► ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ!

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 750 ΔΙΣ. ΕΥΡΟ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ – ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΕΕ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!

DSC06997

Από τη σημερινή συγκέντρωση στη Βουλή. Φωτό Ε.Α.

Συγκέντρωση έξω απο τη Βουλή και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι περίπου 750 εργαζόμενοι/ες στις τουριστικές επιχειρήσεις με κύρια αιτήματα την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία και μισθούς πείνας 400 ευρό.

Στο Υπουργείο Εργασίας τα ρολά ήταν κατεβασμένα, ως συνήθως, και στις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών τα ΜΑΤ πέταξαν χημικά!

Την κινητοποίηση οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού- Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης ο οποίος τόνισε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στον τουρισμό, επισιτισμό και ξενοδοχεία να παλέψουν για τις δικές τους ανάγκες ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Στεφανάκης τόνισε ότι ο αγώνας είναι και «για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν», αλλά κατέληξε ότι το πρωταρχικό ήταν μια συνάντηση με το Υπουργό Εργασίας!

fullsizeoutput_fc6

Από τη σημερινή συγκέντρωση στη Βουλή. Φωτό Ε.Α.

Η πολιτική Στεφανάκη, που προέρχεται από το ΠΑΜΕ, είναι μια πολιτική που νομίζει ότι με αγώνες ο Μητσοτάκης και η ΕΕ θα υποχωρήσουν στα αιτήματα των εργαζομένων.

Η ΕΕ και η χούντα Μητσοτάκη όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουν, αλλά χρησιμοποιούν την πανδημία κορονοϊού για να επιβάλουν παντού την εκ περιτροπής εργασία και τους μισθούς πείνας για να σωθούν οι επιχειρηματίες, τράπεζες και το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Στεφανάκης αρνήθηκε να κατονομάσει ποιά είναι η “άλλη οικονομία” και “άλλη κοινωνία” που θα κουμαντάρουν οι εργαζόμενοι. Αρνήθηκε γιατί η σοσιαλιστική οικονομία μπορεί να εγκαθιδρυθεί με την ανατροπή του καπιταλισμού και τη σοσιαλιστική επανάσταση. Φράσεις και ιδέες ακατανόητες για τους Στεφανάκηδες. 

Η κατάρρευση του καπιταλισμού στην περίοδο που ζούμε αναγκάζει τους τραπεζίτες να εντείνουν τις επιθέσεις στα εργατικά δικαιώμτα και μισθούς.

Αλλά δημιουργεί σ’ όλη την Ευρώπη επαναστατικές συνθήκες εξεγέρσεων της εργατικής τάξης και νεολαίας.

Μ’ αυτή την επαναστατική προοπτική καλούνται να αγωνίζονται σήμερα οι εργαζόμενοι/ες σ’ όλους τους κλάδους, χωρίς τις ψευδαισθήσεις που σπείρει ο Στεφανάκης ότι μια συνάντηση με το Υπουργό Βρούτση θα λύσει προβλήματα!

fullsizeoutput_fc7

Από τη σημερινή συγκέντρωση στη Βουλή. Φωτό Ε.Α.

Ούτε αρκεί σήμερα η πρόταση για 24ωρες απεργίες. Οι εργαζόμενοι/ες γνωρίζουν ότι χρειάζεται όλη η δύναμη της εργατικής τάξης και νεολαίας να ενοποιηθεί για τη συντριβή μνημονίων και χούντας Μητσοτάκη, για να ανοίξει ο δρόμος για μια εργατική σοσιαλιστική κυβέρνηση που μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων.   

Τώρα είναι ώρα τα αγωνιστικά εργατικά σωματεία να καλέσουν για μια Πανεργατική Πανελλαδική Συνέλευση για την ενότητα και συντονισμό του αγώνα ανατροπής με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας του Μητσοτάκη!

Αν σήμερα το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα εμφανίζεται αποδυναμωμένο είναι γιατί οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πρόδωσαν τους εργαζομένους όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί το ΚΚΕ και τα άλλα αριστερά κόμματα αρνούνται όπως ο διάολος το λιβάνι να καλέσουν στην οργάνωση του αγώνα ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη!

Αυτά τα κόμματα ταυτίζουν το δικό τους πεσιμισμό με την εργατική τάξη και νεολαία την οποία θεωρούν ηττημένη και ανίκανη για επαναστατικές κινητοποιήσεις!      

Το αντίθετο είναι η αλήθεια: σ’ όλη την Ευρώπη – παρά τα μέτρα πανδημίας κορονοϊού – γενιούνται εστίες εξέγερσης των εργαζομένων που βλέπουν ότι ο καπιταλισμός είναι μια διαρκής κρίση μαζικής ανεργίας και φτώχειας. 

DSC06998

Από τη σημερινή συγκέντρωση στη Βουλή. Φωτό Ε.Α.

Στη σημερινή πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού- Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, η Σωματειακή Επιτροπή Electra Metropolis, Σύλλογοι Ομάδων Γυναικών, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, η «Καμαριέρα» αντικαπιταλιστικό δίχτυο, το Σωματείο Εργαζομένων SSP, το Σωματείο Royal Olympic, η ΛΑΝΤΖΑ αγωνιστική συσπείρωση, το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου Ζαφόρια, το Σωματείο Εργαζομένων Crown Plaza, το Σωματείο Grand Resort, το Σωματείο Stanley, το Σωματείο Caravel, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, η Επιτροπή Νέων Επισιτισμού Τουρισμού κ.α.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού- Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής αποφάσισε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Ιούνη, στις 4 μ.μ., στο Υπουργείο Εργασίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό– Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει καλέσει πανελλήνια κινητοποίηση για τις 10 Ιούνη.

Για την Τρίτη 16 Ιούνη οι εργαζόμενοι/ες στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και οι γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισαν 24ωρη απεργία και πρωινή συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη με πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Η ηγεσίες αυτών των Ομοσπονδιών πρέπει να καλέσουν από κοινού με τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ για την οργάνωση Γενικής Απεργίας ενάντια στα μέτρα της χούντας Μητσοτάκη. –

PARIS 30 APRIL 2020

Από την πρωτομαγιάτική κινητοποίηση νοσοκομειακών στο Παρίσι 30 Απρίλη 2020. Φωτό cgt

► Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 750 ΔΙΣ. ΕΥΡΟ – ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΟΡΟΙ.

Χτες Τετάρτη την ώρα που η Διευθύντρια της ΕΚΤ Κ. Λαγκάρντ ανακοίνωνε πρόβλεψη για κολοσιαία ύφεση της οικονομίας των κρατών της ΕΕ κατά 8% – 12% για φέτος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. ευρό με τίτλο Europe’s moment: Repair and Prepare for the Next Generation (Η ώρα της Ευρώπης: Επιδιορθώστε και Προετοιμάστε για την Επόμενη Γενιά).

Σημαντικές λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν δεν έγιναν γνωστές. Από την ανακοίνωση της Κομισιόν προκύπτει ότι πρόκειται για ένα ποσό που θα περάσει στον Προϋπολογισμό 2021-17 της ΕΕ. Αυτά τα 750 δισ. ευρό θα αντληθούν από τις αγορές (σπεκουλαδόρους χετζ-φαντ κλπ) με άγνωστο επιτόκιο και όρους. Απ’ αυτά τα 500 δισ. ευρό θα είναι διαθέσιμα ως χρηματοδότηση προς τις χώρες της ΕΕ (ανάλογα με το μέγεθός τους) ενώ τα 250 δισ. ευρό θα είναι διαθέσιμα ως δάνεια. Οι χώρες αναγκαστικά θα παίρνουν μαζί χρηματοδότηση και δάνειο, τα οποία θα έχουν μνημονιακούς όρους.   

Η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει μέχρι 43,5 δισ. ευρό. Η αποπληρωμή θα στοιχίσει 10,1 δισ. ευρό. Προκύπτει ένα όφελος 33,4 δισ. ευρό. Σε τουίτ ο Μητσοτάκης έκφρασε τον ενθουσιασμό του για το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί από τους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ. Ο Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στους μνημονιακούς όρους αυτού του ταμείου ανάκαμψης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. –

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s