► «ΜΕ ΜΑΤ ΚΑΙ ΒΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ»! ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΙ!

► ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΚΛΟΜΠ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ! 

► ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Επίθεση ΜΑΤ στους φοιτητές στην πλατεία Κοραή. Φωτό Μάριος Λώλος

Πάνω από 500 φοιτητές/τριες συμμετείχαν χτες (Πέμπτη 14/1) μεσημέρι στη δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο της χούντας Μητοστάκη να επιβάλλει αστυνομική διχτατορία στα ΑΕΙ.

Οι φοιτητές/τριες προσπάθησαν να σχηματίσουν πορεία αλλά τα ΜΑΤ (με μπλε φόρμες και με καφέ φόρμες) με χημικά, ασπίδες και γκλομπς περιόρισαν τη συγκέντρωση πάνω στην πλατεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σχολές και παρατάξεις με τα πανό τους. Μερικά από τα συνθήματα:  Έξω η ασφάλεια απ’ τις σχολές, Το άσυλο ανήκει σ’ όλο το λαό. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει – του λαού η πάλη θα την σπάσει. Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία. Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι. Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές. Έξω οι κάμερες απ’ όλες τις σχολές. 

Α ‘αύρα’ των ΜΑΤ έτοιμη για επίθεση στους φοιτητές/τριες. Φωτό Ε.Α.

Η αστυνομία είχε κλείσει το σταθμό μετρό Πανεπιστήμιο, και ΜΑΤ είχαν κυριολεχτικά κατακλύσει όλη την περιοχή. Εχτός από τα διμοιρίες μπλε και καφέ ΜΑΤ, υπήρχαν οι ομάδες ΔΙΑΣ (με μηχανάκια), ακόμη και κομάντος (!) με ολόμαυρες φόρμες.

Η αστυνομία κινητοποίησε επίσης μια από τις “αύρες” και δυο κλούβες για συλλήψεις. 

Οι φοιτητές/τριες μετά τη συγκέντρωση αποχώρησαν προς τα Χαυτεία. Επίσης στο Υπουργείο Παιδείας (Μαρούσι) χτες μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση εκπαιδευτικών και φοιτητικών συλλόγων.

Η χούντα Μητσοτάκη με δικαιολογία τον κορονοϊό και με χρήση των νόμων για διαδηλώσεις που ψήφισε, απαγορεύει το συνταγματικό δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Τώρα θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο πρωτοφανούς διχτατορικής καταστολής, στρατιωτικής καταπιεστικής πειθαρχίας με διαγραφές φοιτητριών/των και με αύξηση των βαθμών εισαγωγής για να σταματήσει την εγγραφή στα πανεπιστήμια της νέας γενιάς της εργατικής τάξης, και να στείλει χιλιάδες στα ιδιωτικά ΙΕΚ.    

Το νομοσχέδιο προβλέπει στη δημιουργία “πανεπιστημιακής αστυνομίας” (ΟΠΠΙ) της ΕΛΑΣ που θα έχει το δικαίωμα ‘ανά πάσα στιγμή’ να ανακρίνει φοιτητές/τριες, προσωπικό και καθηγητές/τριες και να απαγορεύει κάθε φοιτητική δραστηριότητα. 

Κάθε διαμαρτυρία θα μπορεί να καταλήγει σε διαγραφή του φοιτητή/τριας, ενώ οι φοιτητές/τριες που έχουν υπερβεί κατά 2 χρόνια τα έτη φοίτησης επίσης θα αποβάλλονται.

Τα ΜΑΤ πάνοπλοι πραιτοριανοί της χούντας Μητσοτάκη θα κυριαρχούν στα πανεπιστήμια. Φωτό Μάριος Λώλος

Θα εγκατασταθούν κάμερες “ζωντανής” παρακολούθησης των πανεπιστημιακών χώρων σε σύνδεση με τη ΓΑΔΑ και υποχρέωση των πανεπιστημιακών να μετατραπούν σε χαφιέδες. Η είσοδος στα πανεπιστήμια θα ελέγχεται από την ‘πανεπιστημιακή αστυνομία’.

Αυτή είναι η πανεπιστημιακή “μόρφωση” που ετοιμάζει η χούντα Μητσοτάκη καθώς μειώνει συνέχεια τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, σχολίων και πανεπιστημίων, ενώ ξοδεύει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και περίπου 50 εκατομ. ευρό για τους αστυνομικούς-πραιτωριανούς στα πανεπιστήμια! 

Η χούντα Μητσοτάκη νομίζει ότι μπορεί να καθυποτάξει τη νεολαία και το δυναμικό φοιτητικό κίνημα. Θα εσιπράξει τη δυναμική αντίσταση των φοιτητών που θα εξαπλωθεί σ’ όλη την κοινωνία.

Οι φοιτητές/τριες και οι σύλλογοι τους πρέπει να ξεσηκωθούν και σε συντονισμό με την εργατική τάξη να συγκροτήσουν άμεσα σε κάθε σχολή Επιτροπές ενάντια στην αστυνομική διχτατορία, και Ομάδες Αυτοάμυνας ενάντια σε όποια επίθεση της αστυνομίας ή φασιστικών συμμοριών.

Πανό στη φοιτητική συγκέντρωση χτες Πέμπτη στην πλατεία Κοραή. Φωτό Ε.Α.

Αυτό το μοντέλο καταστολής, χαφιεδισμού και στρατιωτικής πειθαρχίας προετοιμάζει για όλη την κοινωνία η χούντα Μητσοτάκη, με απαγόρευση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως έχει ήδη κάνει με τους αντιδραστικούς νόμους για τα εργατικά σωματεία και το συνδικαλισμό.

Η χούντα Μητσοτάκη όμως δεν είναι ένα δυνατό καθεστώς, το αντίθετο! Είναι μια κυβέρνηση που ζει συνέχεια σε μια πολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση, απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της παρακμής του ιμπεριαλισμού της ΕΕ και των ΕΠΑ.

Αυτή η χούντα που οδηγεί σε καταστροφή και διχτατορική διακυβέρνηση, πρέπει να ανατραπεί από την οργανωμένη δράση των εργαζομένων, της νεολαίας και των μικρομεσαίων, με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.

Απαιτείται η σύγκλιση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής Συνέλευσης για την οργάνωση και συντονισμό της πάλης, με συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, φοιητικών συλλόγων, επαγγελματιών και συνταξιούχων. – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s