► ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ!

► ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

fullsizeoutput_59b1

Από την απεργιακή κοινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς το καλοκαίρι έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην Αθήνα. Αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις και στις αλλαγές εργασιακών σχέσεων με αναγκαστικές μετάξεις σε “τράπεζες χρέους” . Οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες πιστεύουν ότι οι τράπεζες και ο καπιταλισμός ειναι βιώσιμες! Ώρα για νέα επαναστατική ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα! Φωτό Ε.Α.

Μετά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για χειροτέρευση τής παγκόσμιας κρίσης και του κινδύνου τραπεζικής κατάρρευσης από το κολοσιαίο παγκόσμιο χρέος, τώρα και η διεθνής εταιρεία οικονομικών συμβούλων Μακίνσι και Σια (McKinsey & Company) σε έκθεση της (Οχτώβρης 2019), τονίζει ότι σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της, οι περισσότερες τράπεζες στον κόσμο “μπορεί να μην είναι βιώσιμες”!

Η έρευνα αναφέρει ότι 55% των τραπεζών στον κόσμο δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε μια νέα οικονομική κρίση.

Η έρευνα τής Μακίνσι και Σια αναφέρει ότι τράπεζες σε “δύσκολες περιοχές” της Ευρώπης (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κ.α.) βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

Παρά τις τρεις “ανακεφαλαιοποιήσεις” των ελληνικών τραπεζών από το κράτος (από τα δάνεια ΕΕ-ΔΝΤ) ύψους – 100-140 δισ. ευρό! – οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι σε πορεία κατάρρευσης.

Τώρα ο Μητσοτάκης προσπαθεί να σώσει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες με μαζικές κατασχέσεις μαγαζιών και σπιτιών, και νέες τραπεζικές χρεώσεις ώστε να μειωθούν τα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών σε “ημέτερους” σπεκουλαδόρους. Και ετοιμάζει νέα ανακεφαλαιοποίηση!

Οι ελληνικές τράπεζες φαλήρισαν καθώς με την οικονομική κατάρρευση του 2008-9 το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος χρεοκόπησε.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις που συμφώνησαν να επιβάλουν τα καταστροφικά για το λαό μνημόνια με διχτατορικά διατάγματα-νόμους – που συντάσσονται στις Βρυξέλες – είναι κι αυτές πολιτικά χρεοκοπημένες.

Για να επιβιώσουν, πρέπει να ακολουθούν τις διαταγές της ΕΕ!

1200px-Frankfurt_Deutsche_Bank_Headquarters.20140221

Οι δίδυμοι Πύργοι τής Βαβέλ της Ντόϊτσε Μπανκ στη Φρανκφούρτη. Χάρτινοι πύργοι που καταρρέουν από την παγκόσμια κρίση χρέους! Φωτό Ντόϊτζε Μπανκ 

Την Παρασκευή η μετοχή της τράπεζας HSBC στο Λονδίνο έχασε σημαντικό μέρος της αξίας της καθώς ανακοινώθηκε μείωση των κερδών της τράπεζας. Η HSBC ανακοίνωσε απολύσεις σχεδόν 5.000 υπαλλήλων ενώ η Ντόϊτσε Μπανκ ανακοίνωσε απολύσεις 18.000 υπαλλήλων και η γαλική Σοσιετέ Ζενεράλ 1.600. Τα κέρδη της Σίτιμπανκ και όλων των αμερικανικών τραπεζών καταρρέουν. Τα ίδια και χειρότερα στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι η συνεχής συρρίκνωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και ο απελπισμένος εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ ενάντια σε ΕΕ, Κϊνα, Ιαπωνία και άλλα κράτη.

Αυτή η επιδείνωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, και η συνειδητοποίηση ότι τουλάχιστον 55% του συνόλου των τραπεζών στον κόσμο μπορεί κυριολεχτικά να εξαφανιστούν άμεσα (όπως αναφέρει η έκθεση της Μακίνσι και Σια), έχει αναγκάσει τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό και τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις στην εργατική τάξη, νεολαία, αγρότες και μικρομεσαίους. 

Η χούντα Μητσοτάκη θέλει να εξαφανίσει τους τομείς δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας για να σωθούν οι τράπεζες και ο καπιταλισμός!

Οι εξεγέρσεις σε μια σειρά χώρες από τη νότια Αμερική μέχρι το Λίβανο και το Ιράκ, οφείλονται στην αντίσταση των εργαζομένων στα καπιταλιστικά μέτρα βάρβαρης λιτότητας και καταστολής.

DSC06032

Οι αγωνιστές της νέας γενιάς πρέπει να αναλάβουν την ηγεσία του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος για επαναστατική ανατροπή της χούντας Μητσοτάκη και του καπιταλισμού. Φωτό Ε.Α. 

Για να νικήσει η αντίσταση και οι εξεγέρσεις των εργαζομένων, πρέπει να ανατραπούν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, πρέπει στην Ελλάδα η εργατική τάξη και η νεολαία να οργανωθεί σε μια ενοποιημένη δύναμη δράσης με την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Αυτό σημαίνει ανηλεής πάλη για την εκδίωξη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες, αλλά και αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά πεσιμιστικά ιδεολογήματα του ΚΚΕ και των Αριστερών κομμάτων ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμοι για ανατροπές!

Εδώ είναι και η ουσία όλου του σημερινού αγώνα: οι εργαζόμενοι της νεώτερης γενιάς πρέπει να οργανωθούν σε μια επαναστατική δύναμη για τη νίκη, σ’ ένα επαναστατικό μαζικό κόμμα ανατροπής του καπιταλισμού. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s