► Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΘΕΡΙΖΕΙ, ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΕ!

► ΤΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

► ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

smart

Το πανό της ΠΕΝΕΝ (ναύτες εμπορικού ναυτικού) στην πορεία από τα Προπύλαια στη Βουλή, 10 Ιούλη 2020. Πρέπει να καλέσουν σε παναυτική απεργία για τις ΣΣΕ μαζί με απεργιακή δράση από τα Εργατικά Κέντρα σ’ όλα τα λιμάνια. Φωτό Ε.Α.

Ο κορονοϊός θερίζει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στις Μεσογειακές χώρες τουρισμού (Ισπανία, Κροατία) καθώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να πάρουν τα σωστά και κατάλληλα μέτρα: τεστ σ’ όλο τον πληθυσμό και σ’ όλους/ες τους τουρίστες, ειδικές νοσοκομειακές μονάδες, εφαρμογή των μέτρων που έχουν απαιτήσει οι ιατρικοί σύλλογοι.

Η χούντα Μητσοτάκη και τα αφεντικά στέλνουν τον κορονοϊό στον πληθυσμό προς χάριν των κερδών των τουριστικών επιχειρήσεων, με μηδαμινές προφυλάξεις για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους.

Αντί για μέτρα προστασίας, η χούντα Μητσοτάκη – όπως όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις λιτότητας της ΕΕ – παίρνουν τα πιο αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά και αντεργατικά μέτρα για να τσακίσουν την αντίσταση της νεολαίας και της εργατικής τάξης.

Όπως απαίτησαν οι εφοπλιστές, ο Μητσοτάκης με νόμο κατάργησε τις ΣΣΕ και στα ποντοπόρα πλοία. Η ηγεσία της ΠΝΟ (ναυτεργατικής ομοσπονδίας) αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει το θέμα, αλλά τα μαζικά ναυτεργατικα σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, Στέφενσον κ.α. με ανακοινώσεις τους καλούν σε οργάνωση κινητοποιήσεων με ενεργό συμμετοχή κι άλλων εργατικών σωματείων και των Εργατικών Κέντρων.

Αυτή η κινητοποίηση πρέπει να εξελιχτεί σε οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, με αποκλεισμό λιμανιών και μπλοκαρίσματα δρόμων κλπ, για τη συντριβή των μνημονιακών νόμων και την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη.

200601104054-03-floyd-intl-protest-0531-berlin-super-169

Από τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και στη λιτότητα στο Βερολίνο (31 Μάη 2020). Φωτό Sean Gallup/Getty Images

Τα τελευταία προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία από τη Γιουροστάτ (υπηρεσία ΕΕ, 31/7/20) δείχνουν την κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας – αποτέλεσμα του συνδυασμού της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού – στις χώρες της ΕΕ, παρά τα τρισεκατομμύρια ευρό «ποσοτικής χαλάρωσης» (πλασματικό χρήμα) από την ΕΚΤ (κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα).

Η Γιουροστάτ αναφέρει ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ κατέρρευσε κατά -12,1% στην Ευροζώνη και -11,9% στην ΕΕ!

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -3,6% στην Ευροζώνη και -3,2% στην ΕΕ.

Το ΑΕΠ κατέρρευσε σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2020 – σύμφωνα με τη Γιουροστάτ – στην Ισπανία κατά -18,5%, στην Πορτογαλία -14,1%, στη Γαλία -13,8%, στην Ιταλία -12,4%, στο Βέλγιο -12,2%, στην Αυστρία -10,7%. Ήδη έχει δημοσιευτεί η κατάρρευση κατά -10,1% στη Γερμανία. Η μικρότερη μείωση σημειώθηκε στη Λιθουανία κατά -5,1%.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε κατάρρευση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου στις ΕΠΑ κατά -9,5% και κατά -6,7% στην Ιαπωνία.

Στη Βρετανία η κρατική στατιστική υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε κατάρρευση ρεκόρ -20,4% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς (Γενάρης-Μαρτης) όπου είχε σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ κατά -2,2%. 

Η κατάρρευση του ΑΕΠ στη Βρετανία είναι η χειρότερη στις αναπτυγμένες χώρες της ομάδας G7.

Στο δεύτερο τρίμηνο στη Βρετανία περίπου 750.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν, πάνω από 1 εκατ. εργάζονται ως “εργολαβικοί” και πάνω από 5 εκατ. βρίσκονται σε προγράμματα “φέρλο” (αναγκαστική “άδεια” όπου η κυβέρνηση πληρώνει 80% του μισθού τους, οι εργοδότες τίποτα!).   

Η ξεπουλημένη ηγεσία του TUC (βρετανική ΓΣΕΕ + ADEDY) αρνήθηκε να καλέσει οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη τα στοιχεία για την Ελλάδα (υπολογίζεται μείωση -10% με -20%) και για άλλες χώρες της ΕΕ.

Στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής (Ιούνη 2020) σημείωσε τεράστια μείωση κατά -4,9% (σε σύγκριση με τον Ιούνη 2019)!

Η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση έστειλε την τιμή του χρυσού σε πάνω από $2.000 (δυο χιλιάδες) την ουγγιά καθώς τα χετζ-φαντς και οι σπεκουλαδόροι στράφηκαν στην “ασφάλεια” του.

Αυτά δεν είναι μόνο στοιχεία οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και απόλυτης πολιτικής αδυναμίας της ΕΕ και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, να επιλύσουν την οικονομική κρίση και την επιδημία του κορονοϊού.

Η μόνη λύση είναι η οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και νεολαίας, με συγκρότηση επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς, για την ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, για σοσιαλιστική εργατική κυβέρνηση με προοπτική τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτης της Ευρώπης. –  

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s