► 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΛΕΦ ΤΡΟΤΣΚΙ – ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ!

fullsizeoutput_1378

Ο Λεφ Τρότσκι στο Μεξικό το 1938-9.

Στις 20 Αυγούστου 1940 ο πράχτορας τής σταλινικής Γκε.Πε.Ου. Χάϊμε Ραμόν Μερκαντέρ ντελ Ρίο, χτύπησε στο κεφάλι με μια αξίνα χιονιού τον Λεφ Τρότσκι που ζούσε εξόριστος στην Πόλη του Μεξικό. Ο Τρότσκι πέθανε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο.

Ο Μερκαντέρ καταδικάστηκε από μεξικανικό δικαστήριο και παράμεινε 20 χρόνια στη φυλακή, αλλά ο Στάλιν τον παρασημοφόρησε. Mετά την αποφυλάκιση του και τη μετάβαση του στην Κούβα τo 1960, η Σοβιετική Γραφειοκρατία του Χρουτσιόφ τον παρασημοφόρησε ξανά ως Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης!

Παρά τους διωγμούς και εξορίες ο Τρότσκι είχε ιδρύσει το 1930 τη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση που είχε κατορθώσει σε αρκετές χώρες του κόσμου να συγκροτήσει, στη δεκαετία του 1930, πυρήνες αγωνιστών και κόμματα που είχαν αντιταχτεί στη Σταλινική Γραφειοκρατία και την προδοσία της Οχτωβριανής Επανάστασης.

ΤΡΟΤΣΚΥ ΚΛΕΜΕΝΤ 1933

Νέοι και νέες στελέχη της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης με τον Τρότσκι το 1933 στην πόλη Ρουαγιάν της Γαλίας.

Το 1938 στο Παρίσι αντιπρόσωποι κομμάτων που υποστήριζαν τον αγώνα του Τρότσκι ίδρυσαν την Τέταρτη Διεθνή ως το κόμμα του παγκόσμιου προλεταριάτου για την ολοκλήρωση της Σοσιαλιστικής Επανάστασης και την πολιτική συντριβή του Σταλινισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας.   

Όπως ο Λένιν ίδρυσε την Τρίτη Κομουνιστική Διεθνή το 1919 μετά την προδοσία της Σοσιαλδημοκρατίας, έτσι και ο Τρότσκι ίδρυσε την Τέταρτη Διεθνή για να εκπαιδευτούν στο Διαλεχτικό Υλισμό και στο Μπολσεβικισμό οι νεαροί αγωνιστές και αγωνίστριες.

Στην Πολιτική Διαθήκη του το 1923 ο Λένιν ανέφερε ότι ο Τρότσκι ήταν ο «πιο ικανός σύντροφος στην Κεντρική Επιτροπή» και κάλεσε το Μπολσεβίκικο Κόμμα να καθαιρέσει τον Στάλιν από Γ.Γ. του ΚΚΡ(Μπ.).

Η ίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς κράτησε άσβηστο το Μαρξισμό και το Μπολσεβικισμό του Λένιν, ενώ οι απόγονοι του Ιόσιφ Στάλιν με το «Σοσιαλισμό σε μια Χώρα» και την «Ειρηνική Συνύπαρξη με τον Ιμπεριαλισμό», ξεπούλησαν τα επαναστατικά κινήματα, τη Σοβιετική Ένωση και τα παραμορφωμένα εργατικά κράτη στην ανατολική Ευρώπη.

Η Τέταρτη Διεθνής με το ιδρυτικό μανιφέστο  «Η Θανάσιμη Αγωνία του Καπιταλισμού και τα Καθήκοντα της Τέταρτης Διεθνούς – Το Μεταβατικό Πρόγραμμα» (1938), τόνισε την άμεση ανάγκη συγκρότησης επαναστατικών κομμάτων σ’ όλες τις χώρες και τη χωρίς όρους υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτές οι κεντρικές θέσεις ήταν αποτέλεσμα της διαλεχτικής υλιστικής ανάλυσης του Λένιν για την Παγκόσμια Επανάσταση και τη Μεταβατική Εποχή, και της θεωρίας της Διαρκούς Επανάστασης του Τρότσκι.

Kerem Yecel Minneapolis

Από τις τεράστιες αντι-ρατσιστικές διαδηλώσεις στις ΕΠΑ, εδώ στη Μινεάπολις στις 7/6/2020. Φωτό Kerem Yecel

Σήμερα, στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και της επιδημίας του κορονοϊού, που στέλνουν την ανθρωπότητα στην κόλαση της βάρβαρης λιτότητας και πολέμων, τα κόμματα και οι αγωνιστές της Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς (ΔΕΤΔ, ιδρύθηκε το 1953) σ’ όλες τις χώρες αγωνίζονται για την ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και τη συντριβή του ΝΑΤΟ, και στην Ευρώπη για την ανατροπή της ΕΕ και την αντικατάσταση της από τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης.

Η ΔΕΤΔ παραμένει σταθερά στην πολιτική του Τρότσκι για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης, και σήμερα υπερασπίζεται τη Ρωσία και την Κίνα από τους ιμπεριαλιστές, παρά τα καθεστώτα Πούνιν και Σι. Καλεί στην επαναγκαθίδρυση της αυθεντικής εργατικής δημοκρατίας των Σόβιετ (Συμβουλίων) με την πολιτική επανάσταση ανατροπής του Πούτιν, του Σι και της σταλινικής γραφειοκρατίας και ολιγαρχίας.

Αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής δράσης της ΔΕΤΔ είναι και η υπεράσπιση των αντι-ιμπεριαλιστικών καθεστώτων όπως της Βενεζουέλας, της Συρίας, της Κούβας, του Ιράν κ.α. και της νίκης της παλαιστινιακής επανάστασης για τη συντριβή του σιονισμού. Η ΔΕΤΔ καλεί για τη συγκρότηση ενιαίου σοσιαλιστικού κράτους της Παλαιστίνης από τους Παλαιστίνιους και Εβραίους. 

Η ΔΕΤΔ παραμένει μια αριθμητικά μικρή δύναμη στο εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα. Έχει συνείδηση ότι παρά τη σημερινή κρίση της κοινωνίας από την κατάρρευση του καπιταλισμού, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί μαζικό επαναστατικό κίνημα. Στηρίζει την ανάπτυξη της στην επαναστατική φύση της εργατικής τάξης και στις σημερινές μαζικές εξεγέρσεις της νεολαίας. 

fullsizeoutput_1398

Εκδόσεις της Δ.Ε. της Τέταρτης Διεθνούς για την έρευνα στη δολοφονία του Λεφ Τρότσκι. Φωτό Ε.Α.

Στη δεκαετία του 1970 η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς πραγματοποίησε πολύχρονη έρευνα στις συνθήκες δολοφονίας του Λεφ Τρότσκι. Τα πορίσματα κυκλοφόρησαν στα αγγλικά από το 1975 και στα ελληνικά το 1976 από τις εκδόσεις Αλλαγή («Η Δολοφονία του Τρότσκι και οι συνένοχοι της Γκε-Πε-Ου»).

Οι έρευνες επιβεβαίωσαν με νέα στοιχεία τα σταλινικά σχέδια εξόντωσης του Τρότσκι, και τις δολοφονίες από πράχτορες της Γκε.Πε.Ου. του γιού του Λεφ Σεντόφ στο Παρίσι (1938) και των ηγετικών στελεχών της Τέταρτης Διεθνούς Έρβιν Γούλφ (1937) και Ρούντολφ Κλέμενς (1938).

Οι έρευνες αποκάλυψαν και τους συνένοχους της Γκε.Πε.Ου. μέσα στο τροτσκιστικό κίνημα και τις επαφές του ηγετικού στελέχους του αμερικανικού τροτσκιστικού κόμματος SWP Τζότζεφ Χάνσεν με τις αμερικανικές αρχές.

Στη δεκαετία του 1930 με διαταγές του Στάλιν εξορίστηκαν και δολοφονήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Κόμματος των Μπολσεβίκων μαζί με εκατομμύρια πολιτών της ΕΣΣΔ και κομουνιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Στις διαβόητες στημένες Δίκες της Μόσχας, 1936-38, ο Στάλιν εξόντωσε τους ηγέτες του Μπολσεβίκικου Κόμματος που είχαν οργανώσει την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Οι αντεπαναστατικές θεωρίες της σταλινικής γραφειοκρατίας – Σοσιαλισμός σε μια χώρα, σεχταρισμός ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία της Γερμανίας, και Λαϊκά Μέτωπα με τη μπουρζουαζία – οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 και στην προδοτική συντριβή της Ισπανικής Επανάστασης το 1938.  

Τον Αύγουστο 1939 η Σταλινική Γραφειοκρατία πραγματοποίησε μια νέα κολοσιαία προδοσία τής εργατικής τάξης όταν υπόγραψε στη Μόσχα το «Σύμφωνο μη-Επίθεσης» με τη ναζιστική Γερμανία!  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τη συγκέντρωση στο Λονδίνο για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση που οργάνωσε το WRP βρετανικό τμήμα της  Διεθνούς Επιτροπής της Τέταρτης Διεθνούς. Φωτό Ε.Α.

Οι δολοφονίες των στελεχών της Τέταρτης Διεθνούς, καθώς επίσης οι δολοφονίες κομουνιστών στελεχών που έσπαγαν από το σταλινικό καθεστώς (Φ. Ρασκόλνικαφ, ήρωας του Εμφύλιου Πολέμου, Ίγνας Ρέϊς κ.α.), αποδείχτηκε τεράστιο πλήγμα στη νέα Διεθνή που δεν κατάφερε στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και στις επόμενες δεκαετίες να συγκροτήσει μαζικά κόμματα.

Η τεράστια πίεση του καπιταλισμού και σταλινισμού οδήγησε σε πολιτικά σχίσματα που καταράκωσαν τις δυνάμεις της ΔΕΤΔ στις δεκαετίες 1950-1980.

Όμως στην ίδια περίοδο η Δ.Ε. της Τέταρτης Διεθνούς κατόρθωσε να εκπαιδεύσει σειρά στελεχών που συνέχισαν την πάλη του Λεφ Τρότσκι και την ανάπτυξη του Μαρξισμού.

Μια νέα γενιά στελεχών σήμερα μέσα στους μαζικούς αγώνες σ’ όλο τον κόσμο αγωνίζεται για την απελευθέρωση της κοινωνίας με την Παγκόσμια Σοσιαλιστική Επανάσταση. –  

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s