► ΕΞΩ Η COSCO, ΕΞΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΕΕ! ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!

► ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΤΗΣ COSCO, ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 7:00 μ.μ.! – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!

► ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΡΙΤΗ 23/6.

ΑΦΙΣΑ_ΕΚΠ_ΓΙΑ_COSCO

Με πρωτοβουλία τής «Ταξικής Εργατικής Συσπείρωσης» εργατικών σωματείων στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 7:00 μ.μ.  έξω από το Δημαρχείο Πειραιά, συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο Μάστερ Πλαν της κινεζικής κρατικής εταιρείας COSCO στην οποία ξεπούλησε το λιμάνι Πειραιά η κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 με εντολή ΕΕ.

Το Μάστερ Πλαν της COSCO περιλαμβάνει  την κατασκευή προβλητών για κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή και τεράστιες εμπορικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δραπετσώνα και νέα προβλήτα κοντέϊνερ (ΣΕΜΠΟ) στο Πέραμα.

Από τη στιγμή που αγόρασε το λιμάνι η COSCO εφαρμόζει το αντεργατικό «κινεζικό μοντέλο»: μαζικές απολύσεις, εργολαβικούς εργαζομένους, μισθούς πείνας, 12ωρα.

Σκοπός του Μάστερ Πλαν είναι η μεταμόρφωση του λιμανιού του Πειραιά σε μια «οικονομική ζώνη» όπου θα ισχύουν κυριολεχτικά εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα.

Αυτό είναι και το Πλαν της χούντας Μητσοτάκη και της ΕΕ, για να τσακίσουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης ώστε να επιβιώσει ο καπιταλισμός, καταστρέφοντας το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων και κατοίκων της πόλης αλλά και όλου του Λεκανοπέδιου.

fullsizeoutput_1009

Από την κοινητοποίηση κατοίκων της Πειραϊκής ενάντια στα σχέδια COSCO. Φωτό Ε.Α.

Η ΕΕ και η χούντα Μητσοτάκη, όπως και προηγούμενα η χούντα Τσίπρα, είναι φανατικοί υποστηριχτές της COSCO. Τα έργα της COSCO στην Πειραϊκή, με καταπάτηση μεγάλης δημοτικής έχτασης, χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα της ΕΕ μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Ο Δήμος Πειραιά του Μαρινάκη είναι επίσης μεγάλος υποστηριχτής της COSCO.

Η πρωτοβουλία του ΕΚΤ είναι εξαιρετικά σημαντική και επίκαιρη και προηγήθηκε της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ (11 Ιούνη) αναστολής των έργων βυθοκόρησης που εκτελούσε η COSCO από τις αρχές Απρίλη στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής. 

Η COSCO τώρα επιτίθεται και στις σχέσεις εργασίας και μισθούς της προβλήτας 1 στο Ικόνιο, όπου εργάζονται τα μέλη της ένωσης λιμενεργατών Πειραιά.  

Τα εργατικά σωματεία του Πειραιά υποστηρίζουν την πάλη του γνήσιου συνδικαλιστικού σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στις δυο προβλήτες-ΣΕΜΠΟ της COSCO-ΣΕΠ ΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική εταιρεία υποστήριξε την ίδρυση εργοδοτικού σωματείου ενάντια στην ΕΝΕΔΕΠ.

Συνδικαλιστές που υποστηρίζουν το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, όπως ο Πρόεδρος του ΕΚΤ, αντιτίθεται στην πρωτοβουλία της πλειοψηφίας του ΕΚΤ καθώς το ΚΚΕ έχει ταχτεί ενάντια σ’ ένα δημόσιο λιμάνι, όπως έχει ταχτεί έναντια και σε μια 100% δημόσια ΛΑΡΚΟ.

Η πρωτοβουλία του ΕΚΤ είναι σημαντική για τον αγώνα των εργαζομένων σ’ όλη την Ελλάδα. Οι συνθήκες απαιτούν από το ΕΚΤ να προχωρήσει σ’ ένα δημιουργικό Συνέδριο που θα ψηφίσει Πρόγραμμα Δράσης για την εκδίωξη της COSCO από την Ελλάδα, για δημόσιο λιμάνι και υπηρεσίες, ως μέρος της πάλης ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη και στην ΕΕ.

Στις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας κορονοϊού, απαιτούνται και οι κατάλληλες μορφές οργάνωσης και πάλης. Κανένας δεν μπορεί να νικήσει μόνος του το αντιδραστικό αντεργατικό μέτωπο ΕΕ – χούντας Μητσοτάκη – ΣΥΡΙΖΑ – Περιφέρειας – Δήμων – COSCO.  

Το ΕΚΠ, τα αγωνιστικά σωματεία και συλλογικότητες καλούνται να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Δράσης Πειραιά, μάξιμουμ ενότητας και δράσης, για τη συντριβή του Μάστερ Πλαν COSCO-ΕΕ-Χούντας Μητσοτάκη. –

112

Από τη διαδήλωση στην Πειραϊκή ενάντια στα σχέδια COSCO. Φωτό ΠΕΝΕΝ.

► Το Δελτίο Τύπου του ΕΚΠ, 16 Ιούνη 2020:  

«ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΗ 2020 (7:00 μ.μ.)

ΟΧΙ ΣΤΟ MASTER PLAN ΤΗΣ COSCO

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών, φορείς και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά πραγματοποιεί στις 25/6/2020 συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 7 μ.μ θα ακολουθήσει πορεία – διαδήλωση προς τα κεντρικά γραφεία της Cosco.

Η αγωνιστική κινητοποίηση του ΕΚΠ πραγματοποιείται μετά την θετική – επιτυχή έκβαση που είχε η δικαστική προσφυγή που έκανε μαζί με κατοίκους της πόλης στο ΣτΕ με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή των παράνομων βυθοκορήσεων της Cosco στην Πειραϊκή.

Το αντεργατικό – αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα της Cosco που συντελείται σε όλη την έκταση του λιμανιού με την συγκατάθεση του πολιτικού (κεντρικά και τοπικά) προσωπικού που υπέγραψε το Master Plan της Cosco δέχθηκε μια πρώτη ήττα.

Η αγωνιστική εμπλοκή και πρωτοβουλία του ΕΚΠ έχει ως στόχο όχι μόνο να αναδείξει τις συνέπειες που παράγουν για την πόλη, τον λαό και τους εργαζόμενους τα σχέδια κυβέρνησης – Cosco αλλά και την ανάγκη οργάνωσης κοινής δράσης και συντονισμού όλων των τοπικών λαϊκών δυνάμεων και κατοίκων που αντιτίθενται στην μετατροπή του λιμανιού σε εργασιακό γκέτο με υπονομευμένα τα εργατικά δικαιώματα, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την καταστροφή όλης της παράκτιας θαλάσσιας ζώνης και την δραματική επιδείνωση του συγκοινωνιακού προβλήματος.

Η πάλη του λαού του Πειραιά και των λαϊκών συνοικιών εισέρχεται σε μια νέα φάση που καθοριστικός παράγοντας για μια θετική εξέλιξη είναι η δική τους αγωνιστική συμμετοχή στο οργανωμένο μαζικό και συντονισμένο αγώνα για την ματαίωση του σχεδιασμού που υπάρχει στο Master Plan της Cosco.

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός του ΕΚΠ θα έχει συνέχεια, διάρκεια, κλιμάκωση με πολύμορφους αγώνες. 

Καλούμε τα Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τοπικές κινήσεις, συλλογικότητες, φορείς και συλλόγους του Πειραιά και των άλλων δήμων να στηρίξουν μαζικά και αγωνιστικά με την συμμετοχή τους την συγκέντρωση – διαδήλωση του Ε. Κ. Πειραιά στις 25/6/2020.

Δίνουμε όλοι μαζί τον αγώνα κατά του Master Plan της Cosco για ένα δημόσιο λιμάνι στην υπηρεσία του λαού και των δικών του αναγκών».

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΗ 2020 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ ΣΤΙΣ 7 μ.μ.»

ΠΡΙΝ

Το πανό στην κορυφή της χτεσινής πορείας στην Αθήνα. Φωτό ΠΡΙΝ.

► «ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!» – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΡΙΤΗ 23/6.

Την Τρίτη το βράδυ 23/6 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση αντίστασης και διεκδίκησης αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων που αγωνίζονται συστηματικά ενάντια στις μνημονιακές κυβερνήσεις και στην προδοτική απραξία και υπονόμευση αγώνων των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδιών.

Ενάντια στη διαδήλωση, η χούντα Μητσοτάκη κινητοποίησε μεγάλες δυνάμεις ΜΑΤ και ΔΙΑΣ και έκλεισε τους σταθμούς Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο και τις μισές εξόδους-εισόδους του σταθμού Ομόνοια του Μετρό. Σκοπός της προκλητικής επιχείρησης των ΜΑΤ η τρομοκράτηση καθώς η κοινοβουλευτική χούντα Μητσοτάκη ετοιμάζει διχτατορικό νομοσχέδιο δραστικού περιορισμού των δημόσιων κινητοποιήσεων.

Στην πορεία από τα Χαυτεία στα γραφεία των Βιομηχάνων και στη Βουλή συμμετείχαν με τα πανό τους: ΠΕΝΕΝ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Μαγείρων Σερβιτόρων, Σωματείο Εργαζομένων Public,  Σωματείο Εργαζομένων Nokia, Σωματείο Εργαζομένων DHLP,  Σύλλογος Yπαλλήλων βιβλίουχάρτου, Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών, Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΓΟΔήμητρα, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Σωματείο Εργαζομένων στο χορό ΣΕΧΩΧΟ, Σωματείο συμβασιούχων υπηρεσίας ασύλου, Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ, Συντονιστικό Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Ταξική Πορεία και Λάντζα, η Συνέλευση Αναρχικών, η Συνέλευση φεμινιστικών και εργατικών συλλογικοτήτων, η αντιφασιστική ΟΡΜΑ κ.α.

Στη σημερινή περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού, το καπιταλιστικό σύστημα βαδίζει στην κόλαση. Η χούντα Μητσοτάκη προσπαθεί να σώσει τις τράπεζες και τ’ αφεντικά με τσάκισμα της αγωνιστικότητας της εργατικής τάξης και του συνεπούς συνδικαλισμού.

Η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι εξαιρετικά επίκαιρη και αναγκαία για τη διπλή πάλη σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και χούντα Μητσοτάκη-ΕΕ. 

Είναι ώρα όμως η πρωτοβουλία να προχωρήσει με θάρρος σε κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Μετώπου των εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί ο ταξικός πόλεμος Μητσοτάκη – ΕΕ. Τα σωματεία μπορούν να καλέσουν σε μια πρώτη σύσκεψη με προοπτική την πραγματοποίηση μιας Πανελλαδικής Πανεργατικής Συνέλευσης για την ενοποίηση και συντονισμό του αγώνα.

Οι αγωνιστές συνδικαλιστές επίσης καλούνται να αναλάβουν άμεση δράση στους χώρους δουλειάς για τη σύσταση Επιτροπών Αγώνα και στις περιοχές Συμβουλίων Δράσης (Λαϊκών Συνελεύσεων).

Αυτές οι προτάσεις μπορούν να συζητηθούν στην επόμενη σύσκεψη των σωματείων στις 29/6. –

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s