► ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΜΠΙΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΠΡΕΞΙΤ!

► Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΥΦΕΣΗ! Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΞΙΤ!

No-deal-better-DSC_0039

Από διαδήλωση στο Λονδίνο υπέρ του Μπρέξιτ, Μάρτης 2019. Φωτό The News Line.

Καθώς η βρετανική οικονομία βούτηξε στην ύφεση (το ΑΕΠ στο -0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019) και το χρηματιστήριο του Σίτι στην άβυσσο (-4,45% από την 1 Ιούλη) παρά την “ποσοτική χαλάρωση”, ο Τζέρεμι Κόρμπιν – ο “αριστερός” ηγέτης του Εργατικού Κόμματος – όχι μόνο υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά τώρα και μια κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” για να αποτραπεί το Μπρέξιτ που αποφάσισε ο βρετανικός λαός με δημοψήφισμα τον Ιούνη 2016!

Τις τελευταίες μέρες ο Τζον Μακντόνελ, ο αρ. 2 ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, και ο Δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Χαν ζήτησαν δημόσια τη σύμπραξη των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, των Τόρις (Συντηρητικών), των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών και των εθνικιστών Σκοτσέζων που υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για το σχηματισμό “Εθνικής Κυβέρνησης”!

Ο Τόρις Πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού Μπόρις Τζόνσον έχει διακυρήξει επανειλημμένα ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οχτώβρη, αλλά παράλληλα συζητά με τις Βρυξέλες για ένα συμβιβασμό.

Η βρετανική άρχουσα τάξη έχει διασπαστεί καθώς απέτυχε να επιλύσει την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και χρεοκόπησε τις τράπεζες και ιδιαίτερα τη βιομηχανία αυτοκινήτων. Στην Ευροζώνη σημειώθηκε επίσης μείωση του ΑΕΠ από +0,4% στο πρώτο τρίμηνο, σε +0,2% στο δεύτερο.   

Αυτή η ιστορική διάσπαση της άρχουσας τάξης, που οδήγησε στο δημοψήφισμα, έχει μετατραπεί σε μια κολοσιαία κρίση του πολιτικού συστήματος του καπιταλιστικού Κοινοβουλευτισμού, στη χώρα που πρώτη το εφάρμοσε. Όλες οι αδυναμίες και αντιφάσεις του Κοινοβουλευτισμού, από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου πριν 4 αιώνες, κυριαρχούν στην πολιτική.

Το Σίτι και οι βιομήχανοι δεν θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον αλλά ούτε τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Με την υποστήριξη κύρια των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και της αριστοκρατίας της μεγάλης περιουσίας, ο εξαιρετικά αντιδραστικός Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι σε συμμαχία με τις ΕΠΑ και τις πρώην αποικιακές χώρες της Βρετανίας (Αυστραλία, Καναδά, Ινδία, Πακιστάν κ.α.) θα μπορέσει να επιβιώσει.

Αλλά στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, το κυρίαρχο δόγμα είναι ο σώζων εαυτώ σωθήτω. Και οι ΕΠΑ και η Αυστραλία έχουν δηλώσει ότι προτεραιότητα είναι οι χώρες τους και όχι η παραπαίουσα Βρετανία. Ο εμπορικός πόλεμος και οι κυρώσεις του Τραμπ κυριαρχούν σήμερα όχι μόνο ενάντια στην Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα, αλλά και ενάντια στους “συμμάχους” Βρετανία και ΕΕ.        

Η συνωμοσία του Εργατικού Κόμματος και όλων των υποστηριχτών της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, επικεντρώνεται στο φθινόπωρο με την εκδίωξη τού Τόρι Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με ψήφο μη-εμπιστοσύνης, την προκήρυξη εκλογών και – ελπίζουν – και σχηματισμό μιας “Εθνικής Κυβέρνησης”.

Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος αφού ανέτρεψε την επίσημη πολιτική αποδοχής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για Μπρέξιτ, τώρα προχωρά χέρι με χέρι με το Σίτι του Λονδίνου σ’ ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.  

fullsizeoutput_583a

Από την Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση των εργατικών σωματείων στο Λονδίνο. Το μπλόκο του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (WRP) με το πανό τους να απαιτεί έξοδο από την ΕΕ και πάλη για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης. Φωτο the News Line

Η εργατική τάξη που ψήφισε Μπρέξιτ κατάφερε ένα τεράστιο πλήγμα στο βρετανικό καπιταλισμό. Τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμόσει η ίδια με τη δράση της το δημοκρατικό αποτέλεσμα.

Στη Βρετανία εξελίσσεται μια ιστορική μάχη μεταξύ των υποστηριχτών της ΕΕ στο Κοινοβούλιο και στο λαό (κύρια την εργατική τάξη). Γι’ αυτό σήμερα στη Βρετανία γίνεται τόση συζήτηση σ’ όλα τα ΜΜΕ για τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο όταν οι επαναστάτες του Κρόμγουελ δημόσια δίκασαν και εκτέλεσαν τον βασιλιά στο κέντρο του Λονδίνου.

Η διάλυση της βιομηχανίας, το κλείσιμο αλυσίδων εμπορικών επειχειρήσεων, η καταστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα υψηλά νοίκια και η έλλειψη στέγης για τους νέους και τις οικογένειες, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, δημιούργησαν μαζική ανεργία και φτώχεια και οδηγούν τους εργαζομένους και τη νεολαία στον επαναστατικό δρόμο της εξέγερσης ενάντια στο σάπιο και παρωχημένο καπιταλιστικό σύστημα.  

Το όπλο της εργατικής τάξης στη Βρετανία, οργανωμένης σε υψηλό βαθμό στα συνδικάτα, είναι η Γενική Απεργία για να επιβάλλει το Μπρέξιτ, να διαλύσει τα αντιδραστικά σχέδια του Μπόρις Τζόνσον και τις συνωμοσίες του Τζέρεμι Κόρμπιν, για να ανοίξει ο δρόμος στην εξουσία των Εργατικών Συμβουλίων και στα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης.

Σ’ αυτή την προοπτική απαραίτητη είναι η μεταμόρφωση του Επαναστατικού Κόμματος των Εργατών – το βρετανικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς – σε μαζικό κόμμα ηγεσίας της εργατικής τάξης. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s