► ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!

ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ – ΟΙ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ!

fullsizeoutput_5a39

Από τη σημερινή συγκέντρωση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας στο Υπουργείο Εργασίας. Απαιτούν κλαδική ΣΣΕ. Φωτό Ε.Α.

Εκατοντάδες εργάτες/τριες από τα εργοστάσια Frigoglass (Αχαΐα) και Mellon (Φάληρο), και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας συγκεντρώθηκαν σήμερα Πέμπτη στο Υπουργείο Εργασίας (οδός Σταδίου) στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή ΣΣΕ για όλους με αυξήσεις και εργατικά δικαιώματα.

Η ιδιοχτησία της Frigoglass (πολυεθνική κατασκευής ψυγείων και υαλουργίας) θέλει να απολύσεις όλους τους 90 περίπου εργαζομένους, να κλείσει το εργοστάσιο στην Πάτρα και να το μεταφέρει σε κάποια άλλη χώρα, όπως έκαναν οι Κοκα-κόλα κ.α. εταιρείες.

Στη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων της Frigoglass συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΕΚΠ και ο Δήμαρχος της πόλης Πελεκίδης.

Η διεύθυνση της Mellon Tecnhologies (εταιρεία παροχής εργολαβικών εργαζομένων) αρνείται τη ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους/νες, οι οποίοι βρίσκονται σε 48ωρη απεργία (Πέμπτη-Παρασκευή).

Αύριο Παρασκευή το πρωί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύσης στον αγώνα των εργαζομένων στα γραφεία της Εταιρείας στο Φάληρο (οδός Πειραιώς 74).

Μετά από τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον ΓΓ του Υπουργείο Εργασίας Νεφελούδη, συμφωνήθηκε τριμερής συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιούνη.

Μετά από Συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΑ, συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ κ.α. με διάφορες μορφές εργασίας) για προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Στην αντιπροσωπεία μίλησε ο Κώστας Ζιώγας από την Ομοσπονδία Οικοδόμων.    

DSC05430

Το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο Frigoglass Πάτρας, στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου, Φωτό Ε.Α.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας αναφέρει σε ανακοίνωση της:

«Η ΟΜΕ, εδώ και ένα τρίμηνο και στα πλαίσια του Ν. 1876/90 έχει καταθέσει εξώδικα προς τον Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε.

Η εργοδοτική πλευρά επιδεικνύοντας πλήρη αδιαλλαξία και θέτοντας συνεχώς εκβιαστικά διλλήμματα, όρους και προαπαιτούμενα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της ισχύουσας ΣΣΕ ως κλαδική και απαιτώντας την εξαίρεση ειδικοτήτων του κλάδου από την ΣΣΕ, αρνείται να διαπραγματευτεί επί της ουσίας μη έχοντας απαντήσει σε κανένα απολύτως από τα αιτήματα που της έχουν τεθεί.

Η κωλυσιεργία του ΣΜΕ στοχεύει στην λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ, η οποία έχει κηρυχτεί από το Υπουργείο εργασίας υποχρεωτικά εφαρμόσιμη για όλο το κλάδο και παράλληλα με τη προσφυγή του ΣΜΕ στο ΣτΕ επιχειρείται η ανατροπή της Υπουργικής Απόφασης.

Τέλος έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένους χώρους δεν εφαρμόστηκε πλήρως η ισχύουσα ΣΣΕ, ενώ σε άλλους πέρα από τις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με την συστηματική παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές φορές εργατικά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα».

Συγκέντρωση μεταλλωρύχων πραγματοποιήθηκε σήμερα και στη Μεγαλόπολη.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Εργασίας, των εργατών και των μεταλλωρύχων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των απεργιών και κινητοποιήσεων των εργαζομένων σ’ όλη την Ελλάδα ενάντια στις μαζικές απολύσεις, ελαστικές/εργολαβικές σχέσεις εργασίας, για την υπογραφή ΣΣΕ.

Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες κλάδων εργαζομένων, με συγκεντρώσεις διμαρτυρίας, δεν αρκούν για τη νίκη. Οι εργαζόμενοι απέναντι τους έχουν το ενωμένο μέτωπο της μνημονιακής αντίδρασης ΕΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ που θέλουν να καταστρέψουν κάθε δικαίωμα που κέρδισε η εργατική τάξη, και να επιβάλουν παντού “εργολαβικούς” και μισθούς πείνας.

Για να νικήσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να ενοποιηθούν όλες οι κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία των αγωνιστών συνδικαλιστών, ώστε άμεσα τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες να κηρύξουν παν-πειραϊκή και παν-πατραϊκή γενική απεργία μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργατών σε Mellon και Frigoglass.

Οι συζητήσεις με το Υπουργείο σήμερα δεν έχουν καμιά αξία – δίνουν χρόνο στους εργοδότες.

Η εργατική τάξη πρέπει να οργανώσει Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για τη συντριβή των μνημονίων φτώχειας και μαζικής ανεργίας, για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. – 

► ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΑΝΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

αφίσα.jpeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s