► ΕΠΙΘΕΣΗ-ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΕ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΟΜΑΝ – ΟΙ ΕΠΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ!

ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ!

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

2000

Ένα από τα τάνκερ στις φλόγες στον κόλπο του Ομάν την περασμένη Πέμπτη. Φωτό ΑΡ.

Την Πέμπτη το πρωί στο ιαπωνικό τάνκερ Κοκούκα Κουράτζεους και στο νορβηγικό Φροντ Αλτέρ, που έπλεαν στο κόλπο του Ομάν (μεταξύ Ομάν και Ιράν), σημειώθηκαν εκρήξεις στα πλαϊνά και των δυο πλοίων και ξέσπασε πυρκαγιά. Οι ιδιοχτήτριες εταιρείες δήλωσαν ότι τις εκρήξεις προκάλεσαν είτε τορπίλες είτε νάρκες.

Ιρανικά πολεμικά πλοία διέσωσαν όλους τους ναυτικούς.

Μετά τις εκρήξεις στα τάνκερ η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 4%. Στα χρηματιστήρια της Γουόλ Στριτ και του Σίτι του Λονδίνου σημειώθηκε μικρή πτώση.

Από τον κόλπο του Ομάν και τα Στενά του Χορμούζ διαπλέουν δεκάδες τάνκερ κάθε μέρα που μεταφέρουν πετρέλαιο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις στα τάνκερ οι ΕΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις. Οι ΕΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα μαυρόασπρο βίντεο που δείχνει ένα μικρό πλοίο στο πλάϊ ενός άγνωστου τάνκερ ως «τεκμήριο».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΕΠΑ Μαϊκ Πομπέο δήλωσε ότι το «Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις». Με τις ΕΠΑ συντάχτηκαν η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία. Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Ζουμπεΐρ και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικός Τζέρεμι Χάντ δήλωσαν ότι συμφωνούν με τον Πομπέο. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις εκρήξεις στα δυο τάνκερ με το Ιράν. 

fullsizeoutput_58da

Μαχητές του στρατού του Ιράν. Πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αμερικανική εισβολή. Φωτό Getty Images

Τον προηγούμενο μήνα οι ΕΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν για μια έκρηξη σ’ ένα άλλο τάνκερ.

Οι εκρήξεις στα δυο τάνκερ σημειώθηκαν την ώρα που ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πραγματοποιούσε στην Τεχεράνη επίσημες συνομιλίες με τον Ηγέτη της Ιρανικής Επανάστασης Αγιατόλα Χαμενέϊ. Θα ήταν απόλυτη τρέλλα το Ιράν να επιτεθεί σε ιαπωνικό τάνκερ όταν ο Ιάπωνος Πρωθυπουργός συναντούσε τον Ηγέτη του Ιράν

Ποιοί λοιπόν κερδίζουν από τέτοιες επιθέσεις; Μόνο οι ιμπεριαλιστές ΕΠΑ και Βρετανία και οι συμμαχοί τους φεουδάρχες στη Σαουδική Αραβία και στα κρατίδια του κόλπου. Αυτοί ανυπομονούν να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για να χτυπήσουν το Ιράν.

fullsizeoutput_58d9

Τα νέα γενιάς μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν το Ιράν. Φωτό Υπουργείο Άμυνας ΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιμπεριαλιστές επιτέθηκαν στο Ιράκ με τα γκεμπελικά ψέμματα για «όπλα μαζικής καταστροφής» που υποτίθεται κατείχε ο Σαντάμ Χουζσεΐν. Τέτοια όπλα ποτέ δεν αποκαλύφτηκαν ενώ ο πόλεμος ΕΠΑ-Βρετανίας ενάντια στο Ιράκ κηρύχτηκε παράνομος αφού δεν υποστηρίχτηκε από τα Ενωμένα Έθνη.

Τον Αύγουστο 1964 οι ΕΠΑ σκηνοθέτησαν «επίθεση τορπιλακάτων» του Βιετ-νάμ ενάντια σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο, όπως παραδέχτηκε αργότερα ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΕΠΑ ΜακΝαμάρα. Η δήθεν «επίθεση» χρησιμοποιήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για γενικευμένη επέμβαση στο Νότιο Βιέτ-ναμ.

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ενωμένα Έθνη ανακοίνωσε ότι οι ΕΠΑ και οι σύμμαχοι τους πρέπει να σταματήσουν τις συνωμοσίες και τα ψέμματα στην περιοχή του κόλπου.

Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και οι ΕΠΑ σήμερα είναι οι τρείς κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο με 10,5, 10 και 9,2 βαρέλια το μήνα αντίστοιχα. Ακολουθούν το Ιράκ, η Κίνα και ο Καναδάς με 4,3, 4,1 και 3,8 εκατομ. βαρέλια το μήνα αντίστοιχα. Το Ιράν παράγει 3,5 εκατομ. βαρέλια το μήνα.

Οι ΕΠΑ έχουν βάλει το Ιράν στο στόχαστρο για να διασφαλίσουν τον έλεγχο σε όσο περισσότερη παραγωγή πετρελαίου και να επιβάλουν τη σύμμαχο τους Σαουδική Αραβία ως το χωροφύλακα της περιοχής. Σκοπεύουν στη δημιουργία ενός καρτέλ πετρελαίου με υψηλές τιμές, κάτι που δεν αρέσει καθόλου σε χώρες όπως η Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία – και άλλες – που προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο.

Η υποταγή και οικονομική καταστροφή του Ιράν – όπως της Λιβύης και του Ιράκ – θα δώσει βάσεις στις ΕΠΑ για τον στρατηγικό τους στόχο την περικύκλωση και επίθεση ενάντια στη Ρωσία.

Ο Τραμπ θεωρεί ότι με την πολεμική πολιτική του θα επιβάλλει την απόλυτη κυριαρχία των ΕΠΑ και παράλληλα θα περιορίσει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων μέσα στις ΕΠΑ ενάντια στη φτώχεια και την καταπίεση.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 20:3:

Ο ιμπεριαλιστής Πομπέο και τα τσιράκια του τον περασμένο Μάρτη στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ όλο χαμόγελα! Στην Παλαιστίνη και στη Γάζα συνεχίζεται ο εγκλεισμός και οι δολοφονίες από το σιονιστικό στρατό. Φωτό Γραφείο Έλληνα Πρωθυπουργού

Με την πολιτική “Πρώτα η Αμερική” ουσιαστικά ο Τραμπ εξάγει την οικονομική κρίση των ΕΠΑ σ’ όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των τραπεζών και του καπιταλισμού.

Είναι μια πολιτική που οδήγησε στον εμπορικό πόλεμο και στη χειροτέρευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και σε πολιτικές συγκρούσεις με την ΕΕ και την Κίνα.

Με τις οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν και σ’ όσους διατηρούν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, ο Τραμπ σκοπεύει στην υποταγή όλων στα αμερικανικά συμφέροντα. Γι’ αυτό ετοιμάζει τη μετατροπή του οικονομικού πολέμου ενάντια στο Ιράν σε πολεμική σύρραξη.

Στα σχέδια των ΕΠΑ είναι πλήρως υποταγμένη η μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα της ελληνικής μπουρζουαζίας ΝΔ, ΚΙΝΑΛ.

Η τεράστια ΝΑΤΟ-αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη και οι βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο είναι σε πλήρη ετοιμότητα για επίθεση στο Ιράν, στη Συρία, στην Παλαιστίνη και στους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Οι εργαζόμενοι, νεολαία και τα εργατικά σωματεία στην Ελλάδα, Κύπρο και σε ΕΠΑ και Βρετανία πρέπει να αναλάβουν απεργιακή δράση ενάντια στα πολεμικά σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Οι στρατιωτικές βάσεις πρέπει να κλείσουν και το ΝΑΤΟ να διαλυθεί – αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή ενάντια στην ειρήνη και πρόοδο όλου του κόσμου.

Πηγή των πολέμων είναι το σάπιο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που πρέπει να ανατραπεί με τη σοσιαλιστική επανάσταση. –

DSC08363

Από τη συναυλία στη Δραπετσώνα το Σάββατο βράδυ 15/6 αφιέρωμα στον Πάνο Τζαβέλλα. Φωτό Α.Η.

► ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΧΤΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΡΓΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ  

Για τα 10 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη, ποιητή, τραγουδοποιού και μαχητή του Δημοκρατικύ Στρατού Πάνου Τζαβέλλα (Κοζάνη 1925 – Πειραιάς 2009), οργανώθηκε από την σύντροφο του Νατάσσα Παπαδοπούλου μια εξαιρετική συναυλία παρουσίασης του έργου του, αλλά και δημοτικών τραγουδιών της περιοχής Κοζάνης και τραγουδιών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη συναυλία συμμετείχαν μουσικοί και γνωστοί κορυφαίοι τραγουδιστές (Μαχαιρίτσας, Χαλκιάς) που είχαν συνεργαστεί με τον Πάνο από τη δεκαετία του 1970.

Ο χώρος συναυλιών στο Πάρκο Εργατιάς (πρώην Λιπάσματα) ήταν κατάμεστος από εργατικές οικογένειες της περιοχής αλλά και από Πειραιά και Αθήνα.

Στα επαναστατικά τραγούδια του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ υπήρξε ενθουσιώδης συμμετοχή του κοινού με συνθήματα “Αθάνατος” για τον Άρη Βελουχιώτη. – 

αφίσα

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s