► ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ – ΖΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ «ΦΟΥΣΚΑΣ»!

► ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

200601105625-05-floyd-intl-protest-0531-vancouver-exlarge-169

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Βανκούβερ, 31 Μάη 2020, ενάντια στο ρατσισμό και τη δολοφονία από την αστυνομία των Τζορτζ Φλόϊντ και Ρίτζις Κορσίνσκι-Πακέ. Φωτό  Darryl Dyck/The Canadian Press/AP.

Την Τρίτη 24 Ιούνη η προϊσταμένη των οικονομολόγων του ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) Γκίτα  Γκόπινατ ανακοίνωσε ότι η κρίση που προξενεί ο κορονοϊός θα κοστίσει φέτος στην παγκόσμια οικονομία μείωση -4,9% του ΑΕΠ. Μόλις πριν 2 μήνες το ΔΝΤ είχε εχτιμήσει τη μείωση στο -3%. Χαραχτήρισε τη μείωση ως το μεγαλύτερο χτύπημα στην ανάπτυξη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-45).

Η Γκόπινατ υπογράμμισε ότι «αυτές οι εχτιμήσεις σημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει πάνω από $12 τρισ. το 2020-21».

Το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία από τον κορονοϊό βαθαίνει τη γενικευμένη οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που ξεκίνησε με την κατάρρευση των τραπεζών το 2018.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κύριες οικονομίες της Ευρώπης (Γαλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία) θα υποστούν 10,5%-12,5% μείωση του ΑΕΠ το 2020. Περίπου τόσο και η Ελλάδα. Η Γερμανία περίπου -8% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2021 θα υπάρξει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά +5,4% και η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα επιτευχθεί το 2022.

Ήδη περίπου $10 τρισ. έχουν διοχετευτεί (με την «ποσοτική χαλάρωση», αγορά από τις κεντρικές τράπεζες ομολόγων τραπεζών, επιχειρήσεων) στην οικονομία για να αποφευχθεί κατάρρευση. Η Γκόπινατ υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις των μετοχών/ομολόγων κλπ. στα χρηματιστήρια δεν συμβάδιζαν με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, δηλ., είναι κατά πολύ υπερτιμημένες.  

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αυτές οι μετοχές και ομόλογα πρέπει να “μαζευτούν” όσο το δυνατό γρηγορότερα καθώς αυτή η “φούσκα” θα προξενήσει κατάρρευση. 

Το ΔΝΤ επίσης τόνισε ότι η παγκόσμια εργατική τάξη έχει υποφέρει αρκετά από την οικονομική κρίση.  

Αλλά το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να προσφέρει καμιά διέξοδο από την κρίση και μια μέθοδο επίλυσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το μόνο που επαναλαμβάνει είναι ότι τα κράτη πρέπει να “μαζέψουν” τις οικονομίες τους από τις υπερτιμημένες μετοχές. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει περιορισμό της «ποσοτικής χαλάρωσης» και λιτότητα.

Λιτότητα ίσον, όπως ξέρει όλη η ευρωπαϊκή και ελληνική εργατική τάξη, μαζική ανεργία, εργολαβικούς εργαζομένους, μισθούς φτώχειας, πείνα, διάλυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και παιδείας. Η άγρια λιότητα επιβάλλεται με διχτατορικά μέτρα.

Για να αποφύγουν την οικονομική κατάρρευση στην Ευρώπη και τις εργατικές εξγέρσεις, οι ηγέτες της ΕΕ αψηφούν τις συμβουλές του ΔΝΤ και ετοιμάζουν ένα τεράστιο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» περίπου 700 δισ. ευρό από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και επίσης 3 τρισ. ευρό από ένα νέο ταμείο «οικονομικής ανάκαμψης» (μίγμα χορηγήσεων και δανείων με όρους μνημονίων).

Παράλληλα η ΕΕ επιμένει στην επιβολή μέσα από τα κοινοβούλια διχτατορικών νόμων ενάντια στις εργατικές διαδηλώσεις, απεργίες και δικαιώματα, ώστε με τη βία να τσακίσει ή να συγκρατήσει την αντίσταση οργής των εργαζομένων.

Σ’ αυτό η ΕΕ και όλα τα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης έχουν συνεταίρους τα «αριστερά» και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και τις μνημονιακές συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες.

Ο παγκόσμιος καπιταλισμός και η ΕΕ οδεύουν στο χείλος της οικονομικής βουτιάς στην κόλαση πολέμων και απίστευτης φτώχειας που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην καταστροφή.

Μόνη λύση είναι η ανατροπή του καπιταλισμού με τη σοσιαλιστική επανάσταση και η εγκαθίδρυση εργατικών κυβερνήσεων, η συντριβή των μνημονίων και της ΕΕ με το σχηματισμό των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης.

Γι’ αυτό απαιτείται η δημιουργία από τη νεολαία και τους εργαζομένους επαναστατικών μαρξιστικών κομμάτων. –     

► ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

eydap-kinhtopoiisi-02

Εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ χτες στο Υπουργείο Μεταφορών. Φωτό left.gr

Σ’ όλες τις χώρες της ΕΕ, και σε Βρετανία και ΕΠΑ, η ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού έχουν οδηγήσει σε απολύσεις και τεράστιες αυξήσεις στις τιμές. Χτες Πέμπτη εργαζόμενοι ΕΥΔΑΠ, σιδηροδρομικοί και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, μαζικών απολύσεων, εξαφάνισης κοινωνιολογία και καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα σχολεία, επιβολή εργολαβικών με μειώσεις μισθών.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να εξελιχτεί σε ενοποιημένο Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων, με σύγκλιση Πανεργατικής Πανελλαδικής συνέλευσης, για την εκδίωξη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ,  για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη. – 

► «ΟΧΙ ΣΤΟ MASTER PLAN ΤΗΣ COSCO – ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΙΜΑΝΙ»: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

fullsizeoutput_1137fullsizeoutput_1136

Πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη βράδυ στον Πειραιά η συγκέντρωση και κινητοποίηση που οργάνωσε το ΕΚΠ ενάντια στο Μάστερ Πλαν της COSCO και για δημόσιο λιμάνι.  

Στην πορεία στα γραφεία της COSCO-ΟΛΠ ΑΕ στο λιμάνι, 500 εργαζομένων και νεολαίας, συμετείχαν με τα πανό τους εργατικά σωματεία, συλλογικότητες της Πειραϊκής ενάντια στο λιμάνι για κρουαζιερόπλοια που κατασκευάζει η COSCO (έχει σταματήσει προσωρινά μετά από προσφυγή στο ΣτΕ), η Λαϊκή Συσπείρωση (δημοτική παράταξη ΚΚΕ στο ΔΣ Πειραιά, έχει ταχθεί ενάντια στο δημόσιο λιμάνι), η δημοτική παράταξη Ανταρσία στο Λιμάνι, και άλλες συλλογικότητες.

Το ΕΚΤ καλεί σε μέτωπο εργαζομένων και κατοίκων για την ακύρωση των σχεδίων της COSCO και προετοιμάζει το συνέδριο του τον Οχτώβρη με κύριο θέμα τον αγώνα ενάντια στην COSCO ως μέρος της πάλης στη χούντα Μητσοτάκη. – Φωτό Ε.Α.

► Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΦΙΛΟΣ: Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΙΟΝΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ    

σαμπυ + νετανιαχου

Ο Σάμπυ Μιωνή συνομιλεί με τον εγκληματία πολέμου πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου. Φωτό Διαδίκτιο.

Ο πρώην πρωτοκλασάτος υπουργός της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Νίκος Παππάς ομολόγησε και έκανε αυτοκριτική! Αποκάλυψε τις συνομιλίες με τον πράχτορα του Ισραήλ Σάμπυ Μιωνή, επικεφαλής του Ισραηλινο-Ελληνικού Εµπορικού Επιµελητηρίου,έναν από τους κύριους “κρίκους” του σιονιστικού εγκληματικού κράτους με τις ελληνικές κοινοβουλευτικές χούντες Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Απόφοιτος του αμερικανικού σιονιστικού πανεπιστημίου Μπράντεϊς, ο επιχειρηματίας Μιωνής ήταν εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού τον Ιούνη 2010, όταν οι σιονιστές κομάντο δολοφόνησαν ανθρώπους στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά και άλλα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα της Παλαιστίνης.

Οι συνομιλίες αποκαλύπτουν και τις συνωμοσίες εκστρατειών λάσπης για Αντισημητισμό ενάντια σ’ όλους/ες που αντιτίθενται στο Σιονισμό και υποστηρίζουν την ίδρυση Κράτους της Παλαιστίνης.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο Ισραήλ στην πρεσβεία του Ισραήλ την  Τετάρτη 1 Ιούλη, 7 μ.μ. –

 

– 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s