► ΡΕΚΟΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΝΕΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑ!

fullsizeoutput_11f7

Από τη μαζική διαδήλωση της 16ης Ιούλη στην Αθήνα. Τώρα απαιτείται κινητοποίηση της εργατικής τάξης και νεολαίας για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη. Μιας μέρας πορεία με χαραχτήρα διαμαρτυρίας – όπως αυτή που σχεδιάζεται για τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Σεπτέμβρη – δεν φτάνει! Φωτό Ε.Α.

Τα στατιστικά στοιχεία της Γιουροστάτ και του ΟΑΕΔ, για την οικονομία και την ανεργία σε ΕΕ και Ελλάδα, σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ!

Στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (Απρίλης-Ιούνης) σημειώθηκε κατάρρευση κατά -12,1% του ΑΕΠ στην Ευροζώνη, και -11,9% στην ΕΕ (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019).

Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση του ΑΕΠ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σημείωσε τις παρακάτω τιμές στις κύριες καπιταλιστικές χώρες: ΕΠΑ -32,9% (αναγωγή σε ετήσια βάση), Βρετανία -20%, Γερμανία -10,1%, Ιαπωνία -9,7%.

Τόσο μεγάλες συρρικνώσεις της οικονομίας στην ίδια περίοδο σ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές χώρες, δεν έχει ξανασυμβεί.

Πρόκειται για καταγραφή της καλοσιαίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του συνδυασμού της με τον επιδημία κορονοϊού.

Lead-PCS-0095

Από την απεργία που ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι εργαζόμενοι στη Γκαλερί Τέϊτ του Λονδίνου ενάντια στις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων από το Δ.Σ. το οποίο διαλέγει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Φωτό The News Line

Η Γιουροστάτ ανακοίνωσε (12/8) μεγάλη μείωση τής απασχόλησης κατά -3% στην ΕΕ, στο δεύτερο τρίμηνο, και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά -12,3% τον Ιούνη σε σύγκριση με τον Ιούνη 2019. Αυτές ήταν τιμές ρεκόρ σύμφωνα με την Γιουροστάτ. Όμως σημειώθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνη 2020 κατά +9,1%, σε σχέση με τον Μάη 2020 (τουρισμός).  

Την Πέμπτη (20 Αυγούστου) ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι φέτος τον Ιούλη κατέγραψε 125.000 περισσότερους άνεργους σε σύγκριση με τον Ιούλη 2019. 

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ τον περασμένο μήνα καταγράφτηκαν 1.040.000 γυναίκες και άντρες ως άνεργοι, ενώ πέρσι (Ιούλη 2019) υπήρξαν 970.000 άνεργοι. Από τους 1,04 εκατ. άνεργους, το 51,6% παραμένει χωρίς δουλειά για ένα και περισσότερο χρόνο!

Από τους άνεργους μόλις 147.000 “δικαιούνται” επίδομα ανεργίας!

Οι άνεργοι τον Ιούνη 2020 ήταν, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, 1.126.000 άντρες και γυναίκες, δηλαδή υπήρξε μια μείωση -2,68% των ανέργων σε σύγκριση με Ιούλη 2020.

Αλλά αυτή η μείωση, που οφείλετε στον καλοκαιρινό τουρισμό, είναι εξαιρετικά μικρή. Το φθινόπωρο η ανεργία θα εκτοξευτεί.  

Οι αριθμοί του ΟΑΕΔ δεν μπορούν να καταδείξουν την πλήρη ανεργία στην Ελλάδα, καθώς δεν καταγράφουν μια σειρά από εκ περιτροπής εργαζομένους ούτε όλους/ες που δουλεύουν σε εργολαβικές εταιρείες. 

Σύμφωνα με τη Γιουροστάτ, το ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και αναμένεται (υπολογισμοί χρηματοπιστωτικών εταιρειών) τεράστια πτώση -12,5% για το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλης-Ιούνης) του 2020 με το χτύπημα του κορονοϊού. Για το τρίτο τρίμηνο (οι τουριστικοί μήνες Ιούλης-Σεπτέμβρης) οι υπολογισμοί αναφέρουν πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά περίπου -10%.

Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο, της κατάρρευσης ρεκόρ της καπιταλιστικής οικονομίας παγκόσμια και στην ΕΕ, που πρέπει να χαραχτεί η πορεία της αντίστασης του εργατικού κινήματος και της νεολαίας για το φθινόπωρο.

Ήδη οι ναυτεργάτες ετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις, για την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία και γενικά ενάντια στην ανεργία, ενώ και στο φοιτητικό κίνημα προετοιμάζονται για μεγάλες μάχες.

Η χούντα Μητσοτάκη εξοπλίζει τα ΜΑΤ και συγκροτεί (συνοριακοί φρουροί, λιμενικό, αστυνομία) στρατιωτικού τύπου δυνάμεις. Παράλληλα πυροδοτεί κλίμα σοβινισμού στις διαφωνίες με την Τουρκία, τρομοκρατεί με τον κορονοϊό και αρνείται δημόσια και δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

smart

Το πανό της ΠΕΝΕΝ (ναύτες εμπορικού ναυτικού) στην πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, Αθήνα 10 Ιούλη 2020. Φωτό Ε.Α.

Σ’ όλη την ΕΕ ο κορονοϊός θερίζει και οι κυβερνήσεις με ψέμματα και παραπληροφόρηση σπέρνουν φόβο και αποπροσανατολισμό.

Τα πρωτοπόρα εργατικά σωματεία και οι αγωνιστές της νεολαίας και της εργατικής τάξης πρέπει να μπουν μπροστά και να κηρύξουν την οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

Δεν αρκούν μια μαζική διαδήλωση ή μια 24ωρη απεργία. Μόνο η καθολική απεργιακή και μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει στη νίκη!

Αυτό σημαίνει, άμεσα και πραχτικά, την οργάνωση της αλληλεγγύσης στον αγώνα των ναυτεργατών με πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ανακοινώνουν Απεργιακές Επιτροπές κατά πόλη στις οποίες πρέπει να συμμετέχουν τα Εργατικά Κέντρα, οι αντιπρόσωποι των ναυτεργατών, η νεολαία, οι κάτοικοι συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες.

Με την κήρυξη απεργίας από τους ναυτεργάτες, τα Εργατικά Κέντρα των μεγάλων πόλεων πρέπει να κηρύξουν απεργίες σ’ όλες τις πόλεις-λιμάνια και να οργανώσουν κινητοποιήσεις και μπλοκαρίσματα σε λιμάνια, κύριους δρόμους, υπουργεία κ.α. οργανισμούς.

Στους χώρους δουλειάς να οργανωθούν Απεργιακές Επιτροπές Αλληλεγγύης, στις συνοικίες Λαϊκές Συνελεύσεις (Εργατικά Συμβούλια) και Ομάδες Προστασίας και να οργανωθεί μια Πανελλήνια Πανεργατική Συνέλευση. –  

► ΝΕΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑ!

LAFAYETTE Sat

Διαδήλωση κατοίκων στο Λαφαγιέτ το περασμένο Σάββατο ενάντια στη νέα δολοφονία μαύρου από αστυνομικούς. Φωτό Acadiana Advocate

Την περασμένη Παρασκευή 21/8 ομάδα αστυνομικών σκότωσαν πισώπλατα με τα όπλα τους τον μαύρο Τρέϊφορντ Πελέριν, 31 χρονών, σ’ ένα σταθμό βενζίνης στην πόλη Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι ο Πελέριν κρατούσε μαχαίρι, περπάταγε για να μπει στο κατάστημα του σταθμού βενζίνης και δεν υπάκουσε στις διαταγές των αστυνομικών.

Την επομένη μέρα εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης με πλακάτ Black Lives Matter διαδήλωσαν στο σταθμό βενζίνης και μπλόκαραν τους κεντρικούς δρόμους. Οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις SWAT τούς επιτέθηκαν με χημικά.

Την Κυριακή το απόγευμα στην πόλη Κενόσα του Γουϊσκόνσιν, αστυνομικοί πυροβόλισαν έναν ακόμη μαύρο πισώπλατα ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μιλγουόκι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπήρχε ένα “οικογενειακό ζήτημα”.

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις σ’ όλες τις Πολιτείες των ΕΠΑ, ενάντια στο ρατσισμό, τις δολοφονίες και τη βία τής αστυνομίας και των κρατικών υπηρεσιών, οι δολοφονίες μαύρων συνεχίζονται.

Η αστυνομική βία και δολοφονίες είναι βασικό μέρος της αντεπανάστασης του Προέδρου Τραμπ για να υποτάξει τη νεολαία και να κερδίσει με βία και τρομοκρατία τις Προεδρικές Εκλογές της 3ης Νοέμβρη 2020.

Τα αμερικανικά εργατικά σωματεία πρέπει να αναλάβουν άμεσα απεργιακή δράση στο πλευρό των κατοίκων και της νεολαίας, για τη μείωση της χρηματοδότησης προς την αστυνομία και τη διάλυση της αστυνομίας, όπως ζητούν οι διαδηλωτές και ήδη αποφάσισαν μερικά δημοτικά συμβούλια μεγάλων πόλεων.

Τα εργατικά σωματεία πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη συγκρότηση Πολιτοφυλακής και Ένοπλων Ομάδων Άμυνας και Περιφρούρησης από τις επιθέσεις της αστυνομίας, των ειδικών ομοσπονδιακών δυνάμεων του Τραμπ και των οπλισμένων φασιστών και ρατσιστών. –  

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s