► Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ» ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΩΝ ΕΠΑ!

► Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ Σ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑ!

► ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΧΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ THN ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ!

2749

Ομοσπονδιακοί Αστυνομικοί εξαπολύουν χημικά εναντίον διαδηλωτών στο Πόρτλαντ, Σάββατο 24 Ιούλη. Πρόκειται για εκπαιδευμένες στρατιωτικά ομάδες συνοριοφυλάκων με το όνομα Μπόρτακ, με δράση σε Λατινική Αμερική και Ιράκ, οι “ρόμποτκοπ” του Τραμπ όπως τόνισε ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Τοντ Μίλερ. Φωτό Noah Berger/AP  

Χτες Κυριακή πρωί η Ομοσπονδιακή Αστυνομία – ο στρατός που έχει στείλει ο Τραμπ στις μεγάλες πόλεις των ΕΠΑ για να χτυπήσουν το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία – ανακοίνωσε ότι επιβάλει «κατάσταση εξέγερσης», ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο, στο Σιάτλ και το Πόρτλαντ!

Από τη μέρα της δολοφονίας από αστυνομικούς του Τζορτζ Φλόϊντ, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σ’ αυτές τις δυο πόλεις.

Στο Πόρτλαντ μεταμεσονύχτιες διαδηλώσεις χιλιάδων την Παρασκευή και το Σάββατο περικύκλωσαν τους Ομοσπονδιακούς Αστυνομικούς (στρατιωτικές δυνάμεις που υπάγονται στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας).

Η ωμή βία των Ομοσπονδιακών Αστυνομικών έχει σοκάρει την Αμερική. Βίντεο όπως αυτό https://www.aljazeera.com/news/2020/07/police-declare-riot-seattle-protests-arrests-200726012001793.html του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα δείχνουν τις διχτατορικές πραχτικές των Αστυνομικών.  

3978

Ομοσπονδιακός Αστυνομικός απασφαλίζει δακρυγόνο για να το πετάξει στους διαδηλωτές στο Πόρτλαντ το Σαββάτο βράδυ. Φωτό Daniel Kim/ZUMA Wire/REX/Shutterstock.

Ο Γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν δήλωσε ότι οι ΕΠΑ «κοιτούν την κάνη του στρατιωτικού νόμου» και υπογράμμισε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα τους γεγονότος ότι ο Τραμπ εφραμόζει τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία ενάντια στους πολίτες. Ο Γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλι δήλωσε ότι οι ταχτικές των Ομοσπονδιακών Αστυνομικών είναι «κατά μέτωπο στρατιωτική επίθεση».   

Το Πόρτλαντ του Όρεγκον είναι μια από τις πιο προοδευτικές πόλεις των ΕΠΑ, με το υψηλότερο συντελεστή πράσινου και με εξαιρετικό δημόσιο σύστημα υποδομών και συγκοινωνιών. Αλλά μόνο 6% του πληθυσμού είναι μαύροι καθώς πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το Πόρτλαντ ήταν κοιτίδα ρατσιστών.

Οι δεκάδες χιλιάδες καθημερινοί διαδηλωτές και διαδηλώτριες είναι νεολαία που έχει αποφασίσει να παλέψει ενάντια στην κρατική καταστολή του Τραμπ, τον κρατικό ρατσισμό, την αστυνομική βία αλλά και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

4000

Από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ. Γυναίκες έχουν συγκροτήσει Ομάδες Μανάδων που προστατεύουν τους διαδηλωτές από τη βία και τα τοξικά των Ομοσπονδιακών Αστυνομικών που έχει στείλει ο Τραμπ στην πόλη. Φωτό Nathan Howard/Rex/Shutterstock.

Την περασμένη Τετάρτη ο Τραμπ αποφάσισε να στείλει χιλιάδες Ομοσπονδιακούς Αστυνομικούς στο Σικάγο, Κάνσας Σίτι, Αλμπεκέρκε, Νιού Μέξικο.  Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Φοξ την περαμένη Πέμπτη τόνισε ότι «είμαι έτοιμος να στείλω 75.000 ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, θα μπούμε σ’ όλες τις πόλεις, σ’ οποιαδήποτε πόλη»!

Οι Δήμαρχοι του Σικάγο, Λος Άντζελες, Ατλάντα και 11 ακόμη πόλεων του έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση του και τον κατηγορούν ότι στέλνει τους στρατιώτες για πολιτικούς σκοπούς, «ενάντια στο δημοκρατικό μας σύστημα και στις αξίες μας».  

Οι ΕΠΑ χτυπήθηκαν από την τρόϊκα Τραμπ-Οικονομική Κρίση-Κορονοϊός και ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στις αμερικανικές πόλεις, όπως το Πόρτλαντ και το Σίατλ, είναι το αποτέλεσμα.

Η επαναστατική πολιτική κρίση στις ΕΠΑ έχει διασπάσει την άρχουσα τάξη και τα πραχτορεία της.

Την περασμένη Παρασκευή βράδυ ένας Ομοσπονδιακός Δικαστής ανάτρεψε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Σιάτλ που απαγόρευε τη χρήση τοξικών (σπρέϊ πιπεριού, δακρυγόνα), σφαίρες καουτσούκ κ.α. από τον Αστυνομία. 

Παρόμοια Ομοσπονδιακός Δικαστής στο Όρεγκον την περασμένη Παρασκευή απέριψε την πρόταση της Πολιτείας του Όρεγκον να μην συλλαμβάνει διαδηλωτές η Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

portland-riots-2

Ο στρατός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στο Πόρτλαντ το Σαββάτο βράδυ. Φωτό Mario Jose Sanchez.

Η απόφαση του Τραμπ να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο ενάντια στους διαδηλωτές στις ΕΠΑ έχει γίνει μπούμεραγκ. Καθώς η οικονομική κρίση, ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα και η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνονται, ο Τραμπ θα εξασκεί περισσότερη ωμή βία και διχτατορικά μέτρα για να νικήσει στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη, ή βέβαια να προχωρήσει σε πραξικόπημα!

Η νεολαία στις ΕΠΑ δεν τα βάζει κάτω. Τώρα είναι ώρα τα εργατικά συνδικάτα να κηρύξουν γενική απεργία και γενική κινητοποίηση στις διαδηλώσεις για την ανατροπή του Τραμπ.-       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s