► ΝΟΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΟΡΡΑ, ΔΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΧΑΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ!

► Η ΕΕ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΧΟΥΝΤΕΣ! 

► Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΕΕ ΚΑΙ ΣΑΠΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

fullsizeoutput_11f7

Από τη μαζική και μαχητική διαδήλωση της νεολαίας στην Αθήνα την Πέμπτη 16 Ιούλη. Πρέπει να προχωρήσουν με Ενιαίο Μέτωπο με τους εργαζομένους για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Μητσοτάκη. Φωτό Ε.Α. 

Σήμερα Τρίτη πρωί, μετά από πέντε μέρες συγκρούσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών συμφώνησαν γενικόλογα στο νέο Προϋπολογισμό 2021-27 της ΕΕ € 1,074 τρισ., και στο Ταμείο Ανάκαμψης € 750 δισ. για την κρίση του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα συμβιβασμό ήττας των σχεδίων του άξονα Γαλίας – Γερμανίας, που υποστήριξαν η Ιταλία και η Ισπανία, και νίκης της συμμαχίας των “φειδωλών” Ολανδίας, Αυστρίας και των τριών Σκανδιναβικών χωρών Δανίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε καθώς ο συνδυασμός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού έχει τσακίσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες με προβλέψεις ύφεσης πάνω από -10% του ΑΕΕ (Ακαθόριστο Εθνικό Εισόδημα, GNI) για την ΕΕ.

Η κρίση έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού τις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ιταλία και Ισπανία, ενώ έχει χρεοκοπήσει, για άλλη μια φορά μετά το 2008, τις μικρές χώρες του Νότου Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία και Πορτογαλία.

5088

Οι Άριοι πρωθυπουργοί των 5 “φειδωλών” κρατών της ΕΕ στην ιδιαίτερη σύσκεψη τους το Σαββάτο στη Σύνοδο Κορυφής. Φωτό François Walschaerts/AP.

Ήδη η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” – δωρεάν άτοκο χρήμα σε τράπεζες και επιχειρήσεις – € 1 τρισ.

Αλλά είναι τέτοια η χρεοκοπία των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών – απειλούν να παρασύρουν στην κόλαση τις γερμανικές και γαλικές τράπεζες – που ακόμη και τα δάνεια τής “ποσοτικής χαλάρωσης” δεν τους φτάνουν!

Υπενθυμίζεται ότι στην “ποσοτική χαλάρωση” η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της ΕΕ. Από εδώ πηγάζει η κολοσιαία “φούσκα” πλασματικών κεφαλαίων, δανείων, ομολόγων κλπ. που έχει πνίξει την παγκόσμια οικονομία.

Για να αποφευχθεί η διαφαινόμενη οικονομική και πολιτική κατάρρευση κύρια της Ιταλίας και Ισπανίας, η ΕΕ ανακοίνωσε πριν μήνες σχέδιο ενός Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο εγκρίθηκε από τον Μακρόν και τη Μέρκελ.

Μ’ αυτό το σχέδιο, για πρώτη φορά η ΕΕ θα δανειζόταν € 750 δισ. από τις αγορές (χετζ-φαντς κλπ) με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο απ’ ότι κάθε χώρα μόνη της. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα πλήρωναν από κοινού τα επιτόκια. Αυτά τα € 750 δισ. θα διοχετευτούν σ’ όλες τις 27 χώρες ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους, γενικά θα μπορούν να λάβουν ποσά έως 15% του ΑΕΕ τους.

5434

Ομοσπονδιακή Πολιτοφυλακή ως στρατός κατοχής στους δρόμους της πόλης Πόρτλαντ της Πολιτείας Όρεγκον, ΕΠΑ, για να καταστείλουν με πολεμική βία την αντιρατσιστική εξέγερση της νεολαίας. Φωτό Noah Berger/AP.

Πριν από μήνες η Ιταλία και η Ισπανία πίεσαν ώστε αυτά τα € 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν ως δωρεάν επιδοτήσεις καθώς δεν αντέχουν κάνενα είδους δανείων!  

Η ιταλο-ισπανική πρόταση αποκηρύχτηκε μετά βδελυγμίας από τους Β. Σόϊμπλε και Κ. Ρένγκλινγκ, Διευθυντή του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), αρχιτέκτονες των βάρβαρων μνημονίων λιτότητας.

Τα τσιράκια τους, οι Άριες χώρες Αυστρία, Ολανδία και οι Σκανδιναβοί, ανακοίνωσαν ότι με τίποτα δεν θα δέχονταν να πληρώσουν αυτοί την «κακοδιαχείριση» της οικονομίας των τεμπέληδων του Νότου.

Ο Μακρόν και η Μέρκελ αναγκάστηκαν και πρότειναν στη Σύνοδο Κορυφής έναν υψηλό Προϋπολογισμό και ένα Ταμείο Ανάκαμψης όπου τα ποσά θα διανέμονταν υποχρεωτικά στη βάση 70% δωρεάν επιδότηση με 30% δανειοδότηση με όρους μνημονίων.

Αλλά τελικά – σήμερα Τρίτη πρωί – οι πέντε «φειδωλές» χώρες (δηλ., τα τσιράκια των Βορειο-Ευρωπαίων βιομηχάνων και τραπεζιτών) επέβαλαν τη δική τους άποψη: μείωση του Προϋπολογισμού της ΕΕ, και από τα € 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο τα € 390 δισ. θα είναι δωρεάν επιδότηση ενώ τα € 360 δισ. θα είναι δάνεια με αυστηρούς μνημονιακούς όρους.

Οι 5 απαίτησαν να επιβληθούν και νέοι, καθαρά πολιτικοί, όροι σε Πολονία και Ουγγαρία με αφορμή τις απολυταρχικές αποφάσεις αυτών των δυο ακροδεξιών καθεστώτων. Οι Άροι ρατσιστές ηγεσίες αυστηρής μνημονιακής λιτότητας Αυστρίας, Ολανδίας και Σκανδιναβών κατηγορούν για “έλλειψη δικαιοσύνης και ελευθερίας” τους φανατικούς αντι-κομμουνιστές εθνικιστές σε Πολονία και Ουγγαρία που ουσιαστικά επέβαλε το Διευθυντήριο των Βρυξελών (η συμμετοχή σε εκλογές σ’ αυτές τις χώρες είναι κάτω του 40%).   

Επίσης οι 5 «φειδωλές» χώρες επέβαλαν μειώσεις στις υποχρεώσεις τους προς τον Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ ανακοίνωσαν έντιμο συμβιβασμό και άλλες σαχλαμάρες περί ενότητας, αφού σχεδόν πλακώθηκαν στο ξύλο μεταξύ τους τις προηγούμενες μέρες, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόρισοφ να αποκαλεί τους πρωθυπουργούς των «φειδωλών» «αστυνομία της Ευρώπης»!   

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι καταστροφική για Ιταλία και Ισπανία και μεγάλο πλήγμα για τις Ελλάδα, Βουλγαρία και Κροατία.

Το κύριο σημείο της Συνόδου Κορυφής είναι ότι επισημοποίησε τη διάσπαση και πορεία διάλυσης της ΕΕ. Η Ένωση πάει κατά διαβόλου.

Η νίκη των πέντε «φειδωλών» μικρών χωρών επί των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης – Γερμανία, Γαλία, Ιταλία, Ισπανία – είναι η επιβολή των όρων βάρβαρης λιτότητας των τραπεζιτών και βιομηχάνων τής Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Εκφράζει την τεράστιας σημασίας διάσπαση της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας στη σημερινή παγκόσμια κρίση, παράλληλη με τη διάσπαση της αμερικανικής άρχουσας τάξης.

ath-7jul20

Από τη μαζική και μαχητική διαδήλωση της νεολαίας ενάντια στο Νομοσχέδιο απαγόρευσης διαδηλώσεων της χούντας Μητσοτάκη, Αθήνα 6/7/20.  Φωτό Σάββας Καρμανιόλας

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει€ 70 δισ. από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αλλά αυτό το μεγάλο ποσό είναι εισροές των επόμενων 7 χρόνων (2021-27) και μάλιστα με αυστηρούς μνημονιακούς όρους. Τα € 10 δισ. το χρόνο δεν καλύπτουν ούτε τις ετήσιες αποπληρωμές και τόκους των δανείων των μνημονίων 2010-19!

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα σύμφωνα με τον Μητσοτάκη μπορεί να αντλήσει – σταδιακά τα επόμενα χρόνια –  €19 δισ. σε επιδοτήσεις και € 12,5 δισ. σε μνημονιακά δάνεια υποχρεωτικά (μαζί με τους τόκους θα επιστραφούν στην ΕΕ τουλάχιστον € 15-16 δισ.).

Η «ποσοτική χαλάρωση», οι επιδοτήσεις και τα δάνεια δεν πρόκειται να σώσουν τις καπιταλιστικές οικονομίες σε Ιταλία και Ισπανία, ούτε τις χρεοκοπημένες Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, ούτε το σύνολο της ΕΕ.

Για να επιβιώσει ο καπιταλισμός η ευρωπαϊκή μπουρζουαζία έχει επιβάλλει τη βαρβαρότητα των μνημονίων λιτότητας διαρκούς μαζικής ανεργίας και φτώχειας. Προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη μεταμόρφωση των πολιτευμάτων Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σε καθεστώτα «έκτακτης ανάγκης», σε κοινοβουλευτικές χούντες που κυβερνούν με διατάγματα, και με τη βία των δικαστηρίων και των ΜΑΤ.

Καθώς καταρρέει η οικονομία θα εντείνονται οι επιθέσεις των ΜΑΤ και των τρομοκρατικών μηχανισμών του καπιταλιστικού κράτους.

Lead-Pal

Μαζική διαδήλωση Παλαιστινίων στην Ιεριχώ την περασμένη βδομάδα. Φωτό The News Line

Απέναντι στα διχτατορικά μέτρα, τη βίαιη καταστολή και τη βάρβαρη οικονομική λιτότητα των κυβερνήσεων της ΕΕ, έχει εξεγερθεί η ευρωπαϊκή νεολαία σε συγχρονισμό με την αντιρατσιστική εξέγερση στις ΕΠΑ και την αντίσταση των λαών της Παλαιστίνης, Συρίας και Μέσης Ανατολής στο Σιονισμό και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η εξέγερση της νεολαίας πρέπει να ενωθεί με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης. Για να συμβεί αυτό απαιτείται ανελέητη μάχη στην προδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία και στα αριστερά και δήθεν κομμουνιστικά κόμματα (όπως το ΚΚΕ) που κρατάν τους εργαζομένους δεμένους στον καπιταλισμό με την αντιδραστική πεσιμιστική “λογική” ότι ο καπιταλισμός αντέχει στην κρίση και ότι οι εργαζόμενοι “δεν έτοιμοι” για εξεγέρσεις!

Οι συνθήκες απαιτούν τη συγκρότηση επαναστατικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού με τη σοσιαλιστική επανάσταση και με προοπτική τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης που θα αντικαταστήσουν την ιμπεριαλιστική ΕΕ. –

 

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s