► ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ!

► ΦΟΒΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ! 

Από την τεράστια διαδήλωση στο Παρίσι το Σάββατο (28/11) ενάντια στο αστυνομικό νομοσχέδιο της κοινοβουλευτικής χούντας του Μακρόν. Φωτό Francois Mori.

Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι και νεολαία (133.000 σύμφωνα με το γαλικό Υπουργείο Εσωτερικών) διαδήλωσαν στο Παρίσι και σε 70 πόλεις της Γαλίας το περασμένο Σάββατο ενάντια στο νέο διχτατορικό νομοσχέδιο της κοινοβουλευτικής χούντας του Προέδρου Μακρόν που απαγορεύει τη διανομή φωτογραφιών αστυνομικών, που να δείχνουν τα πρόσωπα τους, και επιβάλλει νέα μέτρα επιτήρησης και περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών.   

Στο Παρίσι 200.000 (46.000 σύμφωνα με το γαλικό Υπουργείο Εσωτερικών) συγκεντρώθηκαν στο Τροκαντερό με κύριο σύνθημα «Ελευθερία!» και με πολλά πλακάτ που ανάφεραν «ΟΧΙ στο αστυνομικό κράτος!»

Στην Πλας ντε λα Μπαστίγ τα μισητά CRS (γαλικά ΜΑΤ) και οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις CDI-CSI επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με γκλομπ και χημικά. Ο ανταποκριτής του Euronews έγραψε ότι «ένα τεράστιο πλήθος εργατών και νεολαίας πολέμησε στις οδομαχίες με την αστυνομία». 

Από τη διαδήλωση του Σαββάτου στο Παρίσι. Το πανό αναφέρει «Διαδηλώνουμε για τις Ελευθερίες μας». Φωτό Francois Mori.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν καμμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία που αναποδογυρίστηκαν για σχηματισμό οδοφραγμάτων ενώ φωτιά ξέσπασε σ’ ένα κατάστημα της Τράπεζας της Γαλίας. Διαδηλωτές ξυλοκόπησαν ομάδα των CDI-CSI. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 37 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. 

Το Σάββατο 21 Νοέμβρη εκατοντάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει ενάντια στο νομοσχέδιο.

Όμως ο διχτατορικός νόμος («Άρθρο 24») ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στη γαλικό κοινοβούλιο και τώρα έχει πάει για ψηφοφορία στη γερουσία. Αν ψηφιστεί, οι ποινές παράβασης είναι εξοντωτικές: πρόστιμο 45.000 ευρό και φυλάκιση 1 χρόνου!  

Τα σωματεία φωτογράφων και δημοσιογράφων καταδίκασαν το νομοσχέδιο καθώς επίσης οργανισμοί ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ακόμη και τα Ενωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έκφρασαν «ανησυχία».

Διαδηλωτής στο Παρίσι το Σάββατο. Φωτό Reuters.

Σύμφωνα με το φερέφωνο της γαλικής αστικής τάξης Le Monde ο Μακρόν αντιμετωπίζει «πολιτική κρίση» μετά τη δημοσίευση βίντεο που απεικονίζει ομάδα αστυνομικών να ξυλοκοπούν τον μαύρο παραγωγό ραδιοφώνου Μισέλ Ζεκλέρ μέσα στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού που εργάζεται!

Το τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας, με συμμετοχή προσώπων όπως του δημοφιλούς ποδοσφαιριστή Κιλιάν Μ’μπαπέ, ανάγκασε την κυβέρνηση του Μακρόν να συλλάβει τους αστυνομικούς ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δήλωσε ότι αυτοί οι αστυνομικοί θα απολυθούν.  

Ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, αλλά θα αλλάξει το Άρθρο 24.  

Με τέτοιους διχτατορικούς νόμους ο Μακρόν – όπως ο Μητσοτάκης και οι άλλες κοινοβουλευτικές χούντες στην ΕΕ – χτίζει ένα «κράτος έκτακτης ανάγκης», για να καθυποτάξει τις διαμαρτυρίες της εργατικής τάξης και νεολαίας στους μισθούς πείνας, στη μαζική ανεργία, ρατσισμό και ατσυνομική καταπίεση και βία. 

Από την τεράστια διαδήλωση στο Παρίσι το Σάββατο. Φωτο Sophie Sassi

Σ’ όλη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα κολοσιαίο κίνημα Αντίστασης (παρά τις αντιφατικές μορφές σε ορισμένες χώρες) και οι μαζικές διαδηλώσεις κύρια σε Γαλία και Ιταλία, και οι απεργίες και κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη στην Ελλάδα, είναι μέρος της πανευρωπαϊκής πάλης της εργατικής τάξης και νεολαίας στα διχτατορικά μέτρα, στην αστυνομική καταπίεση και ρατσισμό, στη διάλυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, στη θανατηφόρα εξάπλωση του κορονοϊού, στους ανεργατικούς νόμους και στη φτώχεια.

Αυτό το κίνημα αντίστασης μπορεί να οδηγήσει στην οργάνωση Ενιαίου Μετώπου όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των καθεστώτων κοινοβουλευτικής χούντας με γενική απεργία διαρκείας.

Οι αγώνες των εργαζομένων και νεολαίας είναι στην προοπτική της ανατροπής της ΕΕ και της αντικατάστασης της από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. –      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s