► «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!»

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»! ΓΙΑ 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΑΡΚΟ!

ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

fullsizeoutput_10ad

Το πανό του Σωματείου Εργαζομένων Μετάλλου ΛΑΡΚΟ στην κορυφή της σημερινής πορείας από την Ομόνοια στο Σύνταγμα. Φωτό Ε.Α.

Πάνω από 2.500 εργάτες της ΛΑΡΚΟ και εργαζόμενοι και φοιτητές της Αθήνας – Πειραιά συμμετείχαν στη σημερινή πορεία και συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, Σύνταγμα, που οργάνωσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Οι τρεις κύριες διεκδικήσεις των σωματείων της ΛΑΡΚΟ αναφέρονται πρώτες στην προκήρυξη τους (Ιούνης 2020):

«Απόσυρση του άρθρου 21 Ν. 4664/2020 και το σταμάτημα της εκκαθάρισης.

Διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου για την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της Χώρας.

Διασφάλιση όλων των θέσωεν εργασίας».

fullsizeoutput_10a9

Όλοι ενωμένοι στον αγώνα: Από τη σημερινή πορεία των εργατών της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. Φωτό Ε.Α.

Κύρια συνθήματα στην πορεία: Κάτω τα χέρια απ’ τη ΛΑΡΚΟ, Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα του κεφαλαιοκράτες, Ο Νόμος της Κυβέρνησης να καταργηθεί, Μέτρα προστασίας σταθερή δουλειά, δεν τα παζαρεύουμε με τ’ αφεντικά.  

Στην πορεία συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι με τα πανό τους: Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Σωματείο Μεταλλουργών Κ. Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλουργών ΛΑΡΚΟ, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ΛΑΡΚΟ Μεταλλεία Εύβοιας, Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Αθήνας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Οικοδόμων Αθήνας, Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Φ.Σ. Μεταλλειολόγων – Μηχανικών, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ταξική Πορεία, ΕΕΚ κ.α.

Στο Σύνταγμα παρευρέθηκαν και τα σωματεία: Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών – ΕΛΜΕ, ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων  Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Συνδικάτο Επισιτισμού, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας, ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, Φ.Σ. Ιατρικής, Σωματεία και φορείς Καλλιθέας, Σωματεία και φορείς Δ. Αθήνας, Σωματεία και φορείς Γαλατσίου κ.α. 

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Ανδρέα Κορέντζελου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από αρκετά σωματεία και ομιλητές. Ο Κορέντζελος είναι μέλος της Διοίκσης του Ε,Κ. Φθιώτιδας και στο πρόσφατο “συνέδριο” της ΓΣΕΕ εκλέχτηκε στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας ως εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συναυλία.

fullsizeoutput_10a8

Από το συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Φωτό Ε.Α.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, με υποστήριξη από την Ομοσπονδία Μετάλλου και εργατικά κέντρα της περιοχής, αγωνίζονται με διαδηλώσεις και με 24ωρες απεργίες και καταλήψεις ενάντια στην πολιτική μαζικών απολύσεων, ελαστικής εργασίας και ιδιωτικοποίησης από τη χούντα Μητσοτάκη.

Όμως όπως δείχνει και η εμπειρία του αγώνα των εκπαιδευτικών, αυτές οι μορφές πάλης ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ!

Απαιτείται η ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ όλης της εργατικής τάξης. Σ’ αυτό το σκοπό οι ηγεσίες των συνδικάτων των εκπαιδευτικών νοσοκομειακών και της ΛΑΡΚΟ δεν έχουν κάνει τίποτα.

Σε καμιά διαδήλωση και πορεία στην Αθήνα δεν βρέθηκαν αδελφωμένοι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ με τους νοσοκομειακούς, με τους εργαζομένους στην ενέργεια, με τους εκπαιδευτικούς.

Αντί για τη δημιουργία ενός ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, από τα σωματεία ΛΑΡΚΟ, νοσοκομειακών, εκπαιδευτικών κ.α., και κοινό αγώνα, βλέπουμε τον κάθε κλάδο να αγωνίζεται μόνος τους και ξέχωρα!

 

fullsizeoutput_10cb

Από τη σημερινή πορεία, εργάτριες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Φωτό Ε.Α.

Ο δημόσιος πλούτος της Ελλάδας, με εντολή των μνημονιακών επικυρίαρχων ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΑΣΑ, ξεπουλιέται σε δημόσιες ιταλικές, γερμανικές, κινεζικές επιχειρήσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, τρένα κλπ)!

Το σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ πρέπει να βροντοφωνάξει ότι αγωνίζεται για 100% δημόσια ΛΑΡΚΟ και έτσι την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ενάντια στην “ελαστική” εργασία, και τη διαφάλιση της οικονομίας της περιοχής!

Γι’ αυτό το σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ πρέπει να καλέσει στη συγκρότηση ενός ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ που θα ενώνει δημοκρατικά όλα τα σωματεία, όλη τη νεολαία, όλους τους αγρότες, όλους τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής, σ’ ένα συντονισμένο αγώνα με κάλεσμα σ’ όλη την εργατική τάξη της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που διανεμήθηκε στην πορεία του Σαββάτου, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν τη “διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου” τής επιχείρισης.

Γιατί αυτός ο νεφελώδης όρος που προέρχεται από την προδοτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να είναι 100% δημόσια επιχείρηση για το καλό και των εργαζομένων και της χώρας.

fullsizeoutput_10bd

Το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας στην πορεία. Φωτό Ε.Α. 

Ζούμε την περίοδο της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος με παγκόσμια κατάρρευση της οικονομίας και του εμπορίου. Για να σώσουν το σύστημα τους οι τραπεζίτες και επιχειρηματίες έχουν εξαπολύσει πόλεμο ενάντια στους εργαζομένους και τη νεολαία.

Η χούντα Μητσοτάκη, με διαταγές της ΕΕ, προσπαθεί να σώσει τις τράπεζες και τον καπιταλισμό με τη βίαιη επιβολή μαζικής ανεργίας, τεράστιων μειώσεων μισθών και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ όλο το περιβάλλον χερσαίο και θαλάσσιο!

Σ’ αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι καλούνται να συγκροτήσουν Ενιαίο Μέτωπο και να οργανώσουν Πανελλαδική Πανεργατική συνέλευση για το συντονισμό όλης της εργατικής τάξης, νεολαίας, αγροτιάς και μικρομεσαίων ενάντια σε Μητσοτάκη και ΕΕ, με οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΛΑΡΚΟ, των εκπαιδευτικών κ.α. αρνούνται να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης για τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους, καθώς επιπλέον η χούντα Μητσοτάκη αρνήθηκε τα μαζικά τεστ όλου του πληθυσμού για τον κορονοϊό.

fullsizeoutput_10c1

Το πανό του Εργατικού Κέντρου Λαμίας στην πορεία. Φωτό Ε.Α.

Το καθήκον ανάπτυξης μιας ΝΕΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ στη ΛΑΡΚΟ και σ’ όλα τα συνδικάτα πέφτει στις πλάτες των πρωτοπόρων αγωνιστών και της νεολαίας της εργατικής τάξης.

Τώρα είναι η ώρα ενότητας, οργάνωσης και ξεσηκωμού για να υπερασπίσουμε τις ζωές και τις δουλειές μας, με αγώνα για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη, για σοσιαλιστική εργατική κυβέρνηση. –    

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s