► ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!
► ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

► ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΤΕ: Από τη χτεσινή (Δευτέρα) απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις και με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ. Ο ΟΤΕ αρνείται και τα δυο. Η συνδικαλιστική ηγεσία έχει ρίξει όλο το βάρος της απεργίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να ασκήσει πίεση στον ΟΤΕ (!), αντί να οργανώσει πανελλαδική απεργία όλου του κλάδου με μπλοκαρίσματα, καταλήψεις κλπ. Φωτό Ε.Α.
Σύμφωνα με την εξάμηνη έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (8/1/2020), η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για ένα «κύμα συσσωρευμένου χρέους» που θα οδηγήσει σε «κακό τέλος» δηλαδή ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ καθώς ο κόσμος έχει πνιγεί στη θάλασσα του χρέους («φούσκας»).
Η έκθεση υπογραμμίζει τα προηγούμενα κύματα συσσώρευσης χρέους στα τελευταία 50 χρόνια, και καταλήγει ότι το τελευταίο κύμα, που άρχισε το 2010, είναι «η πιο μεγάλη, γρήγορη και πλατιά αύξηση» στο παγκόσμιο χρέος από τη δεκαετία του 1970.
Το 2018 το παγκόσμιο χρέος έφτασε το κολοσιαίο 230% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στις «αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες» (φρασεολογία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τις οικονομικά καταπιεσμένες χώρες κύρια σεΛ. Αμερική, Αφρική και Ασία), το χρέος έφτασε στο 170% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου $50 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, 54% υψηλότερα από το 2010.

► ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ: Από ανακοίνωση ΣΥΒΧΨ: “Την Κυριακή 19 Γενάρη 2020, μια ακόμα Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του Νόμου των «8 Κυριακών», ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε και πάλι σε απεργία στον κλάδο του βιβλίου και στα καταστήματα public του Νομού Αττικής.
Ούτε 52, ούτε 32, ούτε κι 8! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Αυξήσεις στους μισθούς – Λιγότερη δουλειά! Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας”.Το πανό του ΣΥΒΧΨ σε κινητοποίηση Διακλαδικής απεργίας, Νοέμβρης 2018. Φωτό Ε.Α.
Το 2010 οι κεντρικές τράπεζες σε ΕΠΑ, Βρετανία και ΕΕ ξεκίνησαν ένα τεράστιο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), όπου ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολάρια, λίρες και ευρό χωρίς αξία (χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό ή άλλα μέταλλα) τυπώθηκαν (διοχετεύτηκαν ηλεκτρονικά) από τις κεντρικές τράπεζες και δόθηκαν στις εθνικές και ιδιωτικές τράπεζες και σπεκουλαδόρους, για να δώσουν – υποτίθεται – δάνεια σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για να μην καταρρεύσουν.
Οι δόσεις αυτών των δανείων ξεπληρώνονται με νέα δάνεια που βέβαια προκαλούν νέο μεγαλύτερο χρέος.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι αυτή η συσσώρευση δανείων δεν οδήγησε σε οικονομική ανάπτυξη της «αληθινής οικονομίας». Οδήγησε σε σπεκουλάτσια στα χρηματιστήρια τα οποία αναβαίνουν όχι λόγω πραγματικής ανάπτυξης, αλλά λόγω διοχέτευσης σ’ αυτά των φτηνών δανείων.
Αυτό που χαραχτηρίζει τη σημερινή καταστροφική κρίση είναι ότι έχει κυριεύσει όλο τον κόσμο, όλες τις ηπείρους, με επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να συσσωρεύουν χρέος πάνω στο προηγούμενο χρέος.
Αυτό το βουνό χρέους απειλεί με κατάρρευση το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
Αν καταρρεύσουν οι «αναδυόμενες οικονομίες» – κράτη σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία – το τσουνάμι θα χτυπήσει αμέσως όλο τον κόσμο.
Ζούμε στην εποχή χρεοκοπίας κρατών και επιχειρήσεων και η μόνη λύση που προσφέρει ο καπιταλισμός είναι να υποχρεώσει με τη βία την εργατική τάξη και τους φτωχούς όλου του κόσμου να πληρώσουν τα σπασμένα! Αυτός είναι ο λόγος που φουντώνουν οι επαναστατικές εξέρσεις που βλέπουμε σ’ όλο τον κόσμο (σήμερα σε Χιλή, Εκουαδόρ, Γαλία, Τυνησία, Λίβανο, Ινδία, Ιράκ κ.α.).
Οι εργαζόμενοι/ες, νεολαία, αγρότες και συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν πικρή πείρα των δανείων από ΔΝΤ και ΕΕ για να σωθούν οι τράπεζες και ο καπιταλισμός. Με τη συγκατάθεση όλων των αστικών κομμάτων επιβλήθηκαν διχτατορικά τα βάρβαρα μνημόνια με αποτέλεσμα μαζική φτώχεια και ανεργία.
Δέκα χρόνια αργότερα ζούμε στην εποχή των κοινοβουλευτικών καθεστώτων “έκτακτης ανάγκης” με τη βία των ΜΑΤ, τα δικαστήρια απαγορεύουν απεργίες, το ΣτΕ επικυρώνει τις διαταγές της ΕΕ και των προστατών ΕΠΑ.
Αυτό συμβαίνει στον κόσμο σήμερα. Για παράδειγμα, στο Εκουαδόρ (Ισημερινό) η κυβέρνηση το Μάρτη 2019 υπόγραψε με το ΔΝΤ ένα δάνειο $4,2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ για να ξελασπώσει η δεξιά κυβέρνηση από την κρίση και να σωθεί το καπιταλιστικό σύστημα στη χώρα.
Οι όροι του δανείου επέβαλαν τεράστιες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό που οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, περισσότερη φορολογία και ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών.
Το ΔΝΤ τόνισε ότι το Εκουαδόρ θα γινόταν μια χώρα ελκυστική στους επενδυτές που έφεραν νέα δάνεια στη χώρα (οι κρατικές επιχορηγήσεις).
Η εργατική τάξη και οι φτωχοί στο Εκουαδόρ εξεγέρθηκαν ενάντια στη βάρβαρη λιτότητα του ΔΝΤ.
Παρόμοια και στη Χιλή και στο Λίβανο ενώ στη Γαλία συνεχίζονται οι μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία της χώρας.
Τη μέρα που η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποιούσε την έκθεση της (Τετάρτη 8 Γενάρη), στην Ινδία πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του κόσμουμε συμμετοχή 250 εκατομμυρίων!
Τα συνδικάτα κάλεσαν γενική απεργία ενάντια στη ρατσιστική νομοθέτηση των Μουσουλμάνων ως δεύτερης κατηγορίας πολιτών, που διαιρεί την εργατική τάξη και εξαφανίζει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων εργατών.
Το ζήτημα προφανώς είναι αυτές οι εξεγέρσεις και οι κινητοποιήσεις εκατομμυρίων σ’ όλο τον κόσμο, να νικήσουν! Αυτό σημαίνει ότι τα συνδικάτα πρέπει να αποχτήσουν επαναστατικές ηγεσίες που θα παλέψουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων με συντριβή της λιτότητας των μνημονίων και ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί τη συγκρότηση μαρξιστικών κομμάτων της Τέταρτης Διεθνούς σε κάθε χώρα για να οδηγήσουν την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση. –