► ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ!

► ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΤΗΡΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ!

fullsizeoutput_457

► ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ! ΕΞΩ ΕΕ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ! ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!
Ελληνικά πολεμικά πλοία θα συμμετάσχουν στην ιμπεριαλιστική αρμάδα κρατών της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γαλίας, που θα πλέουν στα στενά του Χορμούζ μεταξύ Ιράν και Ομάν. Μαζί με τα ελληνικά και γαλικά πλοιά θα είναι και πλοία από Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Ολανδία και Πορτογαλία. Στην περιοχή θα είναι και μια άλλα αρμάδα υπό την ηγεσία των ΕΠΑ με πλοία από Βρετανία, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία κ.α. Η νεολαία στην Ελλάδα πρέπει να κινητοποιηθεί ενάντια στον πόλεμο! Κανένας ναύτης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! Φωτό από την πορεία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου 17/11/2019. Φωτό Ε.Α.

verolino-germania-synanthsh

Από τη χτεσινή διάσκεψη για τη Λιβύη που οργάνωσαν τα Ενωμένα Έθνη στο Βερολίνο. Ούτε τώρα μπόρεσαν οι διχασμένοι ιμπεριαλιστές να συμφωνήσουν. 

Στη χτεσινή (Κυριακή 19/1) διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, που κάλεσαν τα Ενωμένα Έθνη, οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών κρατών της Ευρώπης (Μέρκελ, Τζόνσον, Κόντι, Μακρόν), μαζί με τον Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΕΠΑ Πομπέο, απέτυχαν παταγωδώς να συμφωνήσουν στη μοιρασιά των πετρελαίων.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν τα γειτονικά με τη Λιβύη κράτη Αλγερία και Αίγυπτος, ο ηγέτης των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΕΑΕ) που υποστηρίζει στρατιωτικά τον πολέμαρχο της Βεγγάζης Χάφταρ, και η Τουρκία που έχει στείλει μισθοφόρους και Τούρκους αξιωματικούς στην κυβέρνηση Σάραζ.  

Με τις πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και μεταξύ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας-ΕΠΑ, που απειλούν να διακόψουν τις προμήθειες προς ΕΠΑ, ΕΕ κ.α., το ποιοτικό πετρέλαιο της Λιβύης σε κοντινή απόσταση από Ισπανία, Γαλία, Ιταλία και από εκεί σε Γερμανία, έχει αποχτήσει πρωτεύοντα σημασία για την ΕΕ.

Η διάσκεψη δεν κάταφερε να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο (από το 2011) μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης (του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάραζ που είναι αναγνωρισμένη από τα Ενωμένα Έθνη) και της Βεγγάζης (του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που υποστηρίζεται από τα ΕΑΕ-Ντουμπάϊ και τη διπλανή Αίγυπτο).

Τα στρατεύματα του Χάφταρ βρίσκονται στα προάστια της Τρίπολης και έχουν αποκλείσει την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου (πετρελαιοπηγές και λιμάνια).

Lead-Lebanon-youth

Φωτό από τις συνεχιζόμενες μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις στη Βηρυτό ενάντια στην αντιδραστική και διεφθαρμένη κυβέρνηση του Λιβάνου. Παρόμοια και η πάλη στο Ιράκ ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση. Ο λαός στη Λιβύη πρέπει να εξεγερθεί και να εκδιώξει από τη χώρα τους πολέμαρχους και τους ιμπεριαλιστές .

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ τόνισε μετά τη διάσκεψη στο Βερολίνο, ότι “δεν υπήρξε σοβαρός διάλογος”. Στην ανακοίνωση της διάσκεψης αναφέρεται ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ των δυο αντίπαλων στρατών στη Λιβύη και να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που είτε προμηθεύουν όπλα είτε στρατιωτικές δυνάμεις στον Σάραζ και στον Χάφταρ. Η διάσκεψη αποφάσισε επίσης να διερευνθεί η αποστολή στρατευμάτων των Ενωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Πριν μια βδομάδα (Δευτέρα 13/1) ο Πούτιν προσπάθησε στη Μόσχα να πετύχει την υπογραφή μιας εκεχειρίας από τους Σάραζ και Χάφταρ. Ο Χάφταρ – πρώην πράχτορας της ΣΙΑ ενάντια στον Καντάφι – αρνήθηκε να υπογράψει καθώς είναι σε πλεονεχτική θέση και φαίνεται να κερδίζει την υποστήριξη των ΕΠΑ.   

Στο Βερολίνο οι ιμπεριαλιστές παρουσιάστηκαν διχασμένοι και ανήμποροι να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι διασπασμένες καθώς ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι μόνο ο εμπορικός πόλεμος του Τράμπ ενάντια στους “συμμάχους” του στην Ευρώπη, αλλά και οι μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των κύριων ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ, που βέβαια αντανακλούν την πολιτική κρίση της ΕΕ και την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Τα πετρέλαια της Λιβύης είναι αναπόσπαστο μέρος των διαρκών πολεμικών επεμβάσεων και συγκρούσεων του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεμαϊνί είναι μέρος των σχεδίων του ιμπεριαλισμού για απόλυτη κυριαρχία στην περιοχή.

Για να ξεφύγει από την τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν εδώ και χρόνια ακολουθεί ιμπεριαλιστική πολιτική στη Συρία και τώρα στη Λιβύη για να περιορίσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ.

Ο Ερντογάν στηρίζεται στη στρατηγική θέση της Τουρκίας και χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως απειλή. Γνωρίζει ότι η ΕΕ, αλλά και οι ΕΠΑ και η Ρωσία, θα τον καλοπιάνουν.

ksekinise-i-sunantisi-mitsotaki-xaftar-sti-bouli_2.w_l

Από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον στρατηγό Χάφταρ στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή 17/1.

Με υποστήριξη των ΕΠΑ, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα την Παρασκευή (17/1) – πριν αυτός πάει στο Βερολίνο – και μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας (ο οποίος είχε επισκεφτεί τον προηγούμενο Δεκέμβρη τον Χάφταρ στη Βεγγάζη) δήλωσε ότι θα σταλούν ελληνικά στρατεύματα στη Βεγγάζη, όπως ο Ερντογάν στέλνει στρατό στην Τρίπολη!

Η εργατική τάξη και η νεολαία πρέπει άμεσα να αντισταθούν με μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο με την Τουρκία και στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ των εργαζομένων ενάντια στα αντιδραστικά αντεργατικά μέτρα της χούντας Μητσοτάκη και στη βία των ΜΑΤ.

Το χρέος των εργατικών συνδικάτων και των αγωνιστών της εργατικής τάξης είναι αγώνας για την ενοποίηση των απεργιών και κινητοποιήσεων των εργαζομένων, για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας ενάντια στον πόλεμο, για τη συντριβή των μνημονίων και ανατροπής της χούντας Μητσοτάκη!

Στη σημερινή κρίσμη κατάσταση, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και αγρότες δεν έχουν κανένα κέρδος από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα πετρέλαια. Πρέπει να αντισταθούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Τουρκίας – Ελλάδας με πάλη για την ανατροπή Μητσοτάκη και Ερντογάν, για έξοδο από ΝΑΤΟ και κλείσιμο των βάσεων ΕΠΑ στην περιοχή, και να κηρύξουν τη συναδέλφωση των λαών Τουρκίας Ελλάδας. –         

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s