► 1η ΜΑΗ 2020: «ΧΤΕΣ ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΩΡΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ!»

► ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΠΕΝΕΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

fullsizeoutput_e6b

Από τη σημερινή Πρωτομαγιάτικη πορεία που ξεκίνησε από τα Χαυτεία στο κέντρο της Αθήνας. Φωτό Ε.Α.

Αψηφώντας τα δικτατορικά διατάγματα της χούντας Μητσοτάκη, περίπου 2.500 εργαζόμενοι και νεολαία με τα πανό τους συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί της Πρωτομαγιάς στα Χαυτεία, με σεβασμό στις ιατρικές συμβουλές ενάντια στον κοροναϊό, και πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας με συνεχή αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως “Χτες ήταν μνημόνια, τώρα πανδημία – την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία”, “Λιτότητα ανεργία σφαγή των μισθωτών – πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών” καθώς και συνθήματα υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, για συλλογικές συμβάσεις και ενάντια στον “υποταγμένο συνδικαλισμό”.

Ήταν μια ιστορική πορεία γεμάτη νεολαία, σύμφωνη με τις μαχητικές παραδόσεις των ανυπόταχτων διαδηλώσεων της 1ης Μάη, που έπιασε το νήμα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του χειμώνα τονίζοντας την αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης.

Η πορεία ήταν ένα τεράστιο μήνυμα ενότητας των εργαζομένων και προειδοποίησης προς τη χούντα Μητσοτάκη.

Επίσης ήταν ένα γερό σκαμπίλι στις προδοτικές γραφειοκρατίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, και στην ηγεσία του ΚΚΕ που αρνήθηκε τις μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις αφού θεωρεί ως “συμβολισμούς” τις πορείες της Πρωτομαγιάς!

DSC06906

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Βούλας στη σημερινή πορεία από τα Χαυτεία. Φωτό Ε.Α.

Στην κορυφή της πορείας με τα πανό τους ήταν οι αντιπροσωπείες των ναυτεργατών τής ΠΕΝΕΝ και του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου που βρίσκονται στην 7η μέρα απεργίας ενάντια στις παράνομες απολύσεις 17 μελών και της προέδρου του Σωματείου.  

Από τα Χαυτεία η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή και από εκεί στα Προπύλαια. Στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από τη Βουλή υπήρχαν αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ.

Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους: Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, ΠΕΝΕΝ, Σωματείο Εργαζομένων Public, Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων, Συντονισμός Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες, Σύλλογος Δήμητρα, Σύλλογος Μισθωτών Τεχνικών, ΣΕΠΕ Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Σύλλογος ΕΚΠ. ΠΕ Κ. Σωτηρίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ ο Αριστοτέλης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω,  Σωματείο Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας, attack στην ανεργία και επισφάλεια, ΦΣ Οικονομικού, Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), ΒΙΟΜΕ, Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Οργάνωση Υγειονομικών ΝΑΡ, Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ, Κόκκινο Νήμα, Radicalit, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Reworkers, Εργατικές Φεμινιστικές Συλλογικότητες, Εχτός Σχεδίου, αριστερά κόμματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ, ΕΕΚ, ΟΡΜΑ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Αριστερή Ανασύνταξη, Avant-Garde) και αναρχικές συλλογικότητες σε μαζικό μπλοκ.

Με κοινό μεγάλο πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Μεταφραστών, Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων, Σωματείο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, Σωματείο Μαγείρων, Συλλογος Εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

fullsizeoutput_e70

Το πανό τής ΠΕΝΕΝ στη σημερινή Πρωτομαγιάτικη πορεία. Φωτό Ε.Α.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκρότησαν τη δική τους πορεία το ΚΚΕ μ-λ, η Ταξική Πορεία, το Λαϊκό Κόμμα Τουρκίας, η Λαϊκή Ενότητα, το ΜΕΤΑ, η ΟΚΔΕ κ.α.

Μπροστά στη Βουλή πραγματοποίησαν τη δική τους συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κ.α.

Προηγούμενα μπροστά στη Βουλή το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μια παράξενη «συμβολική εκδήλωση» 1.000 εργαζομένων και νεολαίας που στέκονταν ακίνητοι σε γραμμές απόστασης 1,5 μ. ο ένας απ’ τον άλλο ως «αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας». Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία 500 μ. έως τα Προπύλαια.

fullsizeoutput_e8c

Το πανό του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου που αγωνίζεται ενάντια στις μαζικές απολύσεις. Φωτό Ε.Α.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου οργανώνει τη Δευτέρα 4/5 στις 4 μ. μ. κινητοποίηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Θηβών 198 (περιοχή Ρέντη, πρώην εργοστάσιο Κεράνη), απαιτώντας την ακύρωση των απολύσεων.

DSC06903

Ένα από τα αρκετά πανό εκπαιδευτικών στη σημερινή πορεία της 1ης Μάη από τα Χαυτεία με υπέροχο σύνθημα. Φωτό Ε.Α.

Στα Χαυτεία διανεμήθηκε η παρακάτω Πρωτομαγιάτικη Προκήρυξη της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

1η ΜΑΗ 2020: ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΧΑΥΤΕΙΑ 10:30 πμ.!

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες τής Παρασκευής 1η Μάη 2020 – στην Αθήνα στα Χαυτεία 10:30 π.μ. – που κάλεσαν αγωνιστικά εργατικά σωματεία και φορείς είναι μια τεράστιας σημασίας κινητοποίηση που αψηφά τα δικτατορικά διατάγματα της χούντας Μητσοτάκη και δείχνει το δρόμο για τη συγκρότηση Ενιαίου Μετώπου Αντίστασης στις μαζικές απολύσεις, στο πετσόκομα μισθών, στα αντιδραστικά νομοσχέδια και στη δικτατορική διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με αφορμή την πανδημία κοροναϊού.

Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις τής ΕΕ που διάλυσαν με τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα τα δημόσια συστήματα υγείας, πρόληψης και έρευνας, είναι ανίκανες να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό και να προφυλάξουν τον πληθυσμό.

Αντί για μαζικά τεστ και νέα νοσοκομεία, εφαρμόζουν τη θανατηφόρα πραχτική τής “ανοσίας αγέλης” και στέλνουν την εργατική τάξη στην παραγωγή χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όπως άφησαν χωρίς φόρμες, μάσκες και γάντια τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Μόνο κεντρικά σχεδιασμένες επιστημονικές μέθοδοι και πραχτικές, όπως στη Γιουχάν της Κίνας με μαζικά συνεχή τεστ και οικοδόμηση νοσοκομείων, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό. Αλλά στον καπιταλισμό προτεραιότητα είναι η “οικονομία” δηλ., τα κέρδη των τραπεζιτών και επιχειρηματιών και όχι η ανθρώπινη ζωή.

Τώρα η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που ξεκίνησε το 2008, μετατρέπεται σε μια ξέφρενη κατάρρευση. Ήδη στη Γαλία στους πρώτους 3 μήνες του 2020 σημειώθηκε βουτιά -5,8% του ΑΕΠ (η βουτιά στο πρώτο τρίμηνο 2009 ήταν “μόλις” -1,6% ΑΕΠ).

Αυτή η κατάρρευση εξελίσσεται σ’ όλη την ΕΕ και θα επιδεινώσει τις τάσεις διάλυσης. Στην Ελλάδα, με προβλέψεις του ΔΝΤ για πάνω από -10% πτώση του ΑΕΠ, οι συνθήκες θα γίνουν αφόρητες για τους εργαζομένους και την κοινωνία. Η “επόμενη μέρα” είναι μέρες εξέγερσης ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη και τον καπιταλισμό!     

fullsizeoutput_e8e

Το πανό του σωματείου εργαζομένων στα καταστήματα Public με καίριο σύνθημα. Φωτό Ε.Α.

Οι υποταγμένες στον καπιταλισμό και τα μνημόνια συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, αναγκάστηκαν κάτω από τη λαϊκή αντίσταση στις μαζικές απολύσεις και μερικοπές μισθών, να κηρύξουν 24ωρη γενική απεργία την Πρωτομαγιά αλλά χωρίς καμιά κινητοποίηση!

Η σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ επίσης υποτάχτηκε στα διχτατορικά διατάγματα της Κυβέρνησης, κάλεσε σε Πρωτομαγιά στο σπίτι (!) αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει θέση και καλεί σε “συμβολικές κινητοποιήσεις”.

Σε πλήρη αντίθεση με τους υποταγμένους στον καπιταλισμό, καλούμε για αγωνιστικό Ενιαίο Μέτωπο εκδίωξης των προδοτών από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, για εθνικοποίηση ιδιωτικής υγείας – τραπεζών – μεγάλων επιχειρήσεων, για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και του καπιταλισμού, έξοδο από ΕΕ και εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας. – Αθήνα 30/4/2020 —

Πληροφόρηση: Πρόσφατα σχηματίστηκε ο “Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης”. Ο ιστότοπος μας ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (λειτουργεί από το 2014) και τα έντυπα μας, δεν έχουν καμιά σχέση με το “Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης”. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s