► 1η ΜΑΗ 2020: ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΧΑΥΤΕΙΑ 10:30 π.μ. – ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

► ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

► Η ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΒΟΥΤΙΑ -3,8% ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΖΩΝΗ! – Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ -5% ΕΩΣ -12% ΑΕΠ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

DSC06871

Από τη σημερινή μαχητική διαδήλωση στο Σύνταγμα που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί και φοιτητές/τριες απαιτώντας την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου της χούντας Μητσοτάκη. Συμμετείχαν με τα πανό τους ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΛΜΕ Αττικής, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Ταξική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικός Όμιλος Πορεία, Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Σύλλογος ΠΕ Κ. Σωτηρίου, ΣΣΠ Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών, ΣΕΠΕ Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ΦΣ Αθήνας, ΣΕΚ στις Σχολές, ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φωτό Ε.Α. 

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες τής Παρασκευής 1η Μάη 2020 – στην Αθήνα στα Χαυτεία 10:30 πμ – που κάλεσαν αγωνιστικά εργατικά σωματεία και φορείς είναι μια τεράστιας σημασίας κινητοποίηση που αψηφά τα δικτατορικά διατάγματα της χούντας Μητσοτάκη και δείχνει το δρόμο για τη συγκρότηση Ενιαίου Μετώπου Αντίστασης στις μαζικές απολύσεις, στο πετσόκομα μισθών, στα αντιδραστικά νομοσχέδια και στη δικτατορική διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με αφορμή την πανδημία κοροναϊού.

Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις τής ΕΕ που διάλυσαν με τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα τα δημόσια συστήματα υγείας, πρόληψης και έρευνας, είναι ανίκανες να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό και να προφυλάξουν τον πληθυσμό.

Αντί για μαζικά τεστ και νέα νοσοκομεία, εφαρμόζουν τη θανατηφόρα πραχτική τής “ανοσίας αγέλης” και στέλνουν την εργατική τάξη στην παραγωγή χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όπως άφησαν χωρίς φόρμες, μάσκες και γάντια τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Μόνο κεντρικά σχεδιασμένες επιστημονικές μέθοδοι και πραχτικές, όπως στη Γιουχάν της Κίνας με μαζικά συνεχή τεστ και οικοδόμηση νοσοκομείων, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό. Αλλά στον καπιταλισμό προτεραιότητα είναι η “οικονομία” δηλ., τα κέρδη των τραπεζιτών και επιχειρηματιών και όχι η ανθρώπινη ζωή.

john kolesidis reuters

Τώρα η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που ξεκίνησε το 2008, μετατρέπεται σε μια ξέφρενη κατάρρευση. Σήμερα Πέμπτη 30/4 η Γιουροστάτ (Eurostat – Στατιστική Υπηρεσία ΕΕ) ανακοίνωσε τρομαχτικές βουτιές στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) στο πρώτο τρίμηνο 2020 (Γενάρης-Μάρτης):

Πτώση -3,8% ΑΕΠ στην Ευροζώνη, πτώση -3,5% ΑΕΠ στην ΕΕ, -5,8% ΑΕΠ στη Γαλία, -5,2% ΑΕΠ στην Ισπανία, -4,7% ΑΕΠ στην Ιταλία, -3,9% ΑΕΠ στο Βέλγιο και -2,5% ΑΕΠ στην Αυστρία (για τις υπόλοιπες χώρες δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία).

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν καταγραφεί σε Γαλία, Ιταλία και Ισπανία από το 1949!

Στη Γαλία η βουτιά στο πρώτο τρίμηνο του 2009 (αμέσως μετά την τραπεζική κατάρρευση του φθινοπώρου 2008) ήταν “μόλις” -1,6% ΑΕΠ. Αλλά η πτώση του ΑΕΠ στη Γαλία στο επαναστατικό τρίμηνο Απρίλης-Μάης-Ιούνης 1968 ήταν -5,2%.  

Στις ΕΠΑ η βουτιά είναι -4,8% ΑΕΠ (σε ετήσια βάση) με 3,8 εκατ. νέους άνεργους αυτή τη βδομάδα και συνολικά (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) πάνω από 30 εκατ., 18,2% του συνόλου των εργαζομένων!

Η μείωση του ΑΕΠ είχε ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 όταν Γερμανία, Ιταλία, Γαλία και Βρετανία σημείωσαν 0% έως -0,1% πτώση στο ΑΕΠ, αν και το ΑΕΠ στην Ευροζώνη, την ίδια περίοδο, είχε αυξηθεί κατά +0,1%.

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει κατάρρευση κατά -7,5% ΑΕΠ στην Ευροζώνη, αλλά στη σημερινή (Πέμπτη) Συνένευξη Τύπου η Διεθύντρια της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προφήτευσε κατάρρευση του ΑΕΠ της Ευροζώνης κατά -5% έως και -12% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020! Οι ανακοινώσεις της δημιούργησαν πανικό με άμεσες βουτιές στα χρηματιστήρια.

Αυτή η κατάρρευση εξελίσσεται σ’ όλη την Ευρώπη και θα επιδεινώσει τις τάσεις διάλυσης της ΕΕ.

DSC06880

Από τη σημερινή διαδήλωση στο Σύνταγμα των εκπαιδευτικών. Φωτό Ε.Α.

Στην Ελλάδα, με προβλέψεις του ΔΝΤ για πάνω από -10% πτώση του ΑΕΠ, οι συνθήκες θα γίνουν αφόρητες για τους εργαζομένους και την κοινωνία. Η “επόμενη μέρα” είναι ΜΕΡΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ενάντια στη χούντα Μητσοτάκη και τον καπιταλισμό!     

Οι υποταγμένες στον καπιταλισμό και τα μνημόνια συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, αναγκάστηκαν κάτω από τη λαϊκή αντίσταση στις μαζικές απολύσεις και μερικοπές μισθών, να κηρύξουν 24ωρη γενική απεργία την Πρωτομαγιά αλλά χωρίς καμιά κινητοποίηση!

Η σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ επίσης υποτάχτηκε στα διχτατορικά διατάγματα της Κυβέρνησης, κάλεσε σε Πρωτομαγιά με στο σπίτι (!) αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει θέση και καλεί σε περιορισμένες “συμβολικές κινητοποιήσεις”.

Σε πλήρη αντίθεση με τους υποταγμένους στον καπιταλισμό, καλούμε για αγωνιστικό Ενιαίο Μέτωπο εκδίωξης των προδοτών από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, για εθνικοποίηση ιδιωτικής υγείας – τραπεζών –  μεγάλων επιχειρήσεων, για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και του καπιταλισμού, έξοδο από ΕΕ και εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s