► ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΩΝ “ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ” ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΕΠΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ!

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ! ΚΑΤΩ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΕΞΩ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!

γυμανα

Από τις πολεμικές ασκήσεις Ιταλίας-Γαλίας-Ελλάδας-Κύπρου. Φωτό Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ισχυρές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Γαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου συμμετέχουν στις πολεμικές ασκήσεις «Ευνομία» μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, 26-28 Αυγούστου, στις περιοχές που ερευνά το τουρκικό πλοίο Όκουτς Ρις με συνοδεία από πολεμικά πλοία.

Η πολεμική άσκηση είναι μια ακόμη πίεση στην Τουρκία από τους ιμπεριαλιστές Γαλο-Ιταλούς, που συμμετέχουν με τις εταιρείες τους στις συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.

Μετά την υποστήριξη των ΕΑΕ (Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων) προς το Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΕΠΑ Μάϊκ Πομπέο τριγυρνά – μετά την ανατολική Ευρώπη – στη Μέση Ανατολή (πρώτη στάση στην Ιερουσαλήμ χτες Τετάρτη) με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα συμμαχία του Ισραήλ με Αραβικές χώρες ενάντια στην Παλαιστινιακή επανάσταση και το Ιράν. 

Ο Πομπέο θα απαιτήσει και από τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου και από την Τουρκία, την ένταξη στη νέα ιμπεριαλιστική συμμαχία ενάντια στη Συρία, Παλαιστίνη και Ιράν.

Η κολοσιαία κατάρρευση όλων των καπιταλιστικών οικονομιών, απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και φέτος της επιδημίας του κορονοϊού, οδηγεί σε νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας και ανεργίας και σε πολεμικές συγκρούσεις.   

Ronen Svulun Jesusalem 22 8 20

Από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ (22 Αυγούστου) ενάντια στη λιτότητα και τη διαφθορά της σιονιστικής κυβέρνησης Νετανιάχου, σύμμαχου του Τσίπρα και Μητσοτάκη. Φωτό Ronen Svulun

Τις προηγούμενες μέρες ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών X. Μάας, μετά από επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα, δήλωσε ότι το ζήτημα των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο, και δεν δίστασε να προσθέσει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης που θα είναι «καταστροφική». 

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζ. Στόλτενμπεργκ κάλεσαν σε διάλογο και συμβιβασμό Τουρκία και Ελλάδα με εποπτεία από την ΕΕ. Όπως έκανε και ο Πρόεδρος Τραμπ με τηλεφώνημα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν. 

Ερντογάν και Μητσοτάκης δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για διάλογο, όμως παράλληλα εκτοξεύουν απειλές μεταξύ τους. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για τα πάντα. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος (στο Βερολίνο για τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, 26 Αυγούστου) αφού χαραχτήρισε τις πράξεις της Τουρκίας προκλητικές, τόνισε ότι δεν είναι αποδεχτό η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να κρατούν ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία στο ζήτημα της «παραβίασης [από την Τουρκία] της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας».  

Τέτοιες απόλυτες δηλώσεις από τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι αποτέλεσμα εθνικιστικής ρητορίας και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων των δυο χωρών από τη λιτότητα και τον κορονοϊό.

Η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη σε μια στενή ζώνη θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο και έξω από τις συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Ο πόλεμος ενάντια στους Κούρδους και τη Συρία είμαι μια τεράστια οικονομική πληγή και δεν έχει αποφέρει κανένα κέρδος στους ολιγάρχες της διχτατορίας Ερντογάν. Αντίθετα ο θυμός των Τούρκων εργαζομένων αναπτύσσεται καθώς η τουρκική οικονομία έχει βυθιστεί στα τάρταρα και ο κορονοϊός θερίζει.  

Η διχτατορία Ερτογάν απαιτεί από Γερμανία και ΕΠΑ υποστήριξη, καθώς έχει άμεση ανάγκη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα που να της δίνει έξοδο στη θαλάσσια περιοχή νότια από το Καστελόριζο και να διασπάσει έτσι την ενότητα ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.

Η χούντα Μητσοτάκη ανέβασε τους τόνους προς την Τουρκία καθώς εκτελεί τις διαταγές των Γάλων και Ιταλών ιμπεριαλιστών στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία (ψηφίστηκε στη Βουλή και σήμερα ψηφίζεται η προκαταρκτική συμφωνία με Αίγυπτο) η Ελλάδα πρόσφερε αρκετές υποχωρήσεις. Ιταλικές και γαλικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου θα συμμετάσχουν (με τις αμερικανικές) στην εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος της Γαλίας Μακρόν έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική στην Κεντρική και Δυτική Αφρική και στη Μεσόγειο (Λιβύη και Συρία).

DSC07065

Η νεολαία στην πρώτη τη γραμμή! Φοιτητές στη διαδήλωση των εκπαιδευτικών την Τρίτη 9/6 στην Αθήνα. Καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες με τα πρωτοπόρα εργατικά συνδικάτα για Πανεργατική Πανελλαδική συνέλευση για το συντονισμό του αγώνα ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη. Φωτό Ε.Α.

Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας – υφαλοκρηπίδα και Κύπρος – δεν πρόκειται να επιλυθούν από τα καπιταλιστικά καθεστώτα. Αυτές οι διαφορές σήμερα σπρώχνουν σε πολεμικές συγκρούσεις.

Μόνη λύση για την εργατική τάξη και νεολαία σε Τουρκία και Ελλάδα, είναι η ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη και της διχτατορίας Ερντογάν, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο εχθρός των εργαζομένων και της νεολαίας σε κάθε χώρα είναι η καπιταλιστική τάξη, οι τραπεζίτες και τα αφεντικά που έχουν επιβάλλει λιτότητα μαζικής ανεργίας και φτώχειας και διχτατορικά μέτρα. Τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν τριπλασιαστεί σήμερα στην Ελλάδα από τον τουρισμό και την πολιτική Μητσοτάκη.

Το φθινόπωρο η ανεργία θα πάρει εξεγερτικές διαστάσεις. Σ’ αυτή την εκρηχτική κατάσταση, τα πρωτοπόρα εργατικά σωματεία και οι αγωνιστές καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής Συνέλευσης για την οργάνωση του αγώνα ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη, ενάντια στον πόλεμο, με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας. –

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s