► Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

► Η ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – ΒΕΝΖΙΝΗ!

► Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!

AIR

Διαμαρτυρία κατοίκων ενάντια στην ατομοσφαιρική ρύπανση σε εργατική συνοικία του Λονδίνου.

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον, 5 Ιούνη, είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σύμφωνα με απόφαση του ΟΕΕ (Οργανισμού Ενωμένων Εθνών). Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Μέρας για το Περιβάλλον https://www.worldenvironmentday.global/, δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν κύρια στις μεγάλες πόλεις του κόσμου, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (μονοξείδιο άνθρακα, διοξείδιο και οξείδιο αζώτου, διοξείδιο θείου, μόλυβδο, υδρογονάνθρακες κ.α.)  

Στην Ελλάδα περίπου 8.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο (στοιχεία ΠΟΥ – Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΟΕΕ) από ασθένειες που δημιουργούν το πετρέλαιο (βιομηχανία, αυτοκίνητα και θέρμανση), οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από κάρβουνο (Μεγαλόπολη, Αμύνταιο, Δραπετσώνα, Λαύριο κ.α.), η βαριά βιομηχανία (χημικά, μέταλλα, ενέργεια κ.α.), η καύση και θάψιμο σκουπιδιών (τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο), τα ορυχεία (Χαλκιδική κ.α.) καθώς και τα χημικά προϊόντα στη γεωργία και κτηνοτροφία.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι οι καμινάδες Ι και ΙΙ του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ Καρδιάς Πτολεμαΐδας εκπέμπουν 17 και 19 φορές παραπάνω σωματίδια από το επιτρεπτό, ενώ όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ευρωπαϊκό όριο εκπομπών (εκτός του «Μελίτη Ι»), με κορυφαίο τον ΑΗΣ Αμυνταίου που εκπέμπει 8,4 φορές πάνω από το ευρωπαϊκό όριο! Αυτές οι μονάδες παραγωγής ενέργειας παράγουν το θανατηφόρο για ανθρώπους και ζώα διοξείδιο του θείου, που επίσης καταστρέφει χτίρια και αρχαιότητες (Μεγαλόπολη, Λαύριο κ.α.).

ΜΑΘ ΠΟΡΕΙΑ

Από πορεία τον περασμένο Μάρτη στην Αθήνα ενάντια στην καταστροφή φύσης και περιβάλλοντος. Φωτό 9.84fm

Μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι στην Ελλάδα προκαλούνται 13.000 πρόωροι θάνατοι κάθε χρονιά (11.100 άνθρωποι από τις πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, 780 από το όζον και 1.300 από το διοξείδιο του αζώτου).

Η μελέτη της ΠΟΥ αναφέρει ότι σε Αθήνα, Πειραιά και Πάτρα η μέση ποσότητα μικροσωματιδίων (PM2.5) στην ατμόφαιρα είναι 2,3 φορές πάνω από το διεθνές όριο ασφαλείας! Στη Θεσσαλονική η ρύπανση είναι 20% υψηλότερη από το διεθνές όριο ασφαλείας, στην Ελευσίνα 50% και στη Λυκόβρυση 60%. Το “όριο ασφαλείας” του ΠΟΥ είναι 10 μικρογραμμάρια σε κάθε κυβικό μέτρο αέρα, αλλά η ΕΕ το έχει ανεβάσει στα 25 μικρογραμμάρια.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αποτέλεσμα της άναρχης καπιταλιστικής βιομηχανικής παραγωγής και των καταστροφικών για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τη φύση, μέσων παραγωγής του καπιταλισμού.

Ο καπιταλισμός θεωρεί τα πάντα “εμπόρευμα” για κέρδος. Στην παραγωγή καταστρέφει τους εργαζόμενους με ένα σωρό “επαγγελματικές ασθένειες”, και με την ρύπανση του αέρα και του περιβάλλοντος (νερά, γη) καταστρέφει τη φύση και προκαλεί σοβαρές ασθένειες στον πληθυσμό.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν (αλλά δεν το αναφέρουν ρητά) ότι η καπιταλιστική παραγωγή είναι η πηγή της ρύπανσης, αέρα, γης και θάλασσας, συν βέβαια οι εκρήξεις ηφαιστίων ή άλλες παρόμοιες φυσικές καταστροφές.

Η υποκρισία για τη μόλυνση του αέρα του ΟΕΕ και της ΕΕ, φαίνεται καθαρά στο γεγονός ότι αρνούνται να πάρουν δραστικά μέτρα ενάντια στις βιομηχανίες, στην παραγωγή ενέργειας, σε πετρέλαιο-βενζίνη για τα αυτοκίνητα. Η τεράστια απάτη των αυτοκινητοβιομηχανιών στα καυσαέρια είναι ενδειχτική.

Ο ΟΕΕ δημιούργησε το 2017 τη “Συνεργασία για Υγιεινές Πόλεις” και επέλεξε επικεφαλής αυτού του οργανισμού τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάϊκλ Ρ. Μπλούμπεργκ, χρηματιστή σπεκουλαδόρο χετζ-φαντ στη Γουόλ Στριτ, ο ένατος πιο πλούσιος επιχειρηματίας σ’ όλο τον κόσμο! Ο Μπλούμπεργκ ίδρυσε και φιλανθρωπική οργάνωση!

αΠΕΡΓΙΑ ΔΕΠΑ ΠΕΜΠΤΗ λεφτ.γρ

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων ΔΕΠΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ενέργειας. Η εργατική τάξη καλείται να τερματίσει τις ιδιωτικοποιήσεις με τη συντριβή μνημονίων, Τσίπρα, Μητσοτάκη και ανατροπή καπιταλισμού. Φωτό Ε.Α. 

Υπενθυμίζεται ότι για πάνω από 60 χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα απέτυχαν παταγωδώς να εξαφανίσουν το δολοφονικό “νέφος” από το λεκανοπέδιο, φαινόμενο που εμφανίστηκε και σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας!

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναφέρει ότι στην Αθήνα οι ρύποι και συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου είναι, 70 μικρογραμμάρια σε κυβικό μέτρο, ενώ το ευρωπαϊκό όριο ασφαλείας είναι 40 μικρογραμμάρια. Στο λεκανοπέδιο υπάρχουν πάνω από 140 μικρογραμμάριο / κυβικό μέτρο όζοντος ενώ το ευρωπαϊκό όριο είναι 119 μικρογραμμάρια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις 2010-14 αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για καθαρό αέρα. Η Υπηρεσία αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πήρε μέτρα για τον περιορισμό του διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα, δεν κατάρτησε σχέδια δράσης, δεν δημιούργησε δειγματοληπτικά σημεία στη Θεσσαλονίκη.

Το σύστημα παραγωγής του καπιταλισμού για το κέρδος είναι εχθρικό προς τη Φύση και καταστροφικό, όσο και η υποκρισία του ΟΕΕ, της ΕΕ και των καπιταλιστικών χωρών ιδιαίτερα των ΕΠΑ, αλλά και των χωρών της ολιγαρχικής εξουσίας σε Ρωσία και Κίνα. 

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση και κατάρρευση του καπιταλισμού, οι επιχειρήσεις και οι τραπεζίτες – με υποστήριξη από ΕΕ – έχουν εντείνει την καταστροφική εκμετάλλευση φύσης και περιβάλλοντος.

Μόνο η σχεδιασμένη σοσιαλιστική παραγωγή, σε αρμονία με τη Φύση και το περιβάλλον του ανθρώπου, μπορεί να σταματήσει την καταστροφή της ανθρώπινης κοινωνίας και όλου του πλανήτη μας.

Η ανατροπή του καπιταλισμού με τη σοσιαλιστική επανάσταση της εργατικής τάξης και νεολαίας είναι σήμερα άμεσα αναγκαία για να μην κατρακυλήσει η ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s