► ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ.

902 β

Το γλυπτό “Ρωγμές” του Αντώνη Μυρωδιά που στήθηκε στη Γυάρο/Γιούρα το Σάββατο από το ΚΚΕ. Φωτό 902.gr

Το περασμένο Σάββατο 12 Οχτώβρη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε εκδήλωση στη Γυάρο, το ξερονήσι τόπος φυλάκισης και εξορίας πολιτικών κρατουμένων, όπου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου “Ρωγμές” του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά.

Το γλυπτό επιλέχτηκε, μετά από πανελλήνιο ανοιχτό διαγωνισμό, από την ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια συγκυρία όπου οι ακροδεξιοί στην Ελλάδα απαιτούν την εγκατάσταση στα ξερονήσια νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες.  

Το γλυπτό “Ρωγμές” αποτελείται από δυο χαλύβδινους στύλους σε σχήμα Γ, ύψους περίπου 11-12 μ., πάνω στους οποίους έχουν τοποθετηθεί ανοδείξωτα κομμάτια μετάλλου σε σχήμα πρίσματος, 21 όσα και τα χρόνια λειτουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης στο νησί. Γύρω από τη μεταλλική κατασκευή χτίστηκαν δυο τοίχοι πάνω στους οποίους τοποθετήθηκαν λαμαρίνες με τα ονόματα των πολιτικών κρατουμένων.

Σε συνέντευξη του (Ριζοσπάστης 14-15/9/2019) ο Μυρωδιάς δήλωσε ότι έφιαξε “ένα έργο σημαντικό, εμβληματικό, που να ανανεώνει και λίγο το λεξιλόγιο της μνημειακής και στρατευμένης τέχνης”.  

Τόνισε ότι ο σκουριασμένος χάλυβας του μνημείου συμβολίζει το παλαιό και πεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα ενώ τα λαμπερά πρίσματα συμβολίζουν το καινούργιο. “Μια ιδεολογία, η οποία είναι αναλλοίωτη. Μια ιδεολογία που κάποια στιγμή θα δημιουργήσει τη ρωγμή και θα ανατρέψει το προηγούμενο οικοδόμημα”.

Αυτοί όμως οι συμβολισμοί για τους οποίους μιλά ο Μυρωδιάς, δεν είναι ορατοί. Πρόκειται για δυο στύλους μετάλλου που μπορούν να “συμβολίζουν” σχεδόν οτιδήποτε. Το έργο του Μυρωδιά δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορία, τη βαρβαρότητα του στρατόπεδου συγκέντρωσης και την αντίσταση των αγωνιστών. Ο Μυρωδιάς προσπάθησε να συσχετίσει το έργο του με τα Γιούρα προσθέτοντας τους δυο τοίχους με τα ονόματα των κρατουμένων που όμως δεν έχουν καμιά οργανική ενότητα με τους δυο στύλους.

902 α

Εικόνα από το εσωτερικό χτιρίου από στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Γιούρα/Γυάρο. Φωτό 902.gr

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να στήσει ένα μνημείο στα Γιούρα παρουσιάζεται ως μια αναγκαία πράξη τιμής στους αγωνιστές. Αλλά μνημείο είναι τα ίδια τα Γιούρα, το νησί και τα χτίρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Τα χτίρια στα Γιούρα καταρρέουν καθώς το αστικό κράτος τα έχει αφήσει να καταστραφούν. Αυτό που προέχει είναι η άμεση προστασία και συντήρηση των χτιρίων και η δημιουργία ενός μουσείου. Δεν χρειαζόταν κανένα μνημείο πάνω στο μνημείο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ προσπαθεί να εκμεταλευτεί το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο της θυσίας των μελών και υποστηριχτών του και να μονοπωλήσει την αντίσταση και τους αγώνες τής εργατικής τάξης, αγροτιάς και νεολαίας. –  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s