► ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ «ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!

► ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ!

► ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΣΙΠΡΑ!

fullsizeoutput_55bf

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη. Η κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα ξεπουλά και τη ΔΕΠΑ με πλήρη υποστήριξη από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Φωτό ΣΕΕΠΦΧ.

Σε αντίθεση με την προπαγάνδα της κοινοβουλευτικής χούντας Τσίπρα ότι «το παλεύει με την ΕΕ», τα προεκλογικά οικονομικά μέτρα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός προχτές για το 2019 και 2020 είναι διαταγές της Κομισιόν των Βρυξελών στην Ελλάδα.

Τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται σε Γαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία κ.α., τους τελευταίους μήνες είναι πανομοιότυπα σε γενικές γραμμές: αύξηση του κατώτερου μισθού και μείωση του ΦΠΑ παράλληλα με επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αυτά της ΕΕ, διαταγές προς όλα τα κράτη-μέλη, σκοπεύουν στην αύξηση της κατανάλωσης («αναθέρμανση της οικονομίας») και στην αντιμετώπιση του τεράστιου θυμού των εργαζομένων ενάντια στη λιτότητα που οδηγεί σε εξεγέρσεις.

Ένας τρίτος λόγος των μέτρων-διαταγών της ΕΕ – μπροστά στις Ευροεκλογές της 26ης Μάη – είναι να σταματήσει τις διαρροές ψηφοφόρων (κύρια από τα κόμματα της Δεξιάς και των Σοσιαλδημοκρατών) προς τα ακροδεξιά-ρατσιστικά-φασιστικά κόμματα που στα λόγια εναντιώνονται στην ΕΕ.    

fullsizeoutput_581c

Εργάτες της ΝΙΣΑΝ στη Βαρκελώνη διαδηλώνουν στην Πρωτομαγιάτικη πορεία ενάντια στις μαζικές απολύσεις. Φωτό Ε.Α.

Προχτές ο Πρωθυπουργός εξάγγειλε νομοσχέδιο για μεγάλη μείωση του ΦΠΑ από το κολοσσιαίο 24% στο 13% για τρόφιμα (με σημανικές εξαιρέσεις καφέ, αναψυκτικά, κρέας, τυρί) και για τον κλάδο εστίασης (και εδώ εξαιρούνται καφές και αναψυχτικά). Οι μεγαλοεπιχειρηματίες των σουπερμάρκετ θα κάνουν ότι μπορούν για να καρπωθούν αυτοί το κέρδος και όχι οι καταναλωτές.

Επίσης εξαγγέλθηκε η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% στους λογαριασμούς ενέργειας (ηλεκτρικό, αέριο) καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Αλλά η ΕΕ και ο Τσίπρας απέφυγαν να μειώσουν τις ληστρικές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες, και ιδιαίτερα στην κινητή τηλεφωνία, που ξεζουμίζουν τη νεολαία και τις εργατικές οικογένειες.

Ο Τσίπρας εξάγγειλε ένα επίδομα προς τους συνταξιούχους, που το ονόμασε 13η σύνταξη, ποσό που θα ισούται με 100% της μηνιαίας σύνταξης κάτω των 500 ευρό μειχτά, ενώ θα μειώνεται για συντάξεις πάνω από 500 ευρό.

Αλλά όπως είναι γνωστό θα επιβληθεί αυξημένη φορολογία εισοδήματος στις φτωχές, εργατικές και μικροαστικές οικογένειες, εξαφανίζοντας ότι θα κερδίσουν από τη μείωση του ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό επίδομα.

fullsizeoutput_5620

Μαθητικό πανό σε πρόσφατη πορεία στην Αθήνα για την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου. Στο στόχαστρο της ΕΕ και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων όπως του Τσίπρα η νεολαία: καταστροφή της δηόσιας παιδείας, μισθοί πέινας και μαζική ανεργία. Φωτό Ε.Α.

Μια από τις κύριες οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, που επιβάλλει σ’ όλες τις χώρες-μέλη, είναι η μείωση των μισθών ιδιαίτερα προς τους νέους και νέες τους οποίους χρησιμοποιεί ως αντικατάσταση των εργαζομένων της προηγούμενης γενιάς για να μειωθεί δραστικά το ποσό μισθοδοσίας των επιχειρήσεων και να αυξηθούν τα κέρδη τους.

Ο Τσίπρας εξάγειλε νέα ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών όταν προσλαμβάνουν νέους και νέες μέχρι 29 χρονών.

Το κράτος μειώνει την εργοδοτική εισφορά από 6,67% σε 2,66% (!) στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους/ες κάτω των 25 χρονών. Μεώνεται επίσης η εισφορά του/της εργαζόμενου από 6.65% του μισθού του/της (μέσος όρος 550 ευρό) σε 2,66%.

Για τους νέους/ες εργαζόμενους 25-29 χρονών, η κρατική επιδότηση προς τον εργοδότη αυξάνεται στο 25% και έτσι η εργοδοτική εισφορά μειώνεται από 13,33% στο 10% του μισθού. Ο/η εργαζόμενος θα πληρώνει από 6,67%, 5% του μισθού του.

Όλες αυτές οι προσφορές προς τις επιχειρήσεις προέρχονται από τη φορολόγηση των εργαζομένων, ενώ η φορολόγηση των επιχειρήσεων συνεχώς μειώνεται με διάφορα μέτρα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα πρότεινε για το 2020 αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις στο 150%, από το σημερινό 100%, που σημαίνει σταδιακή μείωση του συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων προς το στόχο του 25%, ακόμη λιγότερο και από το φόρο που επιβάλεται στους εργαζόμενους!

Ο Τσίπρας εξάγγειλε και κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» για εισοδήματα έως 20.000 ευρό και μικρότερη εισφορά για μεγαλύτερα εισοδήματα.

fullsizeoutput_5606

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στα ΕΛΤΑ. Σ’ όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις όπως ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κ,α. η ΕΕ και ο Τσίπρας έχουν επιβάλλει το θεσμό της ελαστικής εργασίας και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων χωρίς πλήρη δικαιώματα! 

Τα μέτρα ΕΕ – Τσίπρα είναι πολιτική βάρβαρης λιτότητας με κύριους άξονες τη συνεχή μείωση των μισθών και τη στυγερή εκμετάλλευση της νεολαίας, τη μαζική ανεργία, τις τεράστιες περικοπές σε δημόσια υγεία-παιδεία-πρόνοια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιδοτήσεις και μειώσεις φορολόγησης προς τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους, όπως έχει συμφωνηθεί μέχρι να γίνουν κερδοφόρες (!), ούτε βέβαια οι εφοπλιστές.

Στη σημερινή οικονομική κρίση, που συνταρ΄άσει την ΕΕ και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, η νεολαία και οι εργαζόμενοι με τους αγωνιστές συνδικαλιστές στην Ελλάδα, πρέπει να παλέψουν για ένα πρόγραμμα συντριβής των μνημονίων, ανατροπής του Τσίπρα, εθνικοποίησης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με προοπτική μια εργατική κυβέρνηση στηριγμένη στα εργατικά συμβούλια και στα συνδικάτα.

Τα καθήκοντα των αγωνιστών είναι ο ασυμβίβαστος αγώνας για την εκδίωξη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ομοσπονδίες και η συγκρότηση επανασταστικής ηγεσίας για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s