► «ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!» ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

► 100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ!

► ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Από τη χτεσινή πορεία μαθητών και φοιτητών στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Με μαχητική πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή χτες Πέμπτη στην Αθήνα, πάνω από 2.000 μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να παλέψουν για υγεία και πραγματική μόρφωση στα σχολεία και πανεπιστήμια, ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη. 

Κύρια συνθήματα στα πανό των σχολείων – από Μοσχάτο-Ταύρο, Βριλήσσια, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Καισαριανή, Ίλιο, Αγ. Παρασκευή, Μπραχάμι κ.α. – «Λεφτά για Υγεία και Παιδεία, αυτά μας προστατεύουν απ’ την Πανδημία», «Η Μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία – δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Κάτω απ’ τη μάσκα έχουμε φωνή».  

Μαθητές και μαθήτριες στη χτεσινή πορεία. Φωτό Ε.Α.

Τα φοιτητικά πανό απαιτούσαν σωστά μέτρα προστασίας στα πανεπιστήμια ώστε να γίνονται μαθήματα στα αμφιθέατρα, όχι «εξ αποστάσεως», χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και παραίτηση της Υπουργού Παιδείας Κεραμέως.

Εκατοντάδες σχολεία παραμένουν κλειστά καθώς οι μαθητές/τριες αποφάσισαν σε συνελεύσεις αποχή για όλη τη βδομάδα. 

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησαν και αντιπρόσωποι της ΟΛΜΕ (καθηγητές) και της ΟΕΝΓΕ (γιατροί).  

Όμως η μαχητική πορεία παρέμεινε στο επίπεδο διαμαρτυρίας καθώς απουσίαζαν συνθήματα για συγκρότηση Ενιαίου Μετώπου νεολαίας εργαζομένων, για αγώνα ανατροπής της χούντας Μηστοτάκη με υποστήριξη Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. – 

► 100% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ!

Από τη χτεσινή 24ωρη απεργία ναυτeργατών στο λιμάνι Πειραιά. Φωτό 902.gr

Στο λιμάνι Πειραιά η 24ωρη «προειδοποιητική» απεργία των ναυτεργατών (σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ) είχε καθολική συμμετοχή καθώς οι ναυτεργάτες κατέλαβαν τους καταπέλτες των πλοίων από πολύ νωρίς το πρωί και συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης.

Οι εφοπλιστές και η χούντα Μητσοτάκη έχουν εξαπολύσει κατά μέτωπο επίθεση σ’ όλα τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς των ναυτεργατών, ενώ η ηγεσία της Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ αρνείται κάθε κινητοποίηση. 

Μετά την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία με νομοθετική διάταξη, τώρα οι εφοπλιστές και η χούντα Μητσοτάκη θέλουν να τσακίσουν τους ναυτεργάτες και τα σωματεία τους. 

Είναι άμεση ανάγκη η συγκρότηση Ενιαίου Μετώπου όλων των σωματείων στα λιμάνια με ενεργό υποστήριξη από τα Εργατικά Κέντρα για οργάνωση κινητοποιήσεων με μπλοκαρίσματα και καταλήψεις.

Χτες στον Πειραιά πολλά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις μπροστά στα πλοία, αλλά η αλληλεγγύη σήμερα δεν φτάνει! 

Απαιτείται η σύγκλιση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής Συνέλευσης για το συντονισμό του αγώνα ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη και εκδίωξης της προδοτικής ηγεσίας από ΠΝΟ και ΓΣΕΕ.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ, ο Πρόεδρος του σωματείου Αντώνης Νταλακογεώργος τόνισε:

«Σήμερα κερθήθηκε μια κρίσιμη και αποφασιστικής σημασία μάχη για το ιστορικό μας σωματείο όμως τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, η κυβερνητικη και εφοπλιστική αδιαλλαξία κορυφώνεται. 

Αυτό μας θέτει μπροστά στο καθήκον από τη μια να σχεδιάσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα, την κλιμάκωση του αγώνα στον χώρο μας και από την άλλη να επιδιώξουμε οι μεμονωμένες κινητοποιήσεις και αγώνες που ξεσπούν σε διάφορους κλάδους και χώρους να ενιαιποιηθούν, να συντονιστούν και να πάρουν πανελλαδική έκταση στα αιτήματα, στις μορφές και στην κλιμάκωση των αγώνων. 

Με δεδομένο ότι το υγειονομικό πρόβλημα είναι όχι μόνο σε εξέλιξη αλλά το φαινόμενο λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όλες οι αγωνιστικές – ταξικές δυνάμεις πέρα από την διαφορετικότητα πρέπει να προτάξουν σε αυτές τις συνθήκες την ανάγκη να συγκροτήσουν ένα κοινό κέντρο αγώνα βάζοντας μπροστά τα εργατικά και λαϊκά προβλήματα έτσι ώστε να διαδραματίσουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας». –

Από τη χτεσινή συγκέντρωση γιατρών και νοσοκομειακών στο Υπουργείο Υγείας που κάλεσε η ΟΕΝΓΕ. Φωτό Άγγελος.Καλοδούκας

► ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Παρακάτω απόσπασμα από τη χτεσινή μαχητική και ελπιφοφόρα ανακοίνωση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ, η οποία όμως παρουσιάζει ως επίτευγμα (!) τη συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας – ως να ήταν αυτό το σημαντικό σήμερα – και δεν αναφέρει καθόλου το αίτημα για εθνικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών και φαρμακευτικών επιχειρήσεων με ένταξη τους άμεσα στο ΕΣΥ.

«Η σημερινή μαχητική αγωνιστική κινητοποίηση στη Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας και στις άλλες πόλεις δίνει ελπίδα στο λαό μας που αγκαλιάζει τον αγώνα μας, γιατί ο αγώνας αυτός εκφράζει τις αγωνίες του για την ζωή του, την υγεία του και την επιβίωσή του.

Ο υπουργός κ. Κικίλιας και ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης για μια ακόμη φορά δεν τόλμησαν να μας αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο και κρύφτηκαν. Ωστόσο καταφέραμε με την μαχητική μας παρουσία στο Υπουργείο Υγείας να πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, την οποία εκπροσώπησαν ο Γ.Γ. κ. Κωτσιόπουλος και διευθυντές των γραφείων των υπουργών.

Καμία ουσιαστική δέσμευση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θέσαμε. Για κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών γιατρών, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα συνάδελφοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι με εξειδίκευση στην εντατικολογία που η πρόσφατη προκήρυξη για τις ΜΕΘ τους αποκλείει, για την ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ΜΕΘ, για να μπορούν να δώσουν εξετάσεις οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι για τον τίτλο ειδικότητας πριν την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, για επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας. Σε όλα η απάντηση ήταν η μόνιμη επωδός «δεν μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά που λέτε γιατί υπάρχουν νομικοί και οικονομικοί σκόπελοι”.

Σκόπελοι όμως που δεν εμπόδισαν και δεν εμποδίζουν καθόλου την κυβέρνηση αξιοποιώντας την επιδημία να νομοθετεί με διαδικασίες fast – track «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων» σωρεία αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν πισωγυρίσει τα εργασιακά δικαιώματά μας στον 19ο αιώνα, όπως η νομοθέτηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας που παραβιάζει ακόμα και το ίδιο το σύνταγμα. Για αυτά οικονομικά και νομικά εμπόδια δεν υπάρχουν. 

Ένα είναι σίγουρο, δεν ιδρώνει το αυτί τους. Κλείνουν τα αυτιά τους στην κραυγή αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Είναι αδίστακτοι. Αποφασισμένοι αδιαφορώντας για την ζωή μας, την υγείας μας, τα δικαιώματα μας, να υλοποιήσουν απαρέγκλιτα χωρίς να κάνουν ρούπι την πολιτική που θεωρεί την υγεία του λαού από τη μία κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του και από την άλλη φιλέτο για να κάνουν μπίζνες με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καμία επανάπαυση. Ούτε ώρα χαμένη. Με τους αγώνες μας θα επιβάλλουμε να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά μας. 

Παίρνουμε δύναμη από την απήχηση που είχε η σημερινή μαχητική απεργιακή κινητοποίηση.Έχουμε το λαό στο πλευρό μας και το δίκιο με το μέρος μας. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!» – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s