► ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ!

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ!

EL PRAT Monday phto AP

Από τη διαδήλωση ενάντια στη φυλάκιση των ηγετών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελόνης την περασμένη Δευτέρα. Φωτό ΑΡ.

Τεράστιες διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων νεολαίας και εργαζομένων πραγματοποιούνται στη Βαρκελόνη από την περασμένη Δευτέρα μετά την καταδίκη εννέα Καταλανών πολιτικών ηγετών σε φυλάκιση 9-11 χρόνων από ισπανικό δικαστήριο στη Μαδρίτη. 

Πέντε μαζικές πορείες έχουν ξεκινήσει από πόλεις της Καταλονίας που θα φτάσουν αύριο Παρασκευή στη Βαρκελόνη όπου έχει κηρυχτεί γενική απεργία.

Τη Δευτέρα οι διαδηλωτές απέκλεισαν το αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελόνης και την Τρίτη και Τετάρτη οργάνωσαν πορείες στη Βαρκελόνη απαιτώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και ανεξάρτητη δημοκρατία για την Καταλονία.

Σ’ όλες αυτές τις κινητοποιήσεις οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις ένοπλες δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν χημικά και συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές. 

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ απείλησε τους διαδηλωτές με εφαρμογή του διχτατορικού νόμου 155 που αφαιρεί την αυτονομία της Καταλονίας και η διοίκηση περνά στα χέρια της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ έχει αποτύχει να συγκροτήσει κυβέρνηση και νέες εκλογές κηρύχτηκαν στην Ισπανία για τις 10 Νοέμβρη. Ο Σάντσεθ επίσης απέτυχε να συμβιβαστεί με τους Καταλανούς ηγέτες που επιμένουν σ’ ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Καταλονίας, ανεξάρτητης από το Βασίλειο της Ισπανίας.

DSC05093

REPUBLICA, σημαίες και συνθήματα για Δημοκρατία στην Καταλονία στην πόλη Βικ. Φωτό Ε.Α.

Οι φυλακισμένοι Καταλανοί ηγέτες και η σημερινή κυβέρνηση της Καταλονίας κάλεσαν σε διαμαρτυρίες χωρίς βιαιότητες.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τα κόμματα που καλούν σε ανεξαρτησία της Καταλονίας κέρδισαν την πλειοψηφία στην Καταλονία.

Πρέπει όμως να τονιστεί ότι οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων της καταλανικής μπουρζουαζίας είναι υπέρ της ΕΕ, όπως ο εξόριστος πρώην ηγέτης Κάρλες Πουντζεμόντ.

Μόνο το αντι-καπιταλιστικό κόμμα της Λαϊκής Ενότητας CUP (με μόνο 4 βουλευτές στη βουλή της Καταλονίας) – που ενώνει σοσιαλιστές, μαρξιστές και αναρχικούς – έχει καλέσει για μια σοσιαλιστική ανεξάρτητη δημοκρατία της Καταλονίας.

DSC05205

REPUBLICA – σύνθημα στην πόλη Μπεσαλού της Καταλονίας. Φωτό Ε.Α.

Το κολοσιαίο κίνημα ανεξαρτησίας στην Καταλονία είναι αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης και ουσιαστικής χρεοκοπίας των τραπεζών σε Ισπανία και Καταλονία.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν βάρβαρα μέτρα λιτότητας από το 2012 στην Ισπανία για να σώσουν τον καπιταλισμό. Η ανεργία σε Ισπανία-Καταλονία είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα. 

Παρά την καταστολή του καπιταλιστικού ισπανικού κράτους, το επαναστατικό εξεγερτικό κίνημα στην Καταλονία αναπτύσσεται στη βάση εγκαθίδρυσης Δημοκρατίας. Αυτό είναι και το αίτημα της εργατικής τάξης και νεολαίας σ’ όλη την Ισπανία, και ο συνδετικός κρίκος των κινητοποιήσεων και απεργιών των εργαζομένων.

Τα κόμματα της εργατικής τάξης πρέπει να καλέσουν σε συνεχείς κινητοποιήσεις και γενική απεργία διαρκείας για εγκαθίδρυση σοσιαλιστικής δημοκρατίας στην Καταλονία και στην Ισπανία. –

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s