► Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

► Η “ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ” ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

► Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

PARIS 30 APRIL 2020

Από κινητοποίηση νοσοκομειακών στο Παρίσι 30 Απρίλη 2020. Φωτο Thomas Coex.

Καθώς τα στοιχεία της Γιουροστάτ της ΕΕ και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί (ΔΝΤ κ.α.) προβλέπουν για τους επόμενους μήνες τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση του καπιταλισμού από τη δεκαετία του 1930, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Β. Σόϊμπλε διακήρυξε για άλλη μια φορά προχτές ότι στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης δεν μπορεί να έχει απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας! (εφημερίδα Offenburger Tageblatt, μετάφραση της Ντόϊτσε Βέλε).

Ο Σόϊμπλε υποστήριξε ότι το κράτος δεν μπορεί να δώσει οικονομική βοήθεια και περισσότερα χρήματα σε κοινωνικές παροχές απ’ ότι αντέχει η οικονομία. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε αποκλειστικά τους επιδημιολόγους, τόνισε ο Σόϊμπλε, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις.

Κεντρική θέση του Σόϊμπλε είναι ότι η ΕΕ και τα καπιταλιστικά κράτη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία κοροναϊού με τις μέχρι σήμερα πραχτικές, “ποσοτικής χαλάρωσης” (πλασματικό χρήμα) και δάνεια, αλλά απαιτείται αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος μιας και η σημερινή κρίση προσφέρει ευκαιρίες (!) για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας με ψηφιοποίηση.

IS

Από την επίθεση της αστυνομίας της δικτατορίας του Ερντογάν στους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς στην Ιστανμπούλ. Φωτο rtl.lu

Ο Σόϊμπλε είναι η φωνή των τραπεζιτών, των μεγάλων αφεντικών και των γραφειοκρατών της ΕΕ. Σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κολοσιαία κρίση που διαλύει τον καπιταλισμό, με ολοσχερή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (ελαστικοποίηση ωραρίων και εκ περιτροπής δουλειά χωρίς όρους), μισθούς πείνας, μαζική ανεργία και εξαφάνιση επιδομάτων και δικαιωμάτων.

Για να επιβάλουν συνθήκες δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες προετοιμάζουν δικτατορικές κυβερνήσεις “εθνικής ανάγκης” με τη βία του στρατού.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ ΑΦΠ

Από την κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς στη Γουατεμάλα. Φωτό AFP.

Η κρίση του καπιταλισμού γρήγορα μετατρέπεται σε ξέφρενη οικονομική κατάρρευση: οι στατιστικές της Γιουροστάτ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν σοκαριστικές με ύφεση από -4,7% του ΑΕΠ έως και -5,8% ΑΕΠ. Για την Ελλάδα το ΔΝΤ προφήτευσε ύφεση -10% ΑΕΠ. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 (Απρίλης-Ιούνης) οι συνθήκες θα δημιουργήσουν τεράστιες κοινωνικές πιέσεις που κάνουν τους οικονομολόγους της μπουρζουαζίας να προειδοποιούν για “εξεγέρσεις”.

Η εργατική τάξη και νεολαία, τα πρωτοπόρα συνδικάτα και οι αγωνιστές, καλούνται να προετοιμαστούν για τις εξεγέρσεις της “επόμενης μέρας” με την οργάνωση Ενιαίου Μετώπου και πάλη για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη και των μνημονίων τής ΕΕ.

Ζούμε τη βαρβαρότητα της θανάσιμης κρίσης του καπιταλισμού που αποδείχτηκε ανίκανος να επιλύσει την κρίση του 2008 και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Τώρα οδηγεί την ανθρωπότητα στην κόλαση. Είναι ώρα συγκρότησης μαζικού επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος για πάλη ανατροπής του καπιταλισμού και σοσιαλιστική εργατική εξουσία. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s