► ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ, ΕΕ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΝ ΠΕΙΝΑΣ!

► Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

WSJ

Μόνο μάσκες δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζομένους στη Νέα Υόρκη και σ’ όλο τον κόσμο. Απαιτούνται σοσιαλιστικά μέτρα εθνικοποιήσεων. Φωτό WSJ

Είναι φανερό ότι η εξάπλωση του κοροναϊού στη Δύση αντιμετωπίζεται από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική με το δόγμα Τραμπ: πρώτα η οικονομία (το κέρδος) και ύστερα η υγεία του πληθυσμού!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το μεσημέρι του Σαββάτου 28/3, τα κρούσματα του κοροναϊού παγκόσμια ξεπέρασαν τις 610.000 και το επίκεντρο μετατοπίστηκε στη Νέα Υόρκη την καρδιά του καπιταλισμού με πάνω από 100.000 κρούσματα.

Όμως ο Τραμπ επιμένει “πρώτα η παραγωγή” καθώς πεθαίνουν χιλιάδες Αμερικανοί/ιδες και η ανεργία κάθε βδομάδα μετριέται σε εκατομμύρια.

Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που τύπωσε η Φεντ (κεντρική τράπεζα ΕΠΑ) για τη Γουόλ Στριτ ζέσταναν το χρηματιστήριο που ανέβηκε κατά +13,7% σε μια βδομάδα. Αλλά χτες Παρασκευή η Γουόλ Στριτ βούτηξε ξανά κατά -4%. Έχει χάσει το -15% της αξίας της μόνο στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων βδομάδων, όπως παρόμοια και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Η βίντεο-συζήτηση των 27 ηγετών των χωρών της ΕΕ την Πέμπτη 26/3 αποδείχτηκε παταγώδης αποτυχία! Ο άξονας Γερμανίας-Ολανδίας απέρριψε την απαίτηση 9 χωρών (Βέλγιο, Γαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Σλοβενία) για δημιουργία “ομολόγων κοροναϊού” από την ΕΕ (είτε από την ΕΚΤ, ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – EMS, ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΙΒ).

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει για την προσωρινή κατάργηση των Δημοσιονομικών Κανόνων (υποχρεωτικοί ισολογισμοί προϋπολογισμών), της καρδιάς δηλαδή του αντιδραστικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέβαλε τη βάρβαρη λιτότητα.

Οι Γερμανία-Ολανδία αντιδρούν στα “ομόλογα κοροναϊού” για να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση λιτότητας από τον έλεγχο τους. Επίσης αρνούνται τα “ομόλογα κοροναϊού” να εκδοθούν με χρήματα της ΕΕ, θέλουν να εκδοθούν με χρήματα των ίδιων των χωρών της ΕΕ. Αλλά χρήματα δεν υπάρχουν για την υγεία!

Ο Σταϊκούρας χτες (ΑΝΤ1) δήλωσε:  «Στα δημοσιονομικά, η ΕΕ έχει κάνει πάρα πολλά, κινήθηκε τάχιστα και σωστά, καταργώντας ουσιαστικά τους δημοσιονομικούς κανόνες για όλους. Το θέμα είναι ότι για να κάνεις δαπάνες, πρέπει να υπάρχουν χρήματα, τα οποία στην Ευρώπη αναζητούνται και είναι λίγα».  

DB3E51CB-F29F-4FB5-A297-E0A8CEA8DA1F

Γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία με το μήνυμα “ελπίζω να τα καταφέρω”. Φωτό συνδικάτο USB (μέλος της ΠΣΟ)

Η ουσία είναι ότι η ΕΕ και κάθε χώρα είναι χρεοκοπημένες από την παγκόσμια τραπεζική κατάρρευση του 2008. Ο καπιταλισμός επιβιώνει ως ζόμπι με την εχτύπωση πλασματικού χρήματος («ποσοτική χαλάρωση») που έχει φουσκώσει σε καλοσιαίες διαστάσεις τη «φούσκα» χρέους.

Όπως ομολόγησε ο Σταϊκούρας, «μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 212.059 επιχειρήσεις με 321.860 εργαζόμενους είχαν υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για στήριξη», δηλαδή «στήριξη» με 800 ευρό για ενάμισυ μήνα!Μάλιστα ο Σταϊκούρας υπερηφανεύτηκε ότι «αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μια ανάσχεση των απολύσεων»!

Το γεγονός είναι ότι η χούντα Μητσοτάκη έχει «πετύχει» όχι μόνο την απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων αλλά και την ένταξη αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων επιπλέον σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με μισθούς μειωμένους κατά -50%!   

Με δικαιολογία τον κοροναϊό η χούντα Μητσοτάκη επιβάλλει με διατάγματα μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών, ενώ χρηματοδοτεί σκανδαλωδώς την ιδιωτική υγεία και αρνείται να προσφέρει σε γιατρού και νοσηλευτές τις απαρίτητες φόρμες, μάσκες, γάντια και μηχανήματα για τον πόεμο ενάντια στον κοροναϊό.

Ο πληθυσμός έχει περιοριστεί με διχτατορικό διάταγμα μέσα στα σπίτια για την αποφυγή μόλυνσης, ο τρόπος προφύλαξης που εφάρμοζαν στον Μεσαίωνα. Κανένα πρόγραμμα μαζικών τεστ στον πληθυσμό, αλλά εφαρμογή μεσαιωνικών μεθόδων!

Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις ομολογούν ότι θα πάρουν κι άλλα διχτατορικά μέτρα περιορισμού της Δημοκρατίας τα οποία και θα παραμείνουν για μήνες! Είναι βέβαιο ότι σκοπός τους είναι τα διχτατορικά μέτρα “έκτακτης ανάγκης”, με μαζική ανεργία και μισθούς πείνας, να τα μονιμοποιήσουν με το στρατό στους δρόμους.

Η εργατική τάξη και νεολαία χτυπιέται από τον απόλυτο ταξικό πόλεμο βαραβαρότητας των άρχουσων τάξεων που διχτατορικά επιβάλουν να πληρώσουν την κρίση οι εργάτες και οι αγρότες με εκατομμύρια θανάτους! 

Μ’ αυτό το δόγμα Τραμπ προσπαθούν να σώσουν το σάπιο σύστημα τους που μας οδηγεί στη βαρβαρότητα.

Feature-sit-in-prisoners

Οικογένειες Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στην καθιερωμένη βδομαδιάτικη διαμαρτυρία τους στα γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη Αλ Μπιρέχ. Κατηγορούν τις αρχές του Ισραήλ ότι δεν παίρνει μέτρα προστασίας των φυλακισμένων από τον κοροναϊό. Φωτό The News Line

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία να οργανώσουν στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές την υγεία και προφύλαξη του λαού σε συνεργασία με τα σωματεία των γιατρών και νοσηλευτών, και με τα εργατικά συνδικάτα να συντονίσουν την κινητοποίηση ενάντια στα διχτατορικά μέτρα απολύσεων και μείωσης μισθών των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.

Τα εργατικά συνδικάτα με την πάλη τους – με καταλήψεις και απεργίες – μπορούν σήμερα να σταματήσουν τις απολύσεις και τη επιβολή μισθών πέινας, με πρόγραμμα την ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, και την εφαρμογή σοσιαλιστικών μέτρων: εθνικοποίησης του κλάδου ιδιωτικής υγείας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για την επιβίωση των εργαζομένων και της νεολαίας απαιτείται η ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη, της ΕΕ και του καπιταλισμού. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s