤΑ ΜΑΤ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ! ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΓΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

► ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 4 μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ! ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Από τη σημερινή μαζική πορεία πάνω από 8.000 στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Πάνω από 8.000 φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη σημερινή τρίτη κατά σειρά, μαχητική πορεία οργής που απαίτησε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια, εγκατάστασης καμερών, εκδίωξης φοιτητών/τριών και αποκλεισμού από τα ΑΕΙ τουλάχιστον 20.000 μαθητών την ερχόμενη χρονιά.

Η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη χτύπησε με τα χημικά των ΜΑΤ την πορεία στο χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, και αργότερα οι μοτοσικλετιστές της ΔΡΑΣΗ επιτέθηκαν στην πορεία στα Προπύλαια και στην περιοχή Ομόνοιας όπου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις φοιτητών/τριών.

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ την Τετάρτη βράδυ απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και στη βουλευτή του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν νέα πορεία αύριο Πέμπτη απόγευμα 4 μ.μ. στα Προπύλαια για πορεία και μεγάλη συγκέντρωση στη Βουλή, καθώς θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο αστυνομοκρατίας.

Τα πανό στην κεφαλή της σημερινής πορείας. Φωτό Ε.Α.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και από τα Χαυτεία ανέβηκε τη Σταδίου. Πολλά πανό από φοιτητικούς συλλόγους και παρατάξεις καθώς επίσης από μαθητές/τριες σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Συμμετείχαν αρκετές ΕΛΜΕ, διοικητικοί ΑΕΙ, αλλά μόλις 2-3 αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων.

Αν πολλά εργατικά σωματεία είχαν εκφράσει την υποστήριξη τους στην πορεία – δημοσιεύτηκε κατάλογος στο “Ριζοσπάστη” – οι ηγεσίες αυτών των συνδικάτων παράμειναν στην ηθική υποστήριξη όταν η χούντα Μητσοτάκη επιτίθεται συνεχώς στην εργατική τάξη.

Όταν η κορυφή της πορείας έφτασε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, το μπλοκ των υποστηριχτών του ΚΚΕ διαχωρίστηκε και αντί να ανέβει προς τη Βουλή, προχώρησε στη Φιλελλήνων και στη λεωφόρο Αμαλίας όπου παράμεινε δίπλα στον Εθνικό Κήπο μακριά από τους φοιτητές που τους είχαν επιτεθεί τα ΜΑΤ.

Η πορεία με το μπλοκ των φοιτητών/τριών με το πανό του ΕΜΠ προχώρησαν μαζικά στο χώρο του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή όπου τους επιτέθηκαν τα ΜΑΤ με γκλομπ, ασπίδες και χημικά και πραγματοποίησαν συλλήψεις.

Με χημικά ενάντια στους φοιτητές στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη. Φωτό Μάριος Λώλος

Μετά την επίθεση των ΜΑΤ η πορεία ανασυντάχτηκε και παράμεινε στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος φωνάζοντας συνθήματα. Μετά από περίπου 1,5 ώρα η πορεία επέστρεψε στα Προπύλαια όπου εκεί και στην Ομόνοια ξανά δέχτηκε επίθεση από μοτοσικλετιστές ΔΡΑΣΗ που πραγματοποίησαν δεκάδες συλλήψεις. Η αστυνομία δήλωσε ότι διαδηλωτές πέταξαν “μολότοφ” στους μοτοσικλετιστές ΔΡΑΣΗ.

Ένα από τα πολλά μαθητικά πανό στη σημερινή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Στην αυριανή πορείας της Πέμπτης πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά τα εργατικά σωματεία και να κυριαρχήσει το σύνθημα για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας!

Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και συντονισμού φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων με Επιτροπές Αγώνα στα Πανεπιστήμια και στους χώρους δουλειάς ώστε η οργή ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη και στα ΜΑΤ να μεταφραστεί σε αγώνα ανατροπής. Αυτός είναι ο δρόμος για τη συντριβή του νομοσχεδίου. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s