► ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ – ΩΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

► ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ!

Wall St en24 news

Από τη σημερινή κατάρρευση της Γουόλ Στριτ. Φωτό en24 news.

Η συνεχής εξάπλωση του κοροναϊού που ενεργεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού – με κατάρρευση της παραγωγής, μεταφορών και κατανάλωσης – έχει οδηγήσει στον καταποντισμό των χρηματιστηρίων του πλανήτη.

Χτες Πέμπτη η Γουόλ Στριτ διαλύθηκε με -9,99% (η χειρότερη πτώση από τον Οχτώβρη 1987), παρά την επέμβαση της Φεντ με $1,5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Μετά την επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας η Γουόλ Στριτ έπεσε ακόμη περισσότερο!  

Στο Σίτι του Λονδίνου το χρηματιστήριο κατέρρευσε κατά -10,87% και εδώ η μεγαλύτερη πτώση από τον Οχτώβρη 1987. Το Σίτι έχει χάσει σχεδόν 30% της αξίας του μόνο τις τελευταίες τρεις βδομάδες!

Χτες η κατάρρευση άρχισε με το -4,41% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ακολούθησε η χειρότερη μέρα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στη Φρανκφούρτη -12,24%, η μεγαλύτερη πτώση από το 1989. Το γερμανικό χρηματιστήριο έχει χάσει σχεδόν 31% από την αρχή της χρονιάς.

Τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία τους γνώρισαν χτες τα χρηματιστήρια στο Παρίσι -12,28% και στο Μιλάνο -16,92%!

Τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου κατέρρευσαν καθώς οι τραπεζίτες και καπιταλιστές θεώρησαν ανεπαρκή και επικίνδυνα τα μέτρα του Προέδρου Τραμπ (απαγόρευση πτήσεων στις ΕΠΑ) και των άλλων κυβερνήσεων. Οι μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (Φεντ, Αγγλίας, ΕΚΤ χτές και σήμερα) και τα 120 δισ. ευρό που προσφέρει η ΕΚΤ (αγορά ομολόγων με “ποσοτική χαλάρωση”), όπως και το $1,5 τρισ. της Φεντ, δεν ικανοποίησαν τους τραπεζίτες και σπεκουλαδόρους!    

Προχτές αντιπρόσωπος της ελβετικής τράπεζας UBS είχε δηλώσει ότι αν συνεχιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού (Covid-19) τότε τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν ακόμη και -20%. Ήδη σε μια μέρα έχασαν -10%!

DSC06597

Από την απεργιακή πορεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Αθήνα στις 18 Φλεβάρη. Φωτό Ε.Α.

Μερικοί ψύχραιμοι αναλυτές διερωτήθηκαν τί θα κάνει η Φεντ και η ΕΚΤ αν η κατάρρευση συνεχιστεί;

Η απάντηση θα είναι βίαιης πολιτικής φύσης. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν με διχτατορικά μέτρα να συντρίψουν τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων – ήδη Ιρλανδία και Ολανδία απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους, και περισσοτέρων των 500 στους δρόμους, ενώ η Σκοτία το “εξετάζει”.

Στην Αθήνα ο γενικός δείχτης καταποντίστηκε με -10,61% και ο τραπεζικός δείχτης κατά -16,2%. Το χρηματιστήριο Αθήνας έχει χάσει -41,25% της αξίας τους από τις αρχές της χρονιάς!

Οι κυριώτεροι οικονομικοί δείχτες, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σχηματικά δείχνουν την εικόνα του καταποντισμού πριν τη χρηματιστηριακή κατάρρευση: συνεχείς μεγάλες μειώσεις της βιομηχανικής παραγωγής (Οχτώβρης -0,4%, Νοέμβρης -9,0%, Δεκέμβρης -4,5%, Γενάρης -1,2%),αύξηση της ανεργίας (στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 0.4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2019) και συνεχής πτώση του ΑΕΠ (+2,8% το 2ο τρίμηνο του 2019, +2,3% στο 3ο τρίμηνο και μόλις +1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019).

Το μνημονιακό πλεόνασμα 3% είναι τώρα αδύνατο να επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει αδυναμία πληρωμών μισθών, συντάξεων και των δόσεων και τόκων των μνημονιακών δανείων. Η ΕΕ, οι τραπεζίτες και η χούντα Μητσοτάκη ετοιμάζουν ολοσχερή πόλεμο ενάντια στους εργαζομένους και τη νεολαία για να αποφευχθεί η κατάρρευση της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας.  

fullsizeoutput_cee

Από τη δυναμική και μαζική πορεία στην Αθήνα της 5ης Μάρτη ενάντια σε ΕΕ και χούντα Μητσοτάκη. Οι απεργίες της 19ης Μάρτη και της ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή Μητσοτάκη και για άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με διοίκηση των νοσοκομείων από επιτροπές εργαζομένων. Φωτό Ε.Α.

Η απεργία της Πέμπτη 19 Μάρτη, που έχουν οργανώσει πρωτοβάθμια σωματεία, έχει τεράστια σημασία. Η χούντα Μητοστάκη θα προσπαθήσει να την απαγορεύσει. Τα εργατικά σωματεία και τα αριστερά κόμματα καλούνται να αγωνιστούν για την επιτυχία της απεργίας ως τη συνέχεια των μαζικών ταξικών κινητοποιήσεων της 18ης Φλεβάρη και της 5ης Μάρτη.

Η 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία για τις 7 Απρίλη τώρα πρέπει να συντονιστεί με την απεργία της 19ης Μάρτη και να οργανωθεί ο αγώνας για την πλήρη λειτουργία όλων των μονάδων εντατικής θεραπείας και για την εθνικοποίηση των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Οι αγωνιστές στην ΠΟΕΔΗΝ και στα σωματεία των γιατρών πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις υποταγμένες ηγεσίες και να συγκροτήσουν επιτροπές για να αναλάβουν τη διεύθυνση και διαχείριση νοσοκομείων και όλου του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτός είναι ο δρόμος για την προστασία της δημόσιας υγείας!    

Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ και οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου κατατρόπωσαν τα ΜΑΤ. Τώρα είναι η στιγμή κλιμάκωσης του αγώνα για τη συντριβή των μνημονίων, διάλυσης των ΜΑΤ και ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.

Για την οργάνωση μια τέτοιας πορείας νίκης απαιτείται η ενότητα της εργατικής τάξης και νεολαίας και ο συντονισμός της πάλης από μια Πανεργατική Πανελλαδική συνέλευση.

Ζούμε ιστορικές στιγμές, την περίοδο κατάρρευσης του παρωχημένου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, είναι ώρα για την ανατροπή του!      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s