► Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΠΑ, ΕΕ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΑΣΙΑ!

ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ!

3933

Άποψη από το χρηματιστήριο της Σεούλ, Ν. Κορέα. Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει περιοριστεί κατά πολύ εξ αιτίας της έλλειψης ανταλλαχτικών από την Κίνα. Φωτό Ahn Young-joon.

Η μεγαλύτερη βουτιά των χρηματιστηρίων σ’ όλο τον κόσμο από το 2008 σημειώθηκε αυτή τη βδομάδα καθώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, που προμηθεύει ανταλλαχτικά στις κύριες βιομηχανικές χώρες (ΕΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, Κορέα, Βρετανία κ.α.), έχει καταρρεύσει.

Οι τομείς αυτοκινητοβιομηχανίας, υπολογιστών, ταξιδιών – συγκοινωνιών, τουρισμού – διασκέδασης, ακριβών καταναλωτικών αγαθών έχουν ιδιαίτερα χτυπηθεί. 

Περισσότερα από $5 τρισεκατομμύρια εξανεμίστηκαν από την αξία των κυριώτερων χρηματιστηρίων του κόσμου. Την Πέμπτη η Γουόλ Στριτ (Ντάου Τζόουνς) έχασε περίπου 1.200 μονάδες, η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Χτες Παρασκευή η Γουόλ Στριτ έχασε -1,39% και όλη τη βδομάδα -10,46%!

Το Σίτι του Λονδίνου έχασε 11,32% της αξίας του την περασμένη βδομάδα, δηλαδή περίπου £206 δισεκατομμύρια, με πτώση 3,18% την Παρασκευή.

Σφαγή σ’ όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευώπης: Φρανκφούρτη – 10,14% τη βδομάδα, -3,86% χτες Παρασκευή. Παρίσι -9,82% τη βδομάδα, -3.38% την Παρασκευή. Μιλάνο -7,29% τη βδομάδα, -3,58% την Παρασκευή.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέρρευσε την Παρασκευή -6,31%, ενώ όλη τη βδομάδα έχασε 21%. Οι μετοχές των τραπεζών έχασαν σε μια βδομάδα το 31% της αξίας τους.  

Είναι τέτοια η κατάρρευση που χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τράπεζες ξεπουλούσαν όσο-όσο τα πολύτιμα μέταλλα που κρατούσαν με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι τιμές τους: Χρυσός -3,49%, Ασήμι -5,94%, Πλατίνα -4,62%, Παλάντιουμ -9,66%!

Οι τιμές του πετρέλαιου βούτηξαν κατά 10% παγκόσμια καθώς περιορίστηκε αρκετά η ζήτηση.

Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων αντανακλά την εξαιρετικά αδύναμη καπιταλιστική οικονομία που δεν έχει ξεπεράσει την κρίση του 2008. Η εξάπλωση του κοροναϊού τη βρήκε σε μια περίοδο ύφεσης στα κυριώτερα βιομηχανικά κράτη. Τώρα αυτή η ύφεση θα ενταθεί.

Οι οικονομίες της Βρετανίας και Γερμανίας σημείωσαν 0% αύξηση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ οι οικονομίες της Γαλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας σημείωσαν πτώση -0,1% έως -0,2% του ΑΕΠ. Στις ΕΠΑ υπήρξε αύξηση +0,5% του ΑΕΠ, ενώ στον Καναδά αναιμική αύξηση +0,1% του ΑΕΠ.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος θα ενταθεί με την εξάπλωση του κοροναϊού και θα οδηγήσει τα αφεντικά και τους ιμπεριαλιστές σε νέες επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη και νεολαία και πολέμους.

Τα δημόσια συστήματα υγείας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια πανδημία καθώς έχουν ήδη περιοριστεί από τις συνεχείς περικοπές.  

Οι κρατικές αρχές εκμεταλεύονται την εξάπλωση του κοροναϊού και σπέρνουν πανικό ώστε να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη λιτότητα.

Το κάθηκον των εργαζομένων είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας με αγώνα για την ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων που διαλύουν τα δημόσια νοσοκομεία. –

a82de14ffb1b76c02b7142bfc4b75966_xl

Από τη χτεσινή (Παρασκευή) επιχείριση των ΜΑΤ ενάντια στους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ οδός Πατησίων. Φωτό από left.gr

ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΑΔΥ!

Την Παρασκευή βράδυ διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν για μια ακόμη φορά στην ΑΣΟΕΕ (Οικονομική Πανεπιστήμιο) την ώρα που γινόταν πάρτι του Συλλόγου Φοιτητών!  

Τα ΜΑΤ με δακρυγόν και κροτίδες καπνού λάμψης προσπάθησαν να μπουν στο χτίριο της Σχολής. Απωθήθηκαν από τους φοιτητές. Έξω από το χτίριο συγκροτήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης που ανάγκασε τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν.

foitites-euelpidon_0

Από τη διαδήλωση φοιτητών στα δικαστήρια την Παρασκευή. Η δίκη των 6 συλληφθέντων φοιτητών και μιας μαθήτριας την Παρσκευή στα δικαστήρια Ευελπίδων αναβλήθηκε για τις 12 Μάρτη. Οι φοιτητές είχαν συλληφθεί στην οδό Πανόρμου την Τετάρτη μετά την επίθεση των ΜΑΤ,  Κατηγορούνται για “αντίσταση κατά της αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια, σωματικές βλάβες και απόπειρα σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς, οπλοφορία και οπλοχρησία”! Κανένα μέλος των ΜΑΤ δεν κατηγορείται από τους εισαγγελείς για τη βία Φωτό 902.gr.

Η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ:

“Στις 21:00 ολοκληρώθηκε η κατάληψη του ΦΣ με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου, και για λίγο ακόμα συνεχιζόταν γλέντι οικονομικής ενίσχυσης των συλληφθέντων της πορείας στις 26/2 μεταξύ αυτών και φοιτητή της ΑΣΟΕΕ. Δυνάμεις των ΜΑΤ αναίτια έριξαν χημικά και κρότου λάμψης στη σχολή και έχουν εγκλωβίσει πάνω από 150 φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ περικυκλώνοντας το κτήριο. Αυτή τη στιγμή για άλλη μια φορά φοιτητές είναι όμηροι μέσα στην ΑΣΟΕΕ! Ο φοιτητικός σύλλογος απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής για να φύγουν οι φοιτητές με ασφάλεια! Σε κλειστό χώρο συνωστισμένοι εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονται σε κίνδυνο! Είμαστε φοιτητές όχι τρομοκράτες!
Athens University of Economics and Business Athens University of Economics and Business #ΑΣΟΕΕ #ΜΑΤ #ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Διαδώστε παντού τη δημοσίευση!! Χρειαζόμαστε βοήθεια!
Φοιτητικός Σύλλογος ΑΣΟΕΕ” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s