► ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΡΕΚΟΡ -15,2% ΑΕΠ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ 2020!

► Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΕΡΓΙΑ! 

► ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! 

Από τη μαζική και μαχητική διαδήλωση της νεολαίας στην Αθήνα (16/7) ενάντια στο νόμο απαγόρευσης διαδηλώσεων της χούντας Μητσοτάκη! Φωτό Ε.Α.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ χτες Πέμπτη το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στο 2ο τρίμηνο 2020 κατέρρευσε κατά -14,0%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2019 σημειώθηκε κατάρρευση ρεκόρ κατά -15,2%.

Η Γιουροστάτ από τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει ότι ο μέσος όρος κατάρρευσης του ΑΕΠ στην Ευροζώνη είναι -15% (ρεκόρ) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση -14,1% (ρεκόρ). 

Η κατάρρευση στο 2ο τρίμηνο 2020 των κύριων ευρωπαϊκών οικονομιών ήταν -20% Βρετανία, -22,1% Ισπανία, -19% Γαλία, -17,3% Ιταλία, -10,1 Γερμανία ενώ στην Πορτογαλία η κατάρρευση ήταν -16,3%. Όλα ρεκόρ οικονομικής κατάρρευσης!

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν την κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα που θα συνεχιστεί. Οι εξαγωγές (προϊόντων και υπηρεσιών) στο 2ο τρίμηνο του 2020 κατέρρευσαν κατά -32,1% (σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020), και οι εισαγωγές κατά -17,25%!

Το επόμενο 3ο τρίμηνο – Ιούλη έως Σεπτέμβρη – θα είναι ακόμη χειρότερο καθώς η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ήταν μειωμένη τον Αύγουστο κατά -60,4%!  

Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες καταρρεύσεις στο περιβάλλον τής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επιδημίας κορονοϊού. Οι καταρρεύσεις οδηγούν σε βίαια καταστολή και τρομοκρατία από το κράτος και σε εξεγέρσεις από τη νεολαία και τους εργαζομένους. Σ’ αυτές τις συνθήκες ζούμε σήμερα.

Ένα από τα πανό εργατικών σωματείων νέας γενιάς στην πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή 10/7/20. Φωτό Ε.Α.

Το παραμύθι της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι ότι η κρίση θα περάσει καθώς το 2021 και το 2022 θα υπάρξει ανάκαμψη και οικονομική άνθηση! 

Με χρηματοδοστήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την «ποσοτική χαλάρωση» φούσκα της ΕΚΤ, οι τραπεζίτες και οικονομολόγοι της ΕΕ θεωρούν ότι τα κράτη θα μπορέσουν να ορθοπηδήσουν του χρόνου.

Στο μεταξύ, τα καπιταλιστικά κράτη εκμεταλλεύονται την επιδημία κορονοϊού για να επιβάλουν ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια στην εργατική τάξη και νεολαία με διχτατορική διακυβέρνηση.  

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά πραγματική ανάπτυξη στο σημερινό χρεοκοπημένο καπιταλισμό, όπως και δεν μπόρεσε να επιλύσει την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση τραπεζών το 2008.  

Όλα τα ιμπεριαλιαστικά και καπιταλιστικά κράτη είναι καταχρεωμένα (στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα) και επιβιώνουν οικονομικά με την «ποσοτική χαλάρωση», δάνεια από χετζ-φαντς, και πολιτικά με την προδοτική άρνηση των «αριστερών» κομμάτων να αγωνιστούν για την ανατροπή του καπιταλισμού και για εργατική εξουσία.  

Όλες οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι επίσης χρεοκοπημένες, καθώς τα αληθινά κεφάλαια τους δεν φτάνουν ούτε το 10% των κεφαλαίων που έχουν δανείσει. Αυτά τα δάνεια – ως μετοχές, ομόλογα κλπ – αποτελούν μια κολοσιαία «φούσκα» τρισεκατομυρίων ευρό που παρουσιάζονται – στα χρηματιστήρια – ως πραγματικές αξίες!

Η επιδημία κορονοϊού τσάκισε την παγκόσμια παραγωγή και επικοινωνίες γιατί το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται στη θανάσιμη κρίση του και οδηγεί την ανθρωπότητα στην κόλαση της φτώχειας και πολέμων.

Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τις νέες γενιές σ’ αυτό το σάπιο χρεοκοπημένο σύστημα και τη ρατσιστική απάνθρωπη βαρβαρότητα των τραπεζιτών και των γραφειοκρατών της ΕΕ. Μαζί τους και οι «αριστεροί» τύπου Τσίπρα και γερμανικού Ντι Λίνκε, καθώς και οι προδότες συνδικαλιστές που κρατάν την εργατική τάξη – στις ΕΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – μακριά από τις εξεγέρσεις της νεολαίας. 

Μόνη λύση της κρίσης που επέβαλε ο ιμπεριαλισμός είναι η ανατροπή του με τη σοσιαλιστική επανάσταση. 

Η εργατική τάξη και νεολαία μπαίνουν στη μάχη ενάντια στα διχτατορικά μέτρα και τη βάρβαρη λιτότητα της χούντας Μητσοτάκη καθώς θερίζει ο κορονοϊός.

Η χούντα Μητσοτάκη ακολουθεί τις διαταγές της ΕΕ, και το δόγμα Σόϊμπλε, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι προτεραιότητα! Γι΄αυτούς προτεραιότητα είναι η επιβίωση των τραπεζών και του καπιταλιστικού συστήματος. 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο εξεγέρσεων στην οποία καλούνται να ηγηθούν τα εργατικά σωματεία και οι αγωνιστές, για τη συγκρότηση Ενιαίου Μετώπου εργαζομένων, νεολαίας, ανέργων, και τη σύγκλιση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής Συνέλευσης για το συντονισμό του αγώνα με προοπτική την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και των μνημονίων με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.

Αυτή πρέπει να είναι η ουσία στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη αλλά και στον αγώνα των ναυτεργατών, των εργατών στην ΚΟΣΚΟ, σε ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και αλλού ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στους μισθούς πείνας ως «ενοικιαζόμενοι» και «εργολαβικοί».

Αγωνιστές ελεύθεροι στα δικαστήρια Ευελπίδων στις 14/7 Φωτό ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Η χούντα Μητσοτάκη με την τρομοκρατία και φόβο που σπέρνει για τον κορονοϊό – αντί να χρηματοδοτεί τα δημόσια νοσοκομεία – προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα «εθνικής συναίνεσης» στη σύγκρουση με την Τουρκία. Χτες Πέμπτη βράδυ ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Τζενς Σόλτενμπεργκ με τουίτ ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για να μειωθεί ο ρίσκος «επεισοδίων και ατυχημάτων» (!) στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει την ελληνική και τουρκική οικονομία, και ένας συμβιβασμός – στην Κύπρο και στο Αιγαίο – είναι αδύνατος. Μια πολεμική σύγκρουση αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής σύγκρουσης και είναι πολύ πιθανή. 

Εχθρός τής ελληνικής και τουρκικής νεολαίας είναι ο ιμπεριαλισμός και οι χούντες Μητσοτάκη και Ερντογάν που πρέπει να ανατραπούν με την εξέγερση της νεολαίας και της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο. –    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s