► ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930»!

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

Κάλεσμα ΠΕΝΕΝ: Μαζί με εργατικά Σωματεία στο δρόμο της πάλης ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 14 Απρίλη στις 12.30 στο Υπουργείο Εργασίας. http://penen.gr/

Επίσης στις 12 το μεσημέρι αντιπροσωπείες των σωματείων Ελλήνων Ηθοποιών, Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας. 

3000

Πάνοπλοι Ιταλοί στρατιώτες στο κέντρο του έρημου Μιλάνο. 

Προχτές η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργίεβα δήλωσε ότι,«περιμένουμε τη μεγαλύτερη οικονομική πτώση από τη Μεγάλη Ύφεση»της δεκαετίας του 1930. Τότε η παγκόσμια κρίση, μετα τό κραχ της Γουόλ Στριτ, οδήγησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με δεκάδες εκατομμύρια θύματα, καταστροφή της Ευρώπης και δυο ιαπωνικών πόλεων από τις αμερικανικές ατομικές βόμβες.  

Ανάφερε ότι το ΔΝΤ προσδοκούσε ότι 160 χώρες το 2020 θα είχαν αύξηση τού κατά κεφαλή εισοδήματος, αλλά με την κρίση του κοροναϊού 170 χώρες φέτος θα παρουσιάσουν μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος.

Αν και είναι τρομαχτικές αυτές οι προβλέψεις, παραμένουν υποτιμητικές της κρίσης που μόλις άρχισε. Δεν πρόκειται για μια άλλη μια τεράστια κρίση, αλλά τη διαδικασία της θανάσιμης αγωνίας του καπιταλισμού που πνίγεται από τα εκατοντάδες τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Πριν από τη σημερινή κρίση, το παγκόσμιο χρέος ήταν $255 τρισεκατομμύρια, ποσοστό 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα είναι τριπλάσια χρεοκοπημένο!   

4908

Άνεργοι στην ουρά στο Λας Βέγκας των ΕΠΑ την περασμένη βδομάδα.

Η ανεργία στις ΕΠΑ είναι σοκαριστική. Πάνω από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί/ίδες απολύθηκαν αυτή τη βδομάδα. Τις τελευταίες τρεις βδομάδες της πανδημίας του κοροναϊού έχουν απολυθεί 16,8 εκατομμύρια εργάτες! Μόλις το Φλεβάρη το Γραφείο Εργατικής Στατιστικής των ΕΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η ανεργία βρισκόταν στο 3,6% το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων.

Τη βδομάδα που πέρασε το χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης κέρδισε +10% καθώς η Φεντ (Κεντρική Τράπεζα) ανακοίνωσε ότι διαθέτει $2,3 τρισεκατομμύρια για να στηρίξει την “οικονομία”.

Ο Στίβεν Ινς, κορυφαίος χρηματιστής της Axicorp σημείωσε: “Η Φεντ έχει βάλει σκοπό να κατεδαφίσει κάθε φράγμα που μπορεί να σταματήσει τη ροή πίστης (credit). Και φαίνεται ότι έχουν πολύ δυναμίτη».Ο καπιταλισμός κατρακυλά στην άβυσσο με τεράστια ταχύτητα και αν δεν ανατραπεί, θα πάρει μαζί του όλη την ανθρωπότητα σε μια κόλαση όπου η ύφεση της δεκαετίας του 1930 θα φαίνεται ως ευχάριστη εποχή.

Φωτό από τη Μέρα Δράσης 7/4: αριστερά ΑΤΤΙΚΟΝ και δεξιά ΣΩΤΗΡΙΑ νοσοκομεία.

Στην Ευρώπη η ΕΕ έχει διασπαστεί. Η ΕΕ διαλύεται καθώς τα εθνικά συμφέροντα κυριαρχούν. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Γκιουζέπε Κόντε δήλωσε την Πέμπτη ότι κρίνεται το μέλλον της ΕΕ. Η Ιταλία δεν έλαβε καμιά βοήθεια από την ΕΕ καθώς πέθαιναν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα. 

Η Τράπεζα της Γαλίας προειδοποίησε ότι η γαλική οικονομία οδεύει για τη μεγαλύτερη κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικονομία στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα βυθιστεί κατά 9,8% στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλης-Ιούνης) της χρονιάς, η μεγαλύτερη πτώση από το 1970.

Στη Βρετανία η Κυβέρνηση δανείζεται δισεκατομμύρια λίρες από την Τράπεζα της Αγγλίας για να διαχειριστεί την κρίση του κοροναϊού (Covid-19). Αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει και κρίση πολιτικής ηγεσίας και ο Τύπος δημοσιεύει άρθρα για σχηματισμό κυβέρνησης “εθνικής ενότητας”. Η προδοτική ηγεσία του Εργατικού Κόμματος δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μπεί σε μια κυβέρνηση με τον Μπόρις Τζόνσον. 

Ούτε βέβαια ο Τσίπρας, και τα άλλα ρετάλια της μπουρζουαζίας, ώστε να βοηθήσουν τον Μητσοτάκη και τον Σταϊκούρα να κρατήσουν στην ανεργία και φτώχεια την εργατική τάξη, τη νεολαία και την πλειοψηφία των αγροτών και των μικροεπαγγελματιών.

Φωτό από τη Μέρα Δράσης 7/4 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Οι εχτιμήσεις για την “επόμενη μέρα” της κρίσης στην Ελλάδα είναι επίσης τρομαχτικές με πρόβλεψη για τεράστιο ποσοστό ύφεσης σε μια συγκυρία όπου η οικονομία έχει χρεοκοπήσει από το 2008 και επιβιώνει με τα μνημόνια – τα οποία θα πρέπει να ξεπληρώνει με τόκους έως το 2060.

Δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση της κρίσης μέσα στον καπιταλισμό. Η εργατική τάξη και νεολαία καλούνται στο καθήκον δημιουργίας ενός μαζικού επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Πληροφόρηση: Πρόσφατα σχηματίστηκε ο “Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης”. Ο ιστότοπος μας ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (λειτουργεί από το 2014) και τα έντυπα μας, δεν έχουν καμιά σχέση με το “Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης”. –  

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s