► ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

kinhtopoihsh-euaggelismos-11

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία εργαζομένων στον “Ευαγγελισμό”. Φωτό 902.gr 

«Εγώ και το τμήμα μου ξέρουμε τι μας περιμένει και κρατάμε Θερμοπύλες, θα πέσουμε ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ για τους συνανθρώπους μας, το μόνο που σας παρακαλώ όταν όλα τελειώσουν ΤΣΑΚΙΣΤΕ αυτούς που μας σκότωσαν. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» – ανάρτηση, Τρίτη 24/3, στο facebook του Διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανασίου Κιτσάκου.

Τα κρούσματα του κοροναϊού σ’ όλο τον κόσμο χτες Πέμπτη 7 μ.μ. ξεπέρασαν τα 500.000, ενώ υπήρξαν 49.500 κρούσματα την Τετάρτη 25/3, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Στις ΕΠΑ τα περισότερα κρούσματα. Στην Ελλάδα συνεχίζεται επίσης η εξάπλωση του κοροναϊού με 26 νεκρούς, 71 νέα κρούσματα και συνολικά 892 έως την Πέμπτη βράδυ.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών) καταγγέλει το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη – και της ΕΕ – και τονίζει ότι δεν υπάρχει, «Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική “θωράκιση” του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας». [η ανακοίνωση στο τέλος της ανάρτησης]

Στις ΕΠΑ την περασμένη βδομάδα σημειώθηκε ρεκόρ ανεργίας καθώς 3.280.000 υπόγραψαν στα ταμεία ανεργίας, ενώ την προ-προηγούμενη βδομάδα είχαν υπογράψει 281.000.

Στην ΕΕ οι απολύσεις και η ανεργία επίσης εξαπλώνονται όπως ο κοροναϊός. Για να προλάβουν εξεγέρσεις οι κυβερνήσεις σε Γαλία, Γερμανία, Βρετανία κ.α. ανακοίνωσαν ότι θα πληρώσουν στους εργαζόμενους 80%-100% των μισθών τους σ’ όσους/ες απολυθούν.

4908

Άνεργοι χτες στην ουρά στο γραφείο One-Stop Career Center στο Λας Βέγκας των ΕΠΑ. Φωτό John Locher.

Στην Ελλάδα οι απολύσεις είναι πολλές χιλιάδες ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο Αθήνας, στις αεροπορικές εταιρείες, ενώ σε ΔΕΗ, ενέργεια απολύονται οι “ενοικιαζόμενοι”. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την Παρασκευή 20/3, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλουν μειώσεις μισθών κατά 50%, με εναλλάξ εργασία των εργαζομένων, και να τους τοποθετούν σ’ όποιο πόστο θέλουν.

Εργατικά σωματεία καταγγέλουν την πολιτική της κυβέρνησης – που επαυξάνεται από την ασυδοσία των αφεντικών – καθώς επίσης την άρνηση των επιχειρηματιών να δώσουν στους/στις εργαζομένους/ες φόρμες, γάντια, μάσκες προστασίας. Επίσης καταγγέλουν την απουσία προστασίας και νοσήλευσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων, στους άστεγους και στις φυλακές. 

Προχτές Τετάρτη 9 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Σλοβενία) με γράμμα τους στον Πρόεδρο της ΕΕ Σαρλ Μισέλ απαίτησαν τη δημιουργία “ομολόγων κοροναϊού” τα οποία θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) χωρίς επιβάρυνση των κρατών. Αυτές οι χώρες έχουν την υποστήριξη της Προέδρου της ΕΚΤ Κ. Λαγκάρντ.

Αλλά αυτό το σχέδιο αντικρούεται από την Ολανδία, και άλλες χώρες, και από τον Πρόεδρο του EMS Γερμανό Κ. Ρέγκλινγκ που ακολουθούν την πολιτική του Προέδρου των ΕΠΑ Ντ. Τραμπ ο οποίος βάζει την οικονομία (τα κέρδη των καπιταλιστών) πάνω από τις ζωές εκατομμυρίων. Οι διαφορές μέσα στην ΕΕ φάνηκαν και στο Γιουρογκρούπ της περασμένης Τρίτης.      

Αυτά τα θέματα συζήτησαν χτες Πέμπτη σε βίντεο-συνάντηση οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ και δεν υπήρξε καμιά συμφωνία!

Μετά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που τύπωσε η Φεντ και τα δισεκατομμύρια ευρό από την ΕΕ, η Γουόλ Στριτ ακολούθησε ανοδική πορεία (σύνολο +8,8% Τετάρτη και Πέμπτη) όπως και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις δυο τελευταίες μέρες (Φρανκφούρτη +3%, Παρίσι +7%, Λονδίνο +6,7% και Μιλάνο +2,4%). Στην Αθήνα χτές Πέμπτη το χρηματιστήριο ανέβηκε κατά +3,78%, αλλά στο Τόκιο (που πολλές φορές αποκαλύπτει τί θα ακολουθήσει) το χρηματιστήριο είχε πτώση -4,5%.

Καθώς ο Τραμπ και οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να σώσουν τον καταρρέοντα σάπιο καπιταλισμό, επιβάλουν διχτατορικά μέτρα. Η χούντα Μητσοτάκη απαγόρευσε την κυκλοφορία με την αστυνομία να ελέγχει τους πολίτες, ενώ στις ευρωπαϊκές πόλεις περιπολούν οπλισμένοι στρατιώτες καθώς έχουν “ανασταλεί” βασικά δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα.

Για τους τραπεζίτες, τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους ο κοροναϊός είναι η δικαιολογία για την επιβολή της “κατάστασης εθνικής ανάγκης” και τη διάλυση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι άρχουσες τάξεις προετοιμάζουν με τον στρατό και την αστυνομία και όλα τα εργαλεία καταστολής των κρατικών μηχανισμών απόλυτο ταξικό πόλεμο ενάντια στις εργατική τάξη και νεολαία για να επωμιστούν και πληρώσουν την κρίση.

Με πλήρη συνείδηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα διάφορα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, όπως και οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές σε ΓΣΕΕ και άλλού, συναινούν στα διχτατορικά μέτρα, παρά τις διαμαρτυρίες τους για τα μάτια του κόσμου.

DSC06769

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας, 19/3. Φωτό Ε.Α. 

Στην Ελλάδα, όπως σ’ όλη την Ευρώπη, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να οργανώσουν στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές την υγεία και προφύλαξη του λαού μαζί με τα σωματεία των γιατρών και νοσηλευτών, και να συντονίσουν την αντίσταση στα διχτατορικά μέτρα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων

Οι Επιτροπές Αγώνα στους τόπους δουλειάς να καλέσουν σε απεργίες και καταλήψεις ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών, για την ακύρωση των μνημονίων και για την ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη που είναι ανίκανη να διαφυλάξει την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. –

Δελτίο τύπου ΟΕΝΓΕ για την τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας

Αθήνα 26 Μαρτίου 2020, Α.Π: 10161.

” Την Τρίτη 24/3 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη.

Οι υπουργοί υγείας αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί «επιχειρησιακής ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ξέχασαν» ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν.

Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καμία δέσμευση:

Για την επίταξη ΤΩΡΑ, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Για την επίταξη ΤΩΡΑ των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Για την απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Για διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

Καμία δέσμευση:

Για τον διορισμό ΤΩΡΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ.

Για τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Καμία απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!

Έχει σοβαρές ευθύνες Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όταν με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Όταν δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία.

Έχει ευθύνη Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όταν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παζαρεύει με τους εμπόρους της υγείας οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ «ΟΧΥΡΟ ΖΩΗΣ».

ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ! ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

ΟΕΝΓΕ ” =

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s