► ΚΑΤΩ ΤΑ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!

► ΜΙΑ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ! ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! 

► ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ! ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ IΙF ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ 365% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ!  

Παρέλαση των κατοχικών δυνάμεων ΜΑΤ της χούντας Μητσοτάκη στην Ομόνοια στις 17 Νοέμβρη. Φωτό ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Η επιβολή της τετραήμερης διχτατορικής απαγόρευσης συναθροίσεων από την κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη, παράλληλα με το λοκ-ντάουν, έχει δημιουργήσει νέα πολιτική κατάσταση στη μνημονιακή χρεοκοπημένη Ελλάδα των δεκάδων καθημερινών θανάτων κορονοϊού, μαζικής ανεργίας και μισθών πείνας.

Είναι καθήκον της νεολαίας και της εργατικής τάξης να οργανωθεί σε Ενιαίο Μέτωπο Αντίστασης για πάλη ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη και διάλυσης των ΜΑΤ. 

Η τεράστια οικονομική, πολιτική και υγειονομική κρίση του καθεστώτος Μητσοτάκη τον αναγκάζει να εντείνει και να επιταγχύνει την επιβολή με τη βία των ΜΑΤ μιας μόνιμης «κατάστασης πολιορκίας» με αναστολή του Συντάγματος.   

Από τη δράση των ΜΑΤ στα Προπύλαια ενάντια στους διαφηλωτές της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Φωτό ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Σ’ όλα τα κράτη της ΕΕ οι Βρυξέλλες διατάζουν την επιβολή αυταρχικών καθεστώτων για να επιβιώσει το καπιταλιστικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Η χούντα Μητσοτάκη, με τις υποδείξεις ΕΕ και ΕΠΑ, εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορονοϊού για να περάσει αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους, να ξεπεράσει το Σύνταγμα με τη βοήθεια του ΣτΕ (που κήρυξε τα Μνημόνια λιτότητας «νόμιμα»), και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας απαγόρευσης βασικών δημοκρατικών διακαιωμάτων, διαδηλώσεων και απεργιών

Η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη μετατρέπεται  σ’ ένα αυταρχικό καθεστώς βίας που σκοπεύει στο τσάκισμα της αντίστασης της νεολαίας, των συνδικαλιστικών σωματείων και της εργατικής τάξης με τα ΜΑΤ (χρυσαυγίτες με στολή) και τους εισαγγελείς. 

Η απόφαση φυλάκισης της συμμορίας της Χρυσής Αυγής και η τεράστια νικηφόρα διαδήλωση, τάραξαν τη χούντα Μητσοτάκη και τους ευρωπαίους και αμερικανούς ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους. 

Μετά την κατάληψη του κέντρου της Αθήνας από τα ΜΑΤ και τις επιθέσεις στους διαδηλωτές που αψήφισαν τη χουντική απαγόρευση, η χούντα Μητσοτάκη προετοιμάζεται για να επιβάλλει νέες απαγορευτικές αποφάσεις της αστυνομίας για την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 26 Νοέμβρη και για τις κινητοποιήσεις στις 6 Δεκέμβρη για τη δολοφονία από αστυνομικό του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο.      

Οι μαχητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην 49η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χουντικής απαγόρευσης χάλασαν τα σχέδια Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη για επιβολή σιγής νεκτροταφείου στην Αθήνα και στην Ελλάδα.

Τώρα πρέπει να οργανωθεί μεγάλη απεργία και μαζικές κινητοποιήσεις όλων των ειδών για την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Αλλά είναι τεράστιο λάθος να νομίζει κανείς ότι με μια 24ωρη απεργία των Εργατικών Κέντρων και μια διαδήλωση στην Αθήνα ο Μητσοτάκης θα κάνει πίσω. 

Το πανό των εργατών της ΛΑΡΚΟ σε πορεία στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνη. Φωτό Ε.Α.

Ζούμε σε περίοδο κοινοβουλευτικής χούντας, βίας και απαγορεύσεων, που απαιτεί οργανωμένη δυναμική Αντίσταση από τη νεολαία και την εργατική τάξη. 

Οι διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη έδειξαν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων αλλά και την απουσία ενοποιημένης δράσης.

Οι διαδηλώσεις των Αριστερών κομμάτων έσπασαν τη διχτατορική απαγόρευση. Αλλά οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων οργάνωσαν παράμειναν σε επίπεδο διαμαρτυρίας ενώ το ΚΚΕ (που υπόγραψε κείμενο διαμαρτυρίας με ΣΥΡΙΖΑ και Μερα25) παράμεινε μέσα στη Βουλή την ώρα που τα ΜΑΤ οργίαζαν στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Χρειάζεται διαφορετικός αγώνας σήμερα. Με αποφάσεις σύγκρουσης με τη χούντα Μητσοτάκη! Με μαζικές οργανωμένες δράσεις, με συγκρότηση Εργατικής Άμυνας, με κάλεσμα για μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση, για την ίδρυση Κέντρο Αγώνα συντονιστικού της πάλης.

Η απεργία της 26 Νοέμβρη πρέπει να είναι ένα βήμα ανάπτυξης του αγώνα ενάντια στις νομοθετήσεις της χούντας Μητσοτάκη, με άμεση προοπτική την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας συντριβής των Μνημονίων και ανατροπής της «κατάστασης πολιορκίας» και του καθεστώτος Μητσοτάκη – ΕΕ.

Διαδήλωση Παλαιστινιών στη Χεβρόνα ενάντια στις συμφωνίες Ισραήλ-ΕΑΕ-Μπαχρέϊν με εγγυητή τις ΕΠΑ. Φωτό THE NEWS LINE

► ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (IΙF) ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΕΠ!  

Στην έκθεση του IIF «Πρακολούθηση Παγκόσμιου Χρέους: Επίθεση Τσουνάμι Χρέους» (18/11/20) το IIF – που υποστηρίζεται από 400 τράπεζες και οικονομικά ιδρύματα σ’ όλο τον κόσμο – ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη το παγκόσμιο χρέος έφτασε το αστρονομικό ποσό των 272 τρισ. δολαρίων και εχτίμησε ότι στο τέλος της χρονιάς της πανδημίας ίσως και να ξεπεράσει τα 277 τρισ. δολάρια!

Αυτό το ασύληπτο ποσό αντιπροσωπεύει το 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή το χρέος είναι σχεδόν τετραπλάσιο της παγκόσμιας οικονομίας!    

Η έκθεση αναφέρει ότι τα πλουσιώτερα καπιταλιστικά κράτη έχουν συσσωρεύσει τεράστιο χρέος αφού συνεχώς οι κυβερνήσεις τους δανείζονται από τις κρατικές κεντρικές τράπεζες με την «ποσοτική χαλάρωση» (τυπώνουν χρήμα ή το διανέμουν ηλεκτρονικά), για να αποφύγουν τη χρεοκοπία από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πανδημία κορονοϊού.    

Το χρέος των «προηγμένων οικονομιών», όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΙF), αυξήθηκε κατά 50% φέτος και έφτασε το 432% του συνόλου των ΑΕΠ αυτών των χωρών στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Στο τέλος της χρονιάς οι ΕΠΑ θα έχουν χρέος 80 τρισ. δολαρίων, μια αύξηση 9 τρισ. δολ. φέτος. Το χρέος των ΕΠΑ ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο από το 1946. 

Οι «λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες» στην Αφρική και Ασία είναι στο δρόμο της οικονομικής κατάρρευσης. Ήδη έξι χώρες ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το χρέος τους

Στη σύνοδο της ομάδας G20 αυτό το Σαββατοκύριακο θα ζητηθεί από τράπεζες και χετζ-φαντς να παγώσουν τις απαιτήσεις τους από χώρες της Αφρικής (Γκάνα, Κένια, Νιγηρία, Σενεγάλη, Ζάμπια) που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.   

Διαδηλωτές πετούν στο ποτάμι του Μπρίστολ, Βρετανία, τον περασμένο Ιούνη το άγαλμα του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον.

Ήδη έχουν αποφασίσει να ανασταλούν οι πληρωμές χρέους από κράτος σε κράτος. Αλλά η Αφρικανική Ιδιωτική Ομάδα Πίστωσης (τραστ δυτικών τραπεζών και χετζ-φαντ που κατέχει πάνω από 9 τρισ. δολ. σε ομόλογα αφρικανικών κρατών), όπως και οι τράπεζες HSBC, Goldman Sachs, UBS, Legal & General and J.P. Morgan, και το τεράστιο χετζ-φαντ BlackRock, αρνούνται διευκολύνσεις αποπληρωμών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ φέτος δάνεισαν με τεράστια ποσά αρκετές χώρες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Το IIF τονίζει στην έκθεση του ότισημειώθηκε μεγάλη αύξηση κατά 52 τρισ. δολ. του παγκόσμιου χρέους από το 2016. Όμως το παγκόσμιο χρέος εκτινάχτηκε από το 2008 όταν χρεοκόπησαν αμερικανικές τράπεζες και η οικονομική κρίση απλώθηκε στην παγκόσμια οικονομία.

Για να αποφευχθεί το «μελτ-ντάουν» οικονομικής κατάρρευσης, οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν πλασματικό χρήμα, χαρτιά χωρίς καμιά αξία, για να κρατηθούν ζωντανές ως ζόμπι οι καπιταλιστικές τράπεζες και οικονομίες.  

Ο παγκόσμιος καπιταλισμός που βρίσκεται στη θανάσιμη κρίση του, επιβιώνει με το αστρονομικό χρέος «φούσκας» και προσπαθεί να καθυποτάξει την εργατική τάξη και νεολαία για να δουλεύουν με μισθούς πείνας, και να κηρύξει πολέμους για αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών στις χώρες της Λ. Αμερικής, Αφρικής και Ασίας.

Η διέξοδος από αυτή τη βαρβαρότητα είναι η ανατροπή του καπιταλισμού από την ενοποιημένη επαναστατική δράση της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των φτωχών και της νεολαίας. Η κρίση χρέους καθιστά τη νίκη της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης μια ιστορική αναγκαιότητα για την επιβίωση της κοινωνίας.

Τώρα είναι η περίοδος ανάπτυξης επαναστατικών κομμάτων της Τέταρτης Διεθνούς σ’ όλο τον κόσμο για να οδηγήσουν τις επαναστάσεις σε νίκες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s