► ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

► 6η ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ! – ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

► ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ Σ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΑΣ!

Lead-paris-strike

Παρίσι, απεργιακή διαδήλωση Παρασκευή 10 Γενάρη 2020. Φωτό CGT

Περίπου 1.700.000 εργαζόμενοι και νεολαία συμμετείχαν στις χτεσινές (Πέμπτη) 275 απεργιακές διαδηλώσεις σ’ όλη τη Γαλία – σύμφωνα με τη CGT – που απαίτησαν για μια ακόμη φορά την απόσυρση του πανάθλιου νομοσχέδιου τού Προέδρου Μακρόν για την καταστροφή του συστήματος συντάξεων. Στην απεργιακή πορεία του Παρισιού συμμετείχαν περίπου 370.000 διαδηλωτές, εργαζόμενοι στα τρένα, δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί κ.α.

Η Εργατική Ομοσπονδία CGT χαραχτήρισε τη χτεσινή κινητοποίηση ως «ιστορική μέρα αγώνα». Η συμμαχία των εργατικών ομοσπονδιών CGT, FO, FSU, Solidaires, MNL, UNL, Unef και CFDT έχουν οργανώσει τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων από χτες Πέμπτη μέχρι και αύριο Σάββατο (9-10-11 Γενάρη) με συγκεντρώσεις και πορείες σε κάθε πόλη της Γαλίας!

Οι μεγαλύτερες απεργίες και πορείες παρατηρούνται στο Παρίσι, στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της χώρας Τουλούζ, Μασαλία, Λιόν κ.α., στα νοσοκομεία και σχολεία, και στα κέντρα ενέργειας (διυλιστήρια, ατομικοί σταθμοί).

Στο Παρίσι οι σιδηροδρομικοί και οι εργαζόμενοι του Μετρό είναι η ραχοκοκαλιά της απεργίας και συχνά συγκρούονται με τα μισητά πραιτοριανά CRS του Προέδρου Μακρόν.

5e1718572030273d9d47ee3d

Απεργοί σιδηροδρομικοί έξω από ένα σταθμό στο Παρίσι χτες Πέμπτη 9/1/2020. Φωτό CGT

Η «μεταρρύθμιση» του Μακρόν δεν είναι παρά αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (από 62 στα 64) και σταδιακή μεγάλη μείωση των συντάξεων. Ο Μακρόν παρουσιάζει το σχέδιο του ως μια αναγκαία μεταρρύθμιση γιατί η χρηματοδότηση των συντάξεων σήμερα αντιπροσωπεύει το 14% του γαλικού προϋπολογισμού που η ΕΕ στις Βρυξέλες το θεωρεί πολύ υψηλό για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση (το χρέος της Γαλίας είναι πάνω απότο 103% του ΑΕΠ).

Οι αντιπρόσωποι των εργατικών ομοσπονδιών συνεχίζουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ με σκοπό κάποιο συμβιβασμό. Η CFDT, η πιο δεξιά από τις εργατικές ομοσπονδίες, επιμένει σ’ αυτές τις συναντήσεις.

Αλλά και όλες οι ηγεσίες των εργατικών ομοσπονδίιών, παρά το εντυπωσιακό πρόγραμμα συνεχών κινητοποιήσεων «Μέρες Πανεθνικής Δράσης», έχουν αρνηθεί τη γενική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων μ’ ένα πρόγραμμα γενικής απεργίας διαρκείας, καταλήψεων και μπλοκαρισμάτων και απαίτηση την ανατροπή του Μακρόν.  

fullsizeoutput_899

Εργαζόμενοι στα λιμάνια της περιοχής Κοτ ντ’ Αζίρ (νότια Γαλία) στη χτεσινή πορεία. Φωτό CGT

Ο ιστορικός αγώνας των Γάλων και Γαλίδων εργαζομένων είναι πανευρωπαϊκής σημασίας και πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομική κρίση χειροτερεύει.

Προχτές η έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές τής Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο χρέος οδηγεί σε “κακό τέλος” (!) με γενικευμένες χρεοκοπίες μεγάλων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να “εξυπηρετήσουν” τα χρέη τους. Αυτό θα σημάνει απολύσεις εκατομμυρίων!

Η απάντηση είναι η μετατροπή της μεγάλης απεργίας στη Γαλία σε εξέγερση ανατροπής του Μακρόν και του καπιταλιστικού συστήματος με εγκαθίδρυση εργατικής κυβέρνησης και απόσυρσης από την ΕΕ.  –   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s