► ΡΕΚΟΡ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

► ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΛΟΚ ΝΤΑΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ! 

► ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! 24ωρες ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ!

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚ!

Από την κινητοποίηση εργατικών σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της χούντας Μητσοτάκη στις 21/10. Γι’ αυτή την Κυριακή 1/11 έχει κηρυχτεί απεργία στον κλάδο βιβλίου. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής με σύνθημα “Κάτω από τις μάσκες μας έχουμε φωνή, ποτέ δουλειά την Κυριακή!” καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση:
Κυριακή 1η Νοέμβρη 2020, 11 π.μ., πεζόδρομος Κοραή, κέντρο Αθήνας. Φωτό ΣΥΒΧΨ.

Η πρόωρη διακοπή από τη χούντα Μητσοτάκη και απ’ όλες τις κυβερνήσεις ΕΕ, των περιοριστικών μέτρων λοκ-ντάουν που επιβλήθηκαν την άνοιξη ενάντια στον κορονοϊό, χωρίς να έχει βρεθεί εμβόλιο και χωρίς συνεχή δωρεάν τεστ σ’ όλο τον πληθυσμό (όπως στην Κίνα), οδήγησε στη σημερινή απελπιστική κρίση μεγάλης και ανεξέλεγχτης εξάπλωσης της πανδημίας που θερίζει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην Ευρώπη και εκατομμύρια σ’ όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή η χούντα Μητσοτάκη ανακοίνωσε 1.690 κρούσματα κορονοϊού – νέο ρεκόρ – και οι θάνατοι έφτασαν τους 620. Η κρίση στα κρεβάτια των νοσοκομείων και των ΜΕΘ γίνεται κι αυτή ανεξέλεγχτη! 

Με τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα Σάββατο μεσημέρι ο Μητσοτάκης διέταξε, από την Τρίτη πρωί, το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων (χώροι εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού), απαγόρευση κυκλοφορίας 12 μεσάνυχτα – 5 πρωί, τηλε-εργασία 50%, απαγόρευση «συναθροίσεων», κλειστά πανεπιστήμια. 

Αντίθετα, κανένας περιορισμός στις μεγάλες επιχειρήσεις και στο εμπόριο, ανοιχτά σχολεία, καμιά ανακοίνωση για τη δημόσια υγεία με άμεση δημιουργία νέων ΜΕΘ και πρόσληψης γιατρών – προσωπικού και δωρεάν τεστ όλου του πληθυσμού. 

Ο Μητσοτάκης ξεστόμισε ασύστολα ψέμματα περί υποστήριξης των μισθών των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, ενώ δίνει εκατομμύρια στις επιχειρήσεις και τις επιτρέπει αναστολή των πληρωμών τους προς το κράτος!   

Ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι εργαζόμενοι σε «προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας» δικαιούνται μηνιαίας αποζημίωσης μόλις 534 ευρό. 

Χτες σε επιστημονικό συνέδριο ο ψάλτης-γιατρός Σ. Τσιόδρας εχτίμησε ότι ο αληθινός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι τρεις φορές υψηλότερος απ’ ότι ανακοινώνεται!

Τα μέτρα της ΕΕ και του Μητσοτάκη ενάντια στον κορονοϊό, είναι μέτρα προστασίας του καπιταλισμού και των μεγάλων επιχειρήσεων. Θεωρούν ότι η επιβίωση του καπιταλισμού είναι προτεραιότητα και όχι οι ζωές των ανθρώπων.

Από πρόσφατη κινητοποίηση νοσοκομειακών στη Βρετανία. Φωτό The News Line.

Αντί για λοκ-ντάουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια, με πλήρη αποζημίωση των μισθών στους εργαζόμενους από τα αφεντικά και το κράτος, η ΕΕ και η χούντα Μητσοτάκη απολύουν μαζικά, περικόπτουν δραστικά τους μισθούς και τα μεροκάματα, απαγορεύουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καταστρέφουν τις μικρές επιχειρήσεις, στέλνουν τα ΜΑΤ ενάντια στη νεολαία και επιβάλουν «κατάσταση ανάγκης» με απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη παρέχει εκατομμύρια ευρό στα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας και στον κλάδο ιδιωτικής υγείας, ενώ συνεχώς περιορίζει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων της δημόσιας υγείας.

Τώρα ο Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο – γραμμένο όπως τα προηγούμενα από τους συμβούλους του ΔΝΤ, ΕΚΤ και του ΣΕΒ – θέλουν να καταργήσουν το 8ωρο, να το μετατρέψουν σε 10ωρο και να εξαλείψουν την πληρωμή υπερωριών, να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις επεμβάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, να απολύουν όποτε θέλουν χωρίς δικαιολόγηση, να επισημοποιήσουν τα λοκ-άουτ των επιχειρήσεων, και να καταστήσουν τις απεργίες και τις εργατικές διαμαρτυρίες «κολάσιμες πράξεις», ποινικά αδικήματα «ψυχολογικής και σωματικής βίας» για να τσακίσουν τα εργατικά συνδικαλιστικά σωματεία. 

Μ’ αυτό το νομοσχέδιο όλες οι απεργίες θα κηρύσονται «παράνομες» και οι συνδικαλιστές και απεργοί ένοχοι παράνομων πράξεων!     

Πρόκειται για νομοσχέδιο, όπως τα προηγούμενα από τις μνημονιακές κοινοβουλευτικές χούντες Τσίπρα και τώρα του Μητσοτάκη, που γυρνάν την κοινωνία κυριολεχτικά στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των αρχών του 20ου αιώνα.

Το πανό των αδιόριστων καθηγητών στην πορεία 2 Οχτώβρη 2020 στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

► Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΠ EE ΚΑΙ ΕΠΑ (ΤΡΙΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ), ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΔΝΤ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

Οι καπιταλιστές με τις σημερινές κυβερνήσεις «έκτακτης ανάγκης» εκμεταλλεύονται την πανδημία κορονοϊού και σκοπεύουν, με την αύξηση των ωρών εργασίας και τη μείωση του μεροκάματου/μισθού, σε υπερκέρδη για επιβίωση στην καπιταλιστική οικονομική κρίση.   

Παρά τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο καλοκαιρινό τρίμηνο (Ιούλης-Σεπτέμβρης) του 2020 – σε ΕΠΑ και Ευροζώνη/ΕΕ όπως ανακοινώθηκε χτες Παρασκευή από τη Γιουροστάτ – οι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές παράμειναν ταραγμένοι.

Στο τρίτο τρίμηνο στις ΕΠΑ σημειώθηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά +7,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με το αμερικανικό Μπιρό οβ Ικονόμικ Ανάλισις. 

Στην ΕΕ το ΑΕΠ, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε κατά +12,7% ρεκόρ αύξησης, μετά από την πτώση ρεκόρ -11,8% του τριμήνου Απρίλη-Ιούνη. Στη Γαλλία η αύξηση ήταν +18,2%, στην Ισπανία +16,7%, στην Ιταλία +16,1% και στη Γερμανία +8,2%. 

Το τίμημα αυτής της αύξησης είναι η σημερινή ανεξέλεγχτη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού.  

Στην τουριστική Πορτογαλία (δεν υπάρχουν τα στοιχεία ΑΕΠ ακόμη για την Ελλάδα) σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ ΑΕΠ +13,2% καθώς όλες οι επιχειρήσεις παράμειναν ανοιχτές το καλοκαίρι. Το τίμημα της αύξησης στο ΑΕΠ της Πορτογαλίας ήταν εξαπλασιασμός των θανάτων από τον κορονοϊό και δεκάδες νεκροί κάθε μέρα.

Όμως αυτές οι μεγάλες αυξήσεις του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο είναι μια απατηλή εικόνα, καθώς σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ ήταν μειωμένο κατά -4,3%. Δηλαδή, η αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ που σημειώθηκε, δεν κατάφερε να υπερβεί τις μειώσεις στο ΑΕΠ του πρώτου και δεύτερου τριμήνου 2020.

Παράλληλα, στο τρίτο τρίμηνο του 2020 παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση της ανεργίας στην Ευροζώνη που σημειώθηκε στο +8,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά -0,3%, κακό νέο για τα κέρδη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι ανακοινώσεις για λοκ-ντάουν σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία επέφεραν βουτιές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με μειώσεις σε βδομαδιάτικη βάση -5% – -6%, και στην Αθήνα -7%. Οι απώλειες φέτος στο χρηματιστήριο Αθήνας έφτασαν το -37,9%!

Στη Γουόλ Στριτ η βδομαδιάτικη βουτιά έφτασε το -6%.  

Η άνοδος ρεκόρ του ΑΕΠ είχε μικρή επίδραση στα χρηματιστήρια καθώς ήδη το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ δήλωσαν ανήσυχοι για την πορεία του κορονοϊού και της οικονομίας στη διάρκεια του προσεχούς χειμώνα. 

Η οικονομική κρίση και η πανδημία έχουν διχάσει τους τραπεζίτες και τα αφεντικά. Από τη μιά εκείνοι που φοβούνται ότι η κρίση, η ανεργία και φτώχεια και η καταστολή, θα προκαλέσουν εξεγέρσεις της νεολαίας και των εργαζομένων. 

Απ’ την άλλη αυτοί που επιμένουν ότι η καπιταλιστική οικονομία πρέπει να μείνει «ανοιχτή» με «ανοσία αγέλης», και ας πεθάνουν οι αδύναμοι, ηλικιωμένοι και φτωχοί.

Αλλά η παγκόσμια κρίση του σάπιου καπιταλισμού οδηγεί ήδη σε επαναστατικές εξεγέρσεις. Τα εκατομμύρια της εργατικής τάξης στην Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθούν τους θανάτους και τις ασθένειες του κορονοϊού, τη μαζική ανεργία, την κρατική καταστολή και βία, τη φτώχεια των μισθών πείνας.

Το πανό της ΠΕΝΕΝ (ναύτες εμπορικού ναυτικού) σε πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, 10/7/20. Φωτό Ε.Α.

Τώρα είναι ώρα ενότητας των εργαζομένων στον αγώνα ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη που άφησε τον κορονοϊό να χτυπά το λαό και επέβαλε διχτατορικά μέτρα καταστολής στους εργαζομένους, με μαζικές απολύσεις, τεράστιες μειώσεις μισθών και αντιδραστικούς νόμους.

Η χούντα Μητσοτάκη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση: κοινωνική αφού άφησε τον κορονοϊό να αλωνίζει, οικονομική με χρεοκοπημένο κράτος, πολιτική στην αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Αλλά το νομοσχέδιο Βούρτση δεν μπορεί να συντριφτεί με μια 24ωρη απεργία και μια διαδήλωση. Ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει πίσω. Το νομοσχέδιο είναι διαταγή της ΕΕ, είναι μέρος των μνημονίων για να πάρει χρηματοδότηση η Ελλάδα από τα ταμεία της ΕΕ και την ΕΚΤ. 

Ο δρόμος της νίκης είναι η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας που ενοποιεί όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης και νεολαίας για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και τη συντριβή όλων των μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία με ανατροπή του καπιταλισμού και να προχωρήσουν στη διάλυση της ΕΕ και την αντικατάσταση της από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης.

Μόνο μια σχεδιασμένη οικονομία μπορεί να επιλύσει την οικονομική κρίση προς όφελος των εργαζομένων και να αναπτύξει το δημόσιο κλάδο υγείας για την εξαφάνιση των κορονοϊών και της φτώχειας. –   

► Στη σελίδα facebook της Εργατικής Αλληλεγγύης, εφημερίδας του ΣΕΚ, δημοσιεύτηκε το παρακάτω κείμενο για έφοδο της αστυνομίας στην είσοδο των γραφείων του κόμματος στην Αθήνα. 

« 30/10/20 – Αστυνομική Επίθεση στα Γραφεία του ΣΕΚ

Σήμερα Παρασκευή 30 Οκτώβρη και ώρα 5μμ ομάδα αστυνομικών αποτελούμενη από τρία οχήματα και πολλές μηχανές επιχείρησε να προσαγάγει τον σ. Παντελή Παναγιωτακόπουλο, μέλος της Κ.Ε, από την είσοδο των γραφείων του κόμματος στην οδό Αναξαγόρα 14Α.

Στις διαμαρτυρίες συντρόφων για το γεγονός οι αστυνομικοί απάντησαν με απειλές και προπηλακισμούς. Έριξαν στο έδαφος τον σ. Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη και απείλησαν με επίδειξη όπλου τον σ. Γιώργο Πίττα, δημοσιογράφο της ΕΑ.

Κάτω από την πίεση της επιμονής πολλών συντρόφων και της δημοσιότητας από φωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις, η αστυνομία αποχώρησε αφού πρώτα έκοψαν κλήση στον σ. Π.Παναγιωτακόπουλο για μη χρήση μάσκας!

Είναι φανερό ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής Χρυσοχοϊδη-Μητσοτάκη που μετά την επίθεση στο μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 7 Οκτώβρη στοχοποιεί αντιφασίστες, αντιρατσιστές, πρόσφυγες και μετανάστες.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s