► ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ!

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!

nyse

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το κέντρο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της “φούσκας” χρέους. Φωτό NYSE.

Από τις χώρες της ομάδας G7 (οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες στο κόσμο) η Γερμανία και η Βρετανία βρίσκονται σε ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.

Από τις υπόλοιπες χώρες της G7, η Ιταλία με 0% βαδίζει στην ύφεση, η Γαλία σημείωσε οριακή άνοδο του ΑΕΠ 0,3%, όπως και η Ιαπωνία με 0,4% και οι ΕΠΑ με 0,5% την ίδια περίοδο. Ο Καναδάς, η μικρότερη οικονομία της G7, σημείωσε άνοδο 0,9% του ΑΕΠ. 

Αυτές είναι οι χειρότερες επιδόσεις αυτών των κρατών από την περίοδο κατάρρευσης του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος το 2008.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 το παγκόσμιο χρέος (σύφωνα με το ΔΝΤ) ανέβηκε στα $246,5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, μια αύξηση $3 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ από το προηγούμενο τρίμηνο, και έφτασε το 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πρόκειται για μια αστρονομικού μεγέθους “φούσκα” χρέους κρατών, τραπεζών, επιχειρήσεων και οικογενειών. 

Όταν “σκάσει” αυτή η “φούσκα” χρέους το παγκόσμιο τραπεζικό συστήμα θα διαλυθεί και η ανθρωπότητα θα πέσει στην κόλαση πολέμων και βαρβαρότητας.  

DSC05248

Από τη φετεινή Πρωτομαγιάτικη πορεία 20.000 στη Βαρκελώνη που οργάνωσαν οι CCOO και CGT. Εργάτες της ΝΙΣΑΝ αγωνίζονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις. Φωτό Ε.Α.

Η φετεινή πορεία ύφεσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων, η βάση της καπιταλιστικής οικονομίας των αναπτυγμένων κρατών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής Ένωσης Βιομηχάνων και Πωλητών Αυτοκινήτων, στη Γερμανία με τις υψηλότερες εξαγωγές αυτοκινήτων της Ευρώπης, οι πωλήσεις το 2018 μειώθηκαν 4% και στους πρώτους έξι μήνες φέτος κατά 14%. Η μια στις δυο θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας βρίσκεται σε κίνδυνο!  

Στη Βρετανία η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε πάνω από 10% το 8-14 συνεχείς μήνες, ενώ τον Οχτώβρη 2008-2009 είχε μειωθεί συνεχώς για 13 μήνες. Η Φορντ και η Χόντα ανακοίνωσαν κλείσιμο εργοστασίων στη Βρετανία, ενώ η Νισάν και η Τζάγκουαρ – Λαντ Ρόβερ ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις εργατών, και η γαλική εταιρεία PSA Group θέλει να κλείσει το εργοστάσιο κατασκευής των Βόξχολ. 

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία στη Βρετανία αντί να οργανώνει καταλήψεις των εργοστασίων και να απαιτεί εθνικοποίηση, συναντήθηκε με υπουργούς της αντιδραστικής κυβέρνησης των Τόρις (Συντηρητικών) για να τους ζητήσει μέτρα υπέρ των αυτοκινητοβιομηχανιών!

Στις ΕΠΑ οι πωλήσεις ιδιωτικών επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 9%, ενώ στη Γαλία κατά 1,8%.

ml exarxeia

Από τα πρόσφατα πογκρόμ ΜΑΤ και άλλων ειδικών δυνάμεων του “επιτελικού κράτους” του Μητσοτάκη, ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες, νεολαία και φοιτητές στα Εξάρχεια. Φωτό Μάριος Λώλος.

Στην Ιταλία η πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων έπεσαν κατά 0,1% (Ιούλης 8 – Ιούλης 9). Η κολοσιαία οικονομική και πολιτική κρίση της χώρας αντανακλά την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο φασίστας ρατσιστής Σαλβίνι της Λίγκας απαίτησε εκλογές για να κυβερνήσει μόνος του στη βάση ρατσιστικής πολιτικής και αντιπαλότητας με την ΕΕ καθώς ζητά – ουσιαστικά – να διαγράψει η ΕΕ τα τεράστια δάνεια των ιταλικών τραπεζών. Έτσι ο Σαλβίνι πιστεύει ότι θα μπορούσε να δώσει ψίχουλα στην εργατική τάξη και να αναπτύξει την ιταλική βιομηχανία με τις χωρίς χρέη τράπεζες.

Σ’ αυτό το σχέδιο του Σαλβίνι αντιτάχτηκε η ΕΕ και πέτυχε να συμφιλιώσει τους πολιτικούς αντίπαλους, το κόμμα των Πέντε Αστέρων και το φανατικά ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.        

Ανακοινώθηκε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος με τον ίδιο πρωθυπουργό Κόντε. Βασικός σκοπός του Κόντε είναι να υποτάξει πλήρως την Ιταλία στις Βρυξέλες, όπως έκανε ο Τσίπρας στην Ελλάδα, και οι ιταλικές χρεοκοπημένες τράπεζες να πληρώσουν τα χρέη τους στις γαλικές και γερμανικές τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί κατάρρευση της οικονομίας στην ΕΕ.

Σ’ αυτή τη νέα φάση ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής κρίσης σ’ όλη την ΕΕ, καθώς η Βρετανία θα αποχωρήσει στο τέλος Οχτώβρη, δημιουργούνται συνθήκες τεράστιων και επαναστατικών ταξικών συγκρούσεων.  

fullsizeoutput_5cb9

Από τη φοιτητική πορεία ενάντια στο νόμο κατάργησης του Ακαδημαϊκού Ασύλου. Οι φοιτητές και η νεολαία πρέπει να συγκροτήσουν τη νέα πενανασταική ηγεσία της αντίστασης και εξέγερσης ενάντια στα μνημόνια και σε ΕΕ και Μητσοτάκη.  Φωτό Ε.Α.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και το διχτατορικό μνημονιακό “επιτελικό κράτος” θα προσπαθήσει να επιβιώσει με βία, μαζική ανεργία και επιβολή μεγαλύτερης φτώχειας.

Η νεολαία και η εργατική τάξη πρέπει να οργανώσουν την επαναστατική αντίσταση και εξέγερση στα σχέδια ΕΕ και Μητσοτάκη.

Μόνο η ενοποιημένη συντονισμένη δράση της νεολαίας, της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, μπορεί να ανοίξει το δρόμο της νίκης με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα, για την ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης Μητσοτάκη και συντριβής των μνημονίων.  

Οι αγωνιστές πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση Πανελλαδικής Εργατικής Συνέλευσης με αντιπροσώπους από εργατικά και αγροτικά σωματεία, νεολαία, φοιτητές, συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες, για το συντονισμό της πάλης ενάντια στο “επιτελικό κράτος” βίας του Μητσοτάκη.

Σε κάθε περιοχή πρέπει να συγκροτηθούν Συμβούλια Δράσης (Λαϊκές Συνελεύσεις) για την ενότητα όλων των κατοίκων στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια και στις επιθέσεις ΜΑΤ και φασιστών-ρατσιστών.

Για να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην ανατροπή του καπιταλισμού, με έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, με εγκαθίδρυση εργατικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης στηριγμένης στα Συμβούλια Δράσης. – 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s