► ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ COSCO-ΟΛΠ Α.Ε. ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ!

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ!  

fullsizeoutput_100d

Οι βυθοκόροι της COSCO-ΟΛΠ μόλις 100 μ από την ακτή Πειραϊκής. Βγάζουν την τοξική λάσπη του βυθού και με μαούνες μεταφέρεται και πετιέται στη θάλασσα μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Η COSCO-ΟΛΠ κατασκευάζει τεράστιες προβλήτες για κρουαζιερόπλοια. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει την κολοσιαία ρύπανση στο περιβάλλον από τα καύσιμα των κρουαζιεροπλοίων και την κυκλοφοριακή πίεση από δεκάδες πούλμαν. Κινήματα κατοίκων ενάντια στη ρύπανση των κρουαζιεροπλοίων έχουν αναπτυχθεί σ’ όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, από το Μπέργκεν και το Κίελο έως τη Βαρκελόνη και τη Βενετία. Φωτό Ε.Α.

Χτες, Μέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε στην Πειραϊκή μια ακόμη συνέλευση κατοίκων που έχουν εναντιωθεί με συνεχείς κινητοποιήσεις στα σχέδια της COSCO-ΟΛΠ για την εξάπλωση του λιμανιού με κατασκευή τεράστιων προβλητών για τα κρουαζιερόπλοια.

Το ΕΚΠ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά) αποφάσισε στις 25/5/2020 να κινητοποιήσει τους εργαζομένους ενάντια στα συνολικά σχέδια της COSCO-ΟΛΠ, με συλλαλητήριο και απεργία. Το ΚΚΕ αντιτίθεται στον αγώνα για δημόσιο λιμάνι. 

Η COSCO-ΟΛΠ έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, της χούντας Μητσοτάκη, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά και των δημοτικών συμβούλων που υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, και όλων των μνημονιακών κομμάτων της μπουρζουαζίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε το λιμάνι του Πειραιά στην κινεζική κρατική εταιρεία COSCO με υποστήριξη από την Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Δούρου.

DSC07036

Από τη συγκέντρωση χτες Παρασκευή στην Πειραϊκή ενάντια στα έργα της COSCO-ΟΛΠ. Φωτό Ε.Α.

Στη χτεσινή συνέλευση στην Πειραϊκή μίλησαν αντιπρόσωποι των συλλογικοτήτων Ενεργοί Πολίτες, Αγωνιστική Πρωτοβουλία SOS Πειραιάς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι καθώς και ο Κώστας Τουλγαρίδης Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής. Διαβάστηκαν μηνύματα υποστήριξης στον αγώνα των κατοίκων, και ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις, από αρχαιολόγους και πανεπιστημιακούς.

Απροσκάλεστοι δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, που υποστηρίζουν και ψήφισαν τα έργα της COSCO-ΟΛΠ, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τη συνέλευση, αλλά απαντήθηκαν από μέλος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας SOS Πειραιάς.

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία στην Πειραϊκή πραγματοποίησε χτες το ΚΚΕ και εργατικά σωματεία. 

Η απόφαση του ΕΚΠ υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις και τη δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στα έργα της COSCO-ΟΛΠ, και αναφέρει ότι ο αγώνας πρέπει να είναι ενάντια στα καζάνια πετρελαίου σε Δραπετσώνα και Πέραμα σε συνάρτηση με την πάλη για εργατικά δικαιώματα και προστασία της ζωής και τους περιβάλλοντος.

Η απόφαση τονίζει: “Κορύφωση αυτών των δράσεων με κήρυξη και πραγματοποίηση Παμπειραϊκής Απεργίας. Η ακύρωση των σχεδίων της ΚΟΣΚΟ πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένη με το αίτημα-διεκδίκηση για δημόσιο 100% λιμάνι με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.”

Το ΕΚΠ οργανώνει σύσκεψη στη Δραπετσώνα την Τρίτη 9 Ιούνη.

fullsizeoutput_1009

Το πανό της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιάς SOS. Φωτό Ε.Α.

Στην προκήρυξη της, 4 Ιούνη 2020, η Αγνιστική Πρωτοβουλία SOS Πειραιάς αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έλαβε σημαντικές αποφάσεις υποστήριξης του αγώνα των κατοίκων με οργάνωση κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο συνολικής αντίθεσης στο λεγόμενο Μάστερ Πλαν τής COSCO-ΟΛΠ Α.Ε., ενάντια στις επιθέσεις στα εργατικά δικαιώματα και υπέρ ενός δημόσιου λιμανιού Πειραιά.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ συμμετέχει και υποστηρίζει κάθε κινητοποίηση των κατοίκων σ’ όλη την ακτή από το Φάληρο μέχρι το Πέραμα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις παραλιών και τα καταστροφικά ρυπογόνα έργα της COSCO-ΟΛΠ.Α.Ε. με ολιστική αντίληψη.

Είμαστε ΥΠΕΡ τής ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων σ’ όλες τις ακτές και παραλίες, ΥΠΕΡ δημιουργίας δημοτικού πάρκου στο Παλατάκι, ΥΠΕΡ της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ΥΠΕΡ ενός δημόσιου ΟΛΠ.

Είμαστε ΚΑΤΑ του Μάστερ Πλαν τής COSCO-ΟΛΠ.Α.Ε. με τις μειώσεις μισθών και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, ΚΑΤΑ της κατασκευής των προβλητών στην Πειραϊκή, ΚΑΤΑ της ρύπανσης από τα κρουαζιερόπλοια.

DSC07040

Από τη χτεσινή συνέλευση κατοίκων και αλληλέγγυων στην Πειραϊκή. Φωτό Ε.Α.

Η ελπίδα είναι στον αγώνα των ίδιων των κατοίκων, μακριά από τις προφάσεις, τις δικαιολογίες και τα τεχνάσματα όσων παρέδωσαν το Λιμάνι στο βωμό του κέρδους. Διεκδικούμε ένα λιμάνι και μια πόλη που θα υπηρετεί τους κατοίκους της σε αρμονία με τη φύση που θα προσφέρει τις συνθήκες για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον.

Σας καλούμε να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα μας, με κινητοποιήσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή μας και θα σπάσουν τη σιωπή που έχει επιβληθεί.
Κεντρική μας θέση είναι ότι ο ενωμένος αγώνας των κατοίκων για τη ματαίωση όλων των έργων της COSCO-ΟΛΠ Α.Ε. από την Πειραϊκή μέχρι το Πέραμα, μπορεί να νικήσει!» –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s