► ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΞΙΤ! – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΧΕΣ!

► “Η Βρετανία τώρα αποχωρεί από την ΕΕ, αλλά η εργατική τάξη δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Προετοιμάζεται για μαζικές κινητοποιήσεις στη Νέα Χρονιά.” 

Εργαζόμενοι στην British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου ψηφίζουν υπέρ απεργίας τον Αύγουστο 2020. Φωτό The News Line.

Κεντρικό άρθρο, 28 Δεκέμβρη 2020, της βρετανικής καθημερινής τροτσκιστικής εφημερίδας The New Line (www.wrp.org.uk)του Επαναστατικού Κόμματος των Εργατών (WRP).

Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, προς μεγάλη απελπισία των αντι-Μπρέξιτ στελεχών στα κόμματα των Τόρις και των Εργατικών που είχαν πειστεί ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να παραμείνουν στην ΕΕ σε αντίθεση με τις επιθυμίες της εργατικής τάξης.  

Η πλειοψηφία της άρχουσας τάξης τραντάχτηκε στα θεμέλια της το 2016 με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Μπρέξιτ, αλλά νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να το αντιστρέψουν και να παραμείνουν στην ΕΕ, περιφρονώντας τη θέληση της εργατικής τάξης.

Το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος ανάγκασε σε παραίτηση τον τότε Τόρι πρωθυπουργό Ντέϊβιντ Κάμερον ο οποίος αντικαταστάθηκε από την Τερέζα Μέϊ. Εκείνη με την πλειοψηφία των βουλευτών των Τόρις και σε συμμαχία με τη Δεξιά Πτέρυγα των Εργατικών, αντιτάχτηκαν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και προσπάθησαν να το υπονομεύσουν, όπως και το δικαστικό σώμα με σειρά αποφάσεων που διέταζαν τη βρετανική κυβέρνηση να ακολουθήσει τους νόμους της ΕΕ.   

Παράλληλα οι ηγέτες των Τόρις, Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατικών που ήταν ενάντια στο Μπρέξιτ, οργάνωσαν τεράστια εκστρατεία που υποστηρίχτηκε από αρκετούς δισεκατομμυριούχους, όπως τον Τζορζ Σόρος, απαιτώντας ένα “Δεύτερο Δημοψήφισμα” για να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος.  

Εκατομμύρια ξοδεύτηκαν σ’ αυτή την εκστρατεία, σε μαζικές διαδηλώσεις, και σε συνεχείς κινητοποιήσεις στο Κοινοβούλιο, καθώς τα γραφεία στοιχημάτων υποστήριζαν ότι σύντομα το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος θα πεταχτεί στα σκουπίδια από ένα δεύτερο το οποίο και θα έβαζε στη θέση της ξανά την εργατική τάξη. 

Συνέβη το αντίθετο καθώς την άνοιξη 2019 η Μέϊ παραιτήθηκε κι αυτή, ανίκανη να επιβάλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ο αντικαταστάτης της Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αυτός θα πραγματοποιούσε το Μπρέξιτ. 

Από απεργιακή κινητοποίηση Βρετανών υγειονομικών στο Λονδίνο στις αρχές Νοέμβρη. Κρατούν φωτογραφίες του πρωθυπουργού Τζόνσον και υπουργών του με ματωμένα χέρια ως υπεύθυνων των δεκάδων χιλιάδων θανάτων από κορονοϊο. Φωτό The News Line

Στις 31 Οχτώβρη 2019 το Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση για άμεσες εκλογές του τότε αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν με 438 ψήφους υπέρ και 20 ενάντια. Αλλά μόνο 127 βουλευτές των Εργατικών ψήφισαν υπέρ, ενώ 104 απείχαν και 11 ψήφισαν ενάντια. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές των Εργατικών είτε απείχαν ή ψήφισαν ενάντια στην πρόταση για εκλογές του ίδιου του αρχηγού του κόμματος τους! Μάλιστα 54 βουλευτές των Εργατικών υπόγραψαν πρόταση για αλλαγή τής ημερομηνίας των εκλογών, από τις 12 Δεκέμβρη 2019 στις 7 Γενάρυη 2020, για να σταματήσουν την πορεία προς το Μπρέξιτ. 

Η Δεξιά Πτέρυγα των Εργατικών ήταν ενάντια στις εκλογές γιατί κατανοούσαν ότι η εργατική τάξη θα ψήφιζε τους υποστηριχτές του Μπρέξιτ στις εκλογές. Είχαν βάλει όλες τους τις ελπίδες σ’ ένα Δεύτερο Δημοψήφισμα, που θα ακύρωνε το πρώτο δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ. Το τελευταίο πράγμα που ήθελαν ήταν να αφήσουν την εργατική τάξη να αποφασίσει! 

Ο Κόρμπιν οργάνωσε την εκλογική εκστρατεία των Εργατικών για τις εκλογές του Δεκέμβρη 2019 πάνω στην πρόταση για ένα δεύτερο δημοφήφισμα. Αλλά οι εργαζόμενοι που τον υποστήριζαν μέχρι τότε, επαναστάτησαν και αποφάσισαν – ειδικά στις εργατικές περιοχές της βόρειας Αγγλίας – να ψηφίσουν καθαρά Μπρέξιτ που σήμαινε ψήφο στον Τόρι Μπόρις Τζόνσον!

Η άρνηση του Εργατικού Κόμματος να υποσχεθεί ότι θα τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, κόστισε εκατομμύρια χαμένους ψήφους και οδήγησε στην ήττα του Κόμματος και στην παραίτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ηγέτης του Εργατικού Κόμματος εκλέχτηκε ο Κιρ Στάρμερ της Δεξιάς Πτέρυγας και το Κόμμα μεταμορφώθηκε σε μια κλίκα που απέχει από τις ψηφοφορίες ή ψηφίζει με τους Τόρις σ’ όλα τα σημαντικά ζητήματα.  

Ο Τζόνσον κέρδισε τις εκογές του Δεκέμβρη 2019 με τις ψήφους υπέρ του Μπρέξιτ των εκατομμυρίων της εργατικής τάξης που του έδωσαν το δικαίωμα να πολεμήσει ενάντια στην ΕΕ.  Δεν του έδωσαν καμιά άλλη δυνατότητα από το να προχωρήσει σε Μπρέξιτ ή να πεθάνει από ντροπή και να παραδοθεί στην ΕΕ, και να παραιτηθεί κι αυτός όπως είχε κάνει η Μέϊ πριν απ’ αυτόν. 

Από απεργιακή κινητοποίηση νοσοκομειακών στο Λονδίνο τον περασμένο Αύγουστο. Φωτό The News Line.

Η Βρετανία αποχωρεί τώρα από την ΕΕ, αλλά η εργατική τάξη δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Προετοιμάζεται για μαζικές κινητοποιήσεις στη Νέα Χρονιά, πριν και μετά τις 3 Μάρτη 2021, μέρα που οι Τόρις θα παρουσιάσουν το νέο Προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση των Τόρις του Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει με μαζική ανεργία, μισθούς πείνας, φόρους και περικοπές στη δημόσια υγεία και παιδεία, και με καταστολή διχτατορικών νόμων, να αναγκάσει την εργατική τάξη να πληρώσει για τα δισεκατομμύρια που δανείστηκε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας, για να κρατήσει ζωντανό το βρετανικό καπιταλισμό.

Αλλά την επίθεση του Τζόνσον θα αντικρούσει η αντίσταση της εργατικής τάξης, μια επαναστατική συνέχεια της μάχης για Μπρέξιτ. Η εργατική τάξη δεν θα διστάσει να ανατρέψει τους Τόρις με γενική απεργία και να προχωρήσει στην κατάληψη της εξουσίας και στην εγκαθίδρυση σοσιαλισμού.

Γι’ αυτό το καθήκον η εργατική τάξη θα χρειαστεί μια νέα ηγεσία. Καλούμε τια μάζες των εργατών και της νεολαίας να οργανωθούν τώρα στο Επαναστατικό Κόμμα των Εργατών (WRP) και στη Νεολαία Σοσιαλιστών (Young Socialists), για να δημιουργηθεί η επαναστατική δύναμη που θα ηγηθεί της βρετανικής σοσιαλιστικής επανάστασης. 

Αυτή η επανάσταση θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους στην ΕΕ να αναλάβουν επαναστατική δράση για να ανατρέψουν την ΕΕ των τραπεζιτών και των αφεντικών και να την αντικαταστήσουν με τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης όπου οι εργαζόμενοι της Βρετανίας θα είναι περισσότερο από πρόθυμοι να συμμετάσχουν! – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s