► Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Η ΔΕΗ ΤΗ ΒΓΑΖΕΙ ΔΕΝ ΤΗ ΒΓΑΖΕΙ»!

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ – ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

DSC03284

Πανό του σωματείου Σπάρτακος από τη δυτική Μακεδονία στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα τον Απρίλη 2018.  Φωτό Ε.Α.

Σε χτεσινές του δηλώσεις (Παρασκευή) σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη «μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας» με ξεπούλημα της περιουσίας της ΔΕΗ (σταθμοί ενέργειας, ορυχεία κ.α.) και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Με κυνικό τρόπο ο Χατζηδάκης δήλωσε ότι «Η εταιρεία τη βγάζει δεν τη βγάζει» και αναφέρθηκε θετικά στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» της κυβέρνησης Σαμαρά (2014).

Στο χρηματιστήριο Αθήνας η μετοχή της ΔΕΗ βούτηξε κατά -3,9%.

Για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ το Υπερταμείο (δηλαδή οι υπερκυρίαρχοι ΕΕ και ΔΝΤ) επέλεξε τον Γιώργο Στάσση μέχρι σήμερα Διευθύνοντα Σύμβουλο της ιταλικής «Εnel Romania SrL» στο Βουκουρέστι, ο άνθρωπος που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ Ρουμανίας.

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις 22 Ιούλη είχε καταγγείλει ότι, «Το σχέδιο ‘διάσωσης’ που εξήγγειλε ο κ. Χατζιδάκης [που] οδηγεί στο ξεπούλημα των ασημικών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας. Διαφωνούμε απόλυτα με τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Διαφωνούμε με την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Θεωρούμε ότι τα δίκτυα Διανομής και Μεταφοράς, που αποτελούν μονοπωλιακή δραστηριότητα και έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».

Στην ανακοίνωση η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν ανάγγειλε ούτε την παραμικρή κινητοποίηση διαμαρτυρίας!

Η παράταξη της Δεξιάς στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλοσόρισε το σχέδιο ξεπουλήματος του Χατζηδάκη, και σήμερα ο Υπουργός έδωσε την απάντηση του στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαιτεί μια νέα συνάντηση με τον Υπουργό – αυτή είναι η πολιτική της στη σημερινή τεράστια κρίση της ΔΕΗ που αφορά το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και αγροτιάς και την καρδιά της ελληνικής οικονομίας!

Για να δικαιολογήσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, ο Χατζηδάκης έβγαλε στη φόρα τις βρωμιές και τις συνωμοσίες ιδιωτικοποίησης της Κυβέρνησης Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ:    

«Συμφώνησαν [η Κυβέρνηση Τσίπρα] να κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50%. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους».

ΜΕΓΑΛΠ ΚΥΡΙΑΚΗ kageneio-megalopolis.gr

Από τη μαζική συγκέντρωση στη Μεγαλόπολη απεργών ΔΕΗ και των υποστηριχτών τους τον Απρίλη 2018. Φωτό kafeneio-megalopolis.gr

Είναι γνωστό ότι την «απελευθέρωση» της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις επέβαλε η ΕΕ ως απαραίτητο στοιχείο του Φιλελευθερισμού, της κυριαρχίας της «ελεύθερης αγοράς» των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ υπάκουσε στις διαταγές των επικυρίαρχων όπως κάνει τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Νέας Δημοκρατίας.

Ο Χατζηδάκης δεν δίστασε να τονίσει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα αυξηθούν, με δικαιολογία τη μείωση του ΦΠΑ. Έτσι πασάρει πελάτες στις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας NRG, Protergia, ELPEDISON και πολλές άλλες των Ολιγαρχών Βαρδιδογιάννη, Λάτση, Μυτιληναίου, αδερφών Καλλιτσάντση κ.α.

Ο Χατζηδάκης με αλλαζονική διάθεση από την εκλογική νίκη της Δεξιάς, επιβεβαίωσε ότι στη συμμαχία ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, θα συμμετέχουν και οι ΕΠΑ. Ο Χατζηδάκης τόνισε ότι στη συνάντηση του στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΕΠΑ Φράνσις Φάνον, «θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό East Med που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία».

Ο αγωγός σύνδεσης East Med Ισραήλ-Ιταλίας είναι μια μπαρούφα προπαγάνδας. Ένας τέτοιος αγωγός θα έχει κολοσσιαίο κόστος και δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Οι συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, έχουν διαταχτεί από τις ΕΠΑ για υποστήριξη του Ισραήλ και απομόνωση των πηγών ενέργειας Συρίας, Ιράν, Ρωσίας.

Ο Χατζηδάκης ανάφερε ότι για τις γεωτρήσεις σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα υπογραφούν συμβόλαια με την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλική TOTAL. Ο Υπουργός ομολόγησε ότι πρώτα με γεωτρήσεις πρέπει να επιβεβαιωθούν τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογοναθράκων και θα χρειαστούν 4–7 χρόνια ερευνών και οργάνωσης. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στην προστασία θάλασσας και ακτών.

fullsizeoutput_3d9f

Το πανό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην απεργιακή πορεία στην Αθήνα τον Απρίλη 2018. Φωτό Ε.Α.

Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει καθήκον να οργανώσει άμεσα κινητοποιήσεις με καταλήψεις και μπλοκαρίσματα, σ’ όλη την επιχείρηση απ’ όλους τους εργαζομένους ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, ακριβό ρεύμα και καταστροφή της φύσης.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πρέπει άμεσα να καλέσει τη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, στις πολυεθνικές εταιρείες όπως την «Πάουερ» κ.α. Η παραγωγή και διανομή ενέργειας και φυσικού αέριου πρέπει να είναι δημόσιες και να ελέγχονται από τους εργαζόμενους.

Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ να αγωνίζονται μόνοι τους!

Τα σχέδια ΕΕ-Κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μπορούν να ακυρωθούν με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, για τη συντριβή των μνημονίων και ανατροπή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για την οργάνωση της Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας απαιτούνται συνελεύσεις σ’ όλη την Ελλάδα εργαζομένων και νεολαίας για το σχηματισμό Συμβουλίων Δράσης – Λαϊκών Συνελεύσεων για την ενότητα και συντονισμό της δύναμης της εργατικής τάξης.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s