► “ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ 5.500 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΝΕΟΙ” – ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΔ

► ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΜΕ ΣΣΕ ΠΑΝΤΟΥ! ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ! 

fullsizeoutput_965

Από τη σημερινή απεργιακή πορεία των εργαζομένων στο Ειδικό Πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Φωτό Ε.Α.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ (5.500 πτυχιούχοι 22-29 χρονών) συμμετείχαν στη σημερινή απεργιακή πορεία από τα Προπύλαια στο Υπουργείο Εργασίας που οργάνψσε το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του προγράμματος. Η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύηει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι εργαζόμενοι/ες έχουν ξεκινήσει αγώνα για να κρατήσουν τις δουλειές τους από τον περασμένο Οχτώβρη.

Οι εργαζόμενοι/ες στο Ειδικό Πρόγραμμα ζητούν να μην απολυθεί καμιά/κανένας εργαζόμενος/η καθώς προσφέρουν απαραίτητη και αναγκαίη εργασία σε υπηρεσίες κύρια υπουργείων και ασφαλιστικών ταμείων.

Η χούντα Μητσοτάκη διακήρυξε κυνικά ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα. Σήμερα, 22/1 άρχισαν να λήγουν οι πρώτες συμβάσεις και να απολύονται νέοι/ες επιστήμονες.

Στο Υπουργείο Εργασίας η ΑΔΕΔΥ και αντιπροσωπεία των εργαζομένων ανάμενε συνάντηση με τον Υπουργό.   

Η ΑΔΕΔΥ ζητά άμεση παράταση των συμβάσεων, καμιά απόλυση.

Οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να αγωνίζονται μόνοι τους! Πρέπει να έχουν όλη την υποστήριξη των Εγατικών Κέντρων, Εργατικών Σωματείων και Ομοσπονδιών. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έπρεπε να κηρύξει Απεργία Διαρκείας σ’ όλο το δημόσιο τομέα γιατί, ουσιαστικά, τα ζητήματα των συμβασιούχων είναι ζητήματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και όλης της εργατικής τάξης.

Είναι τεράστιο σφάλμα των ηγεσιών των Ομοσπονδιών Ενέργειας (πετρέλαιο, αέριο), του ΟΤΕ, των τραπεζικών και άλλων κλάδων, που έχουν αφήσει κάθε κλάδο να αγωνίζεται μεμονωμένα.

Είναι καιρός για Ενιαίο Μέτωπο, για ενότητα στον αγώνα όλων των εργαζομένων, για οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, με μπλοκαρίσματα και καταλήψεις, ενάντια στις απολύσεις, για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ΣΣΕ. Η χούντα Μητσοτάκη προχωρά σε απολύσεις και επιθέσεις σ’ όλους τους εργαζόμενους/ες. Αυτή η κυβέρνηση άγριας μνημονιακής λιτότητας πρέπει να ανατραπεί και να συντριφτούν τα μνημόνια!

fullsizeoutput_961

Από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Φωτό Ε.Α.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την προκήρυξη των εργαζομένων στο Ειδικό Πρόγραμμα ΟΑΕΔ:

“ Εδώ και δύο μήνες οι Εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών, βρισκόμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις ενόψει της λήξης των συμβάσεών μας. […]

Η προκλητική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να πετάξει στο δρόμο 3.650 εργαζόμενους του προγράμματός μας η οποία και επιβεβαιώνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις της, αδιαφορώντας για την καθημερινή προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο και εντείνοντας την ήδη ασφυκτική κατάσταση υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, δεν θα μείνει αναπάντητη.

Θα βρουν απέναντι τους σύσσωμη την κοινωνία, θα βρουν απέναντι τους όλους και όλες εμάς, τους «ανακυκλώσιμους» εργαζόμενους, που καλύπτουμε τα κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις μνημονιακές πολιτικές τους. Με τους ανυποχώρητους αγώνες μας θα ανατρέψουμε τις πολιτικές τους και θα διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει!

Στις 22/01 ξεκινάνε να λήγουν οι πρώτες συμβάσεις των εργαζομένων του προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως τα πόστα τους στις δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται, θα αδειάσουν αφήνοντας στον «αέρα» την εξυπηρέτηση και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Εργαζόμαστε σε υπηρεσίες υγείας [Κέντρο Αιμοδοσίας, Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας κ.α.], ασφάλισης [ΕΟΠΠΥ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ κ.α.], σε πολλά Υπουργεία [Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Τουρισμού κ.α.], αλλά και σε οργανισμούς όπως ο ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση που αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες κενά στο Δημόσιο, έρχεται να προσθέσει ακόμη 3.650. Με τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας – όπως είναι και το δικό μας – προσπαθεί να «ξεγελάσει» τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους πολίτες, ώστε να καλύψει την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει ο Δημόσιος τομέας.

Όμως για ένα πράγμα να είναι σίγουροι: αν δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους για την απόλυσή μας, θα γίνουμε ο εφιάλτης τους! Αρνούμαστε να συναινέσουμε σε αυτή την πολιτική διάλυσης του δημοσίου και των εργασιακών σχέσεων και δεν θα υποχωρήσουμε! Να πούμε «φτάνει πια» με την μετανάστευση του πιο ελπιδοφόρου δυναμικού της χώρας, της νεολαία της, στο εξωτερικό! […]

Δε σταματάμε, δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε με όπλο μας την απεργία!

Διεκδικούμε:

– Άμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη [12 μήνες] για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Άμεση αναγνώριση προϋπηρεσίας και ένσημα για όλες/ους!

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

– Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

– Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας.

– Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.

– Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα.” –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s